نشست قضایی شماره 1399-7072

نشست قضایی شماره 1399-7072

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7072


کد نشست:
1399-7072

تاریخ برگزاری:
1398/01/28

برگزار شده توسط:
استان خراسان رضوی/ شهر نقاب

موضوع:
بررسی لزوم جلب متهم در جرایم درجه هفت و هشت

پرسش:
در پرونده های درجه هفت و هشت که باید مستقیما در دادگاه مطرح گردد قبل از تشکیل جلسه دادگاه تحقیقات مقدماتی مقتضی را انجام داده و سپس وقت رسیدگی تعیین می کند. چنانچه متهم در جلسه تعیین شده حضور نیافته و وکیل معرفی نماید آیا جلب متهم به خاطر عدم حضور در جلسه تعیین شده صحیح است؟ آیا حضور متهم در جلسه رسیدگی تعیین شده در دادگاه ضروریست و می توان به صرف اخذ اظهارات وکیل یا بدون آن و در هر صورت بدون جلب نمودن متهم اقدام به صدور رای نمود؟

نظر هیئت عالی:
چنانچه ضرورت به اخذ تامین از متهم در جرایم تعزیری درجه هفت و هشت باشد امکان جلب مشار الیه با لحاظ ضوابط مربوطه بلا اشکال است؛ نظریه اکثریت در حد استنتاج مرقوم صایب می باشد.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه جلب متهم در مرحله تحقیقات مقدماتی ناظر است به تحقیقاتی که بازپرس و مقام تحقیق در دادسرا انجام می دهد و ماده 179 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 نیز بدان اشاره کرده است نیز نظر به اینکه جلسات رسیدگی در محاکم کیفری دو تابع تشریفات خاصی است که در مواد 335 الی 381 قانون مذکور آمده است و گاهی با تشریفات لازم الرعایه در دادسرا تفاوت دارد از جمله با نظر به اینکه در ماده 345 همان قانون بیان شده: « هرگاه متهم بدون عذر موجه حاضر نشود و دادگاه حضور وی را لازم بداند علت ضرورت حضور در احضاریه ذکر می گردد و با قید اینکه نتیجه عدم حضور جلب است احضار می شود.. .» که مفهوم مخالف آن عدم نیاز به جلب متهم در صورت عدم ضرورت حضور وی به تشخیص دادگاه می باشد از طرفی جلب اشخاص چه به عنوان مطلع و چه به عنوان کارشناس و چه به عنوان متهم در موارد خاصی به عنوان استثنا بر اصل تجویز شده است؛ بنابراین در صورتی که دادگاه حضور متهم را ضروری نداند می تواند در صورت داشتن وکیل با استماع اظهارات وکیل و در صورت عدم حضور وکیل بدون اخذ اظهارات وکیل و نیز بدون نیاز به حضور متهم به انشای رای بپردازد و لزومی بر جلب متهم در جرایم درجه هفت و هشت نیست.

نظر اقلیت:
با توجه به اینکه به وکیل نمی توان تفهیم اتهام نمود و از سوی دیگر اخذ تامین از متهم نیز ضرورت دارد و باید از متهم پس از تفهیم اتهام تامین کیفری اخذ شود و اینکه پرونده هایی که به دادگاه می آید دادگاه باید مانند دادسرا رفتار نماید و همان طور که دادسرا بدون اخذ تامین کیفری نمی تواند رسیدگی کند دادگاه نیز مکلف است وفق ماده 217 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 تامین از متهم اخذ نماید و از طرفی وفق ماده 179 قانون مرقوم پس از احضار متهم و عدم حضور وی در مرحله تحقیقات مقدماتی بازپرس یا مقام قضایی مکلف به جلب متهم است بنابراین چنانچه متهم در جلسه تعیین شده در دادگاه حضور نیابد باید جلب شود و صرف اظهارات وکیل کافی نیست.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 217 ـ به منظور دسترسی به متهم و حضور به موقع وی جلوگیری از فرار یا مخفی شدن او و تضمین حقوق بزه دیده برای جبران ضرر و زیان وی بازپرس پس از تفهیم اتهام و تحقیق لازم در صورت وجود دلایل کافی یکی از قرارهای تامین زیر را صادر می کند: الف ـ التزام به حضور با قول شرف ب ـ التزام به حضور با تعیین وجه التزام پ ـ التزام به عدم خروج از حوزه قضایی با قول شرف ت ـ التزام به عدم خروج از حوزه قضایی با تعیین وجه التزام ث ـ التزام به معرفی نوبه‏ای خود بهصورت هفتگی یا ماهانه به مرجع قضایی یا انتظامی با تعیین وجه التزام ج ـ التزام مستخدمان رسمی کشوری یا نیروهای مسلح به حضور با تعیین وجه التزام با موافقت متهم و پس از اخذ تعهد پرداخت از محل حقوق آنان از سوی سازمان مربوط چ ـ التزام به عدم خروج از منزل یا محل اقامت تعیین شده با موافقت متهم با تعیین وجه التزام از طریق نظارت با تجهیزات الکترونیکی یا بدون نظارت با این تجهیزات ح ـ اخذ کفیل با تعیین وجه الکفاله خ ـ اخذ وثیقه اعم از وجه نقد ضمانت‏نامه بانکی مال منقول یا غیرمنقول د ـ بازداشت موقت با رعایت شرایط مقرر قانونی تبصره 1 ـ در صورت امتناع متهم از پذیرش قرار تامین مندرج در بند (الف) قرار التزام به حضور با تعیین وجه التزام صادر و در صورت امتناع از پذیرش قرارهای مندرج در بندهای (ب) (پ) (ت) و (ث) قرار کفالت صادر می شود. تبصره 2 ـ در مورد بندهای (پ) و (ت) خروج از حوزه قضایی با اجازه قاضی ممکن است. تبصره 3 ـ در جرایم غیرعمدی در صورتی که به تشخیص مقام قضایی تضمین حقوق بزه دیده به طریق دیگر امکان‏پذیر باشد صدور قرار کفالت و وثیقه جایز نیست.

مشاهده ماده 217 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 179 ـ متهمی که بدون عذر موجه حضور نیابد یا عذر موجه خود را اعلام نکند به دستور بازپرس جلب می شود. تبصره ـ در صورتی که احضاریه ابلاغ قانونی شده باشد و بازپرس احتمال دهد که متهم از احضاریه مطلع نشده است وی را فقط برای یکبار دیگر احضار می نماید.

مشاهده ماده 179 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 345 ـ هرگاه متهم بدون عذر موجه حاضر نشود و دادگاه حضور وی را لازم بداند علت ضرورت حضور در احضاریه ذکر می گردد و با قید اینکه نتیجه عدم حضور جلب است احضار می شود. هرگاه متهم بدون عذر موجه حاضر نشود و دادگاه همچنان حضور وی را ضروری بداند برای روز و ساعت معین جلب می شود. چنانچه حضور متهم در دادگاه لازم نباشد و موضوع جنبه حق اللهی نداشته باشد بدون حضور وی رسیدگی و رای مقتضی صادر می شود. تبصره ـ چنانچه متهم دارای کفیل یا وثیقه گذار بوده و یا خود متهم وثیقه گذار باشد مطابق ماده (230) این قانون اقدام می شود.

مشاهده ماده 345 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM