نشست قضایی شماره 1398-6454

نشست قضایی شماره 1398-6454

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6454


کد نشست:
1398-6454

تاریخ برگزاری:
1397/10/11

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر شهرضا

موضوع:
مجازات معاون در جرم در صورت معافیت مباشر از کیفر

پرسش:
در مواردی که مباشرت در ارتکاب ارکان مادی جرایم تعزیری مانند سرقت و تخریب عمدی و تصرف عدوانی توسط شخص «ب» و به دستور شخص «الف» صورت گیرد و حسب ادله موجود در پرونده شخص «ب» از تعلق مال موضوع شکایت به غیر از شخص آمر بی اطلاع باشد عنوان رفتار مجرمانه منتسب به آمر در فرض برایت مامور جهت تعقیب کیفری چیست؟

نظر هیئت عالی:
عمل آمر را در جرایم موضوع سوال از مصادیق فاعل معنوی محسوب بنابراین موضوع از شمول معاونت در جرم خارج می باشد و شخص آمر به مجازات فاعل جرم محکوم می گردد.

نظر اکثریت:
با توجه به جهل موضوعی شخص مامور و اخذ وحدت ملاک از مقرراتی مثل ماده 151 و 272 و 526 قانون مجازات اسلامی مصوب1392 و ماده 621 قانون مجازات اسلامی مصوب 1375 و با عنایت به اینکه عمل مامور در حکم یک وسیله است لذا مجازات آمر به عنوان مجازات فاعل مستقل خواهد بود.

نظر اقلیت:
با توجه به اینکه عمل آمر به لحاظ ارکان مادی آن معاونت در جرم تلقی می گردد و از طرف دیگر بین معاون و مباشر وحدت قصد وجود ندارد و از آنجا که مباشر قابل مجازات نمی باشد لذا رفتار آمر فاقد وصف کیفری می باشد.

نظر ابرازی:
با توجه به مفاد ماده 129 قانون مجازات اسلامی عالم نبودن مباشر به موضوع جرم یکی از جهات شخصی است که مرتکب را از مجازات معاف می نماید و با توجه به رفتار شخص آمر که دارای ویژگی تسهیل و ترغیب کنندگی برای شخص مامور را دارد بنابراین مجازات معاون در فرض سوال به قوت خود باقی خواهد ماند.

مبحث:
حقوق جزای عمومی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 526 ـ هرگاه دو یا چند عامل برخی به مباشرت و بعضی به تسبیب در وقوع جنایتی تاثیر داشته باشند عاملی که جنایت مستند به اوست ضامن است و چنانچه جنایت مستند به تمام عوامل باشد به طور مساوی ضامن می باشند مگر تاثیر رفتار مرتکبان متفاوت باشد که در این صورت هریک به میزان تاثیر رفتارشان مسوول هستند. در صورتی که مباشر در جنایت بی اختیار جاهل صغیر غیرممیز یا مجنون و مانند آنها باشد فقط سبب ضامن است.

مشاهده ماده 526 قانون مجازات اسلامی

ماده 126 ـ اشخاص زیر معاون جرم محسوب می شوند: الف ـ هرکس دیگری را ترغیب تهدید تطمیع یا تحریک به ارتکاب جرم کند یا با دسیسه یا فریب یا سوء استفاده از قدرت موجب وقوع جرم گردد. ب ـ هرکس وسایل ارتکاب جرم را بسازد یا تهیه کند یا طریق ارتکاب جرم را به مرتکب ارائه دهد. پ ـ هرکس وقوع جرم را تسهیل کند. تبصره ـ برای تحقق معاونت در جرم وحدت قصد و تقدم یا اقتران زمانی بین رفتار معاون و مرتکب جرم شرط است. چنانچه فاعل اصلی جرم جرمی شدیدتر از آنچه مقصود معاون بوده است مرتکب شود معاون به مجازات معاونت در جرم خفیف تر محکوم می شود.

مشاهده ماده 126 قانون مجازات اسلامی

ماده 129 ـ هرگاه در ارتکاب رفتار مجرمانه مرتکب به جهتی از جهات شخصی مانند صغر و جنون قابل تعقیب نباشد یا تعقیب یا اجرای مجازات او به جهتی از این جهات موقوف گردد تاثیری در تعقیب و مجازات معاون جرم ندارد.

مشاهده ماده 129 قانون مجازات اسلامی

ماده 272 ـ هرگاه کسی مال را توسط مجنون طفل غیرممیز حیوان یا هر وسیله بی اراده ای از حرز خارج کند مباشر محسوب می شود و در صورتی که مباشر طفل ممیز باشد رفتار آمر حسب مورد مشمول یکی از سرقت های تعزیری است.

مشاهده ماده 272 قانون مجازات اسلامی

ماده 621 ـ کندن دندان لق یا ترک خورده که منفعت آن باقی است موجب دیه همان دندان و در غیر این صورت موجب ارش است.

مشاهده ماده 621 قانون مجازات اسلامی

ماده 140 ـ مسوولیت کیفری در حدود قصاص و تعزیرات تنها زمانی محقق است که فرد حین ارتکاب جرم عاقل بالغ و مختار باشد به جز در مورد اکراه بر قتل که حکم آن در کتاب سوم «قصاص» آمده است.

مشاهده ماده 140 قانون مجازات اسلامی

ماده 151 ـ هرگاه کسی بر اثر اکراه غیرقابل تحمل مرتکب رفتاری شود که طبق قانون جرم محسوب می شود مجازات نمی گردد. در جرایم موجب تعزیر اکراه کننده به مجازات فاعل جرم محکوم می شود. در جرایم موجب حد و قصاص طبق مقررات مربوط رفتار می شود.

مشاهده ماده 151 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM