نشست قضایی شماره 1398-5854

نشست قضایی شماره 1398-5854

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5854


کد نشست:
1398-5854

تاریخ برگزاری:
1397/05/16

برگزار شده توسط:
استان کرمان/ شهر زرند

موضوع:
وضعیت صلاحیت دادگاه در تصادف میان بالغ و غیر بالغ

پرسش:
چنانچه تصادفی بین یک دستگاه موتورسیکلت به رانندگی فردی 25 ساله و یک دستگاه دوچرخه در حالیکه راکب آن زیر پانزده سال می باشد رخ دهد و هر دو مصدوم شوند. حسب نظریه اولیه افسر کاردان فنی تصادفات هر دو به میزان 50 درصد مقصر باشند آیا با توجه به سن احد از متهمین باید برای هر دو قرار عدم صلاحیت صادر نمود و یا در مورد طفل عدم صلاحیت و در مورد راکب موتور قرار جلب به دادرسی صادر کرد؟ چنانچه قایل به صدور دو قرار (عدم صلاحیت و جلب به دادرسی) باشیم در صورت اعتراض راکب موتور به نظر افسر و نظر هیات کارشناسان مبنی بر صد درصد تقصیر راکب دوچرخه چه اقدامی از سوی دادسرا متصور می باشد؟

نظر هیئت عالی:
اولا به صراحت تبصره 1 ماده 285 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 تحقیقات مقدماتی تمام جرایم افراد زیر پانزده سال به طور مستقیم در دادگاه اطفال و نوجوانان به عمل می آید و دادگاه کلیه وظایفی را که طبق قانون بر عهده ضابطان دادگستری و دادسرا است انجام می دهد و لذا در فرض پرسش دادسرا باید نسبت به اتهام فرد بزرگسال رسیدگی و پرونده اتهامی در خصوص طفل رابه دادگاه اطفال و نوجوانان ارسال دارد.

نظر اکثریت:
نظر به اینکه برابر ماده 304 قانون آیین دادرسی کیفری دادگاه اطفال خاص رسیدگی به جرایم اطفال و افراد کمتر از 18 سال است. لکن در مقام شک و فقدان نص باید به اصل رجوع کرد.در این جا نیز بدل پرونده راجع به طفل تشکیل و با قرار عدم صلاحیت به دادگاه اطفال ارسال میگردد. لکن راجع به بالغ بعد از وصول نظر قطعی کارشناسی جلب به دادرسی صادر میگردد.لکن چون نظر کارشناسی در پرونده بالغ موثر در پرونده طفل است دادگاه اطفال باید تا وصول نظر قطعی کارشناس توقف تا براساس نظر قطعی کارشناسی اتخاذ تصمیم کند.

نظر اقلیت:
نظر به تالی فاسدهای نظر اکثریت که موجب اطاله دادرسی طفل شده و بعضا ممکن است که پرونده درمراحل بعدی مجدد به کارشناسی ارجاع شود لذا معلوم نیست که تا چه زمانی نظر کارشناس قطعی واصل میشود که رسیدگی به پرونده طفل متوقف باشد بنابراین با توجه به روح قانون که در مواد تبصره 311 وماده 312 که به صلاحیت افراد غیر از مقامات ماده 307 و 308 و بالغ صلاحیت اضافی داده است بنابراین میتوان از ملاک ان ماده استفاده کرد وگفت در فرض سوال باید در یک پرونده راجع به بالغ جلب به دادرسی و راجع به طفل عدم صلاحیت صادر تا هر دو اتهام در یک پرونده و در دادگاه اطفال رسیدگی شود.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 312 ـ هرگاه یک یا چند طفل یا نوجوان با مشارکت یا معاونت اشخاص بزرگسال مرتکب جرم شوند و یا در ارتکاب جرم با اشخاص بزرگسال معاونت نمایند فقط به جرایم اطفال و نوجوانان در دادگاه اطفال و نوجوانان رسیدگی می شود. تبصره ـ در جرایمی که تحقق آن منوط به فعل دو یا چند نفر است در صورتی که رسیدگی به اتهام یکی از متهمان در صلاحیت دادگاه اطفال و نوجوانان باشد رسیدگی به اتهام کلیه متهمان در دادگاه اطفال و نوجوانان به عمل می آید. در این صورت اصول حاکم بر رسیدگی به جرایم اشخاص بالاتر از هجده سال تابع قواعد عمومی است.

مشاهده ماده 312 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 304 ـ به کلیه جرایم اطفال و افراد کمتر از هجده سال تمام شمسی در دادگاه اطفال و نوجوانان رسیدگی می شود. در هر صورت محکومان بالای سن هجده سال تمام موضوع این ماده در بخش نگهداری جوانان که در کانون اصلاح و تربیت ایجاد می شود نگهداری می شوند. تبصره 1 ـ طفل کسی است که به حد بلوغ شرعی نرسیده است. تبصره 2 ـ هرگاه در حین رسیدگی سن متهم از هجده سال تمام تجاوز نماید رسیدگی به اتهام وی مطابق این قانون در دادگاه اطفال و نوجوانان ادامه مییابد. چنانچه قبل از شروع به رسیدگی سن متهم از هجده سال تمام تجاوز کند رسیدگی به اتهام وی حسب مورد در دادگاه کیفری صالح صورت میگیرد. در این صورت متهم از کلیه امتیازاتی که در دادگاه اطفال و نوجوانان اعمال می شود بهره مند می گردد.

مشاهده ماده 304 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 285 ـ در معیت دادگاه اطفال و نوجوانان و در محل آن شعبه ای از دادسرای عمومی و انقلاب با عنوان دادسرای ویژه نوجوانان به سرپرستی یکی از معاونان دادستان و با حضور یک یا چند بازپرس تشکیل می شود. تحقیقات مقدماتی جرایم افراد پانزده تا هجده سال به جز جرایم موضوع مواد (306) و (340) این قانون که به طور مستقیم از سوی دادگاه صورت می گیرد در این دادسرا به عمل می آید. تبصره 1 ـ تحقیقات مقدماتی تمامی جرایم افراد زیر پانزده سال به طور مستقیم در دادگاه اطفال و نوجوانان به عمل می آید و دادگاه مذکور کلیه وظایفی را که طبق قانون بر عهده ضابطان دادگستری و دادسرا است انجام می دهد. تبصره 2 ـ در جرایم مشهود هرگاه مرتکب طفل یا نوجوان باشد ضابطان دادگستری مکلفند نسبت به حفظ آلات ادوات آثار علائم و دلایل جرم اقدام نمایند لکن اجازه تحقیقات مقدماتی از طفل یا نوجوان را ندارند و در صورت دستگیری وی موظفند متهم را حسب مورد فوری به دادسرا یا دادگاه اطفال و نوجوانان تحویل دهند. انقضاء وقت اداری و نیز ایام تعطیل مانع از رجوع به دادسرا یا دادگاه اطفال و نوجوانان نیست.

مشاهده ماده 285 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM