نشست قضایی شماره 1400-7999

نشست قضایی شماره 1400-7999

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-7999


کد نشست:
1400-7999

تاریخ برگزاری:
1398/09/19

برگزار شده توسط:
استان سمنان/ شهر سمنان

موضوع:
مجازات معاون در جرم سرقت حدی در مرتبه سوم و چهارم

پرسش:
با توجه به بندهای الف و ب ماده 127 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 مجازات معاون جرم سرقت حدی مستوجب اعدام یا حبس ابد(بند پ و ت) ماده 278 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 چیست؟

نظر هیئت عالی:
تفسیر قوانین ماهوی به نفع متهم مفروض به بقاء شک اقتضا می کند در خصوص معاون سرقت در سرقت حدی بند ب ماده 127 قانون مجازات اسلامی مصوب 92 را حاکم بدانیم.

نظر اکثریت:
در فرض سوال مجازات معاون مطابق بند ب ماده 127 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 تعیین می شود چراکه اولا عبارت سرقت حدی در بند مذکور به نحو مطلق آمده است و بزه مزبور مقید به مرتبه اول دوم سوم و چهارم نشده است و ثانیا مقنن در مقام بیان سکوت کرده و سکوت مقنن ناظر به مرتبه سرقت حدی است و چون سکوت در مقام بیان حجت است. ثالثا لزوم تفسیر مضیق حقوق ماهوی کیفری موید نتیجه فوق است. رابعا لزوم تفسیر قوانین ماهوی به نفع متهم نیز موید نظر فوق است.

نظر ابرازی:
در فرض سوال مطروحه مجازات معاون مطابق بند الف ماده 127 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 تعیین می شود چراکه اولا مسلم است در فرض سوال مجازات مباشر سرقت حدی حسب مورد سلب حیات و یا حبس ابد است و درنتیجه مجازات معاون نیز براساس مجازات مباشر مطابق بند الف ماده 127 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 تعیین می شود و ثانیا با نگاهی به ماده 127 مشخص می شود. در سراسر ماده مذکور مقنن برای تعیین مجازات معاون به مجازات مباشر توجه دارد نه عمل ارتکابی توسط وی و ثالثا آوردن سرقت حدی در کنار جرم قطع عمدی عضو در بند ب ماده 127 قانون مجازات اسلامی این امر را به ذهن متبادر می کند که می بایست بین افعال مجرمانه مذکور در بند ب تناسبی منطقی وجود داشته باشد و این تناسب به این معنی است که بزه موضوع این بند سرقت حدی مستلزم قطع عضو باشد لذا سرقت حدی مذکور در بند ب ناظر به سرقت حدی مستلزم قطع عضو می باشد.

مبحث:
حقوق جزای عمومی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 127 ـ در صورتی که در شرع یا قانون مجازات دیگری برای معاون تعیین نشده باشد مجازات وی به شرح زیر است: الف ـ در جرایمی که مجازات قانونی آنها سلب حیات یا حبس دائم است حبس تعزیری درجه دو یا سه ب ـ در سرقت حدی و قطع عمدی عضو حبس تعزیری درجه پنج یا شش پ ـ در جرایمی که مجازات قانونی آنها شلاق حدی است سی و یک تا هفتاد و چهار ضربه شلاق تعزیری درجه شش ت ـ در جرایم موجب تعزیر یک تا دو درجه پایین تر از مجازات جرم ارتکابی تبصره 1 ـ در مورد بند (ت) این ماده مجازات معاون از نوع مجازات قانونی جرم ارتکابی است مگر در مورد مصادره اموال انفصال دائم و انتشار حکم محکومیت که مجازات معاون به ترتیب جزای نقدی درجه چهار شش و هفت است. تبصره 2 ـ در صورتی که به هر علت قصاص نفس یا عضو اجراء نشود مجازات معاون بر اساس میزان تعزیر فاعل اصلی جرم مطابق بند (ت) این ماده اعمال می شود.

مشاهده ماده 127 قانون مجازات اسلامی

ماده 278 ـ حد سرقت به شرح زیر است: الف ـ در مرتبه اول قطع چهار انگشت دست راست سارق از انتهای آن است به طوری که انگشت شست و کف دست باقی بماند. ب ـ در مرتبه دوم قطع پای چپ سارق از پایین برآمدگی است به نحوی که نصف قدم و مقداری از محل مسح باقی بماند. پ ـ در مرتبه سوم حبس ابد است. ت ـ در مرتبه چهارم اعدام است هر چند سرقت در زندان باشد. تبصره 1 ـ هرگاه سارق فاقد عضو متعلق قطع باشد حسب مورد مشمول یکی از سرقت های تعزیری می شود. تبصره 2 ـ در مورد بند (پ) این ماده و سایر حبس هایی که مشمول عنوان تعزیر نیست هرگاه مرتکب حین اجرای مجازات توبه نماید و مقام رهبری آزادی او را مصلحت بداند با عفو ایشان از حبس آزاد می شود. همچنین مقام رهبری می تواند مجازات او را به مجازات تعزیری دیگری تبدیل نماید.

مشاهده ماده 278 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM