نشست قضایی شماره 1399-7585

نشست قضایی شماره 1399-7585

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7585


کد نشست:
1399-7585

تاریخ برگزاری:
1398/11/20

برگزار شده توسط:
استان یزد/ شهر یزد

موضوع:
بررسی مصادیق بزه تشویق به فساد و فحشا

پرسش:
آیا گذاشتن Live و استوری در فضای مجازی از صحنه های مشروب خوردن روابط نامشروع (اعم از زنا و مادون آن) مصرف مواد مخدر و پارتی های مختلط با تصاویر و فیلم های مستهجن و مبتذل با تعداد دنبال کننده های بالا مشمول بزه «تشویق به فساد و فحشا» موضوع ماده 639 قانون مجازات اسلامی (بخش تعزیرات) می شوند یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
به دلالت ماده 780 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات در مواردی که سامانه رایانه ای یا مخابراتی به عنوان وسیله ارتکاب جرم به کار رفته و در بخش جرایم رایانه ای برای عمل مزبور پیش بینی نشده مطابق قوانین جزایی مربوط عمل می گردد. موضوع سوال مصداقی است مع الوصف چنانچه اعمال یاد شده در سوال با هدف ترغیب و یا دعوت افراد یا تسهیل و آموزش رفتار غیر مشروع مذکور باشد با توجه به بند ب ماده 743 قانون صدرالاشعار قابل تعقیب خواهد بود.

نظر اتفاقی:
تشویق به ارتکاب جرم از جمله مصادیق معاونت در جرم است لیکن در بعضی از موارد اثر تشویق به حدی است که قانون گذار برای آن مجازاتی خاص تعیین نموده است. از جمله مواد 639 و 743 قانون مجازات اسلامی ؛ که جهت شناخت مصادیق این مواد توجه به ارکان مواد مذکور و بررسی آرای صادره و رویه های قضایی تا حدی راهگشاست. با بررسی ماده 639 قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) ملاحظه می گردد که اولا این ماده قیدی ندارد تا آن را منحصر به فضای واقعی بدانیم و فضای مجازی را مشمول ندانیم. همان طور که در خصوص قمار در فضای مجازی به مواد 705 الی 781 قانون مذکور استناد می گردد؛ ثانیا قانون جرایم رایانه ای هیچگونه مزیتی بر قانون تعزیرات مصوب 1375 ندارد تا بخواهیم این قانون را حاکم بر قانون تعزیرات بدانیم و ماده 743 را جایگزین ماده 639 (در موارد ارتکاب در فضای مجازی) به شمار آوریم بلکه یک عمل ارتکابی می تواند تحت چند عنوان مجرمانه قرار بگیرد که در نهایت مشمول تعدد معنوی خواهد شد؛ ثالثا مصادیقی همچون دایر کردن مرکز فساد و فحشا در فضای مجازی و تشویق به مصرف مشروبات الکلی از طریق فضای مجازی نیز در ماده 743 قانون جرایم رایانه ای پیش بینی نگردیده است لذا به نظر می رسد در این موارد صرفا به ماده 639 می توان استناد نمود. لذا با توجه به مراتب فوق چنانچه فردی با اعمال مذکور در فرض سوال در فضای مجازی افراد زیادی را به فساد و فحشا تشویق کند یا موجبات آن را فراهم کند (با توجه به استفاده از واژه "مردم" در بند "ب" ماده 639 قانون تعزیرات) عمل وی حسب مورد علاوه بر ماده 743 مشمول ماده 639 قانون تعزیرات نیز خواهد بود.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 639 ـ دستی که دارای انگشتان است اگر بالاتر از مفصل مچ و نیز دستی که دارای ساعد است اگر بالاتر از آرنج قطع گردد علاوه بر نصف دیه کامل موجب ارش مقدار زائدی که قطع شده نیز میباشد.

مشاهده ماده 639 قانون مجازات اسلامی

ماده 286 ـ هرکس به طور گسترده مرتکب جنایت علیه تمامیت جسمانی افراد جرایم علیه امنیت داخلی یا خارجی کشور نشر اکاذیب اخلال در نظام اقتصادی کشور احراق و تخریب پخش مواد سمی و میکروبی و خطرناک یا دایر کردن مراکز فساد و فحشا یا معاونت در آنها گردد به گونهای که موجب اخلال شدید در نظم عمومی کشور ناامنی یا ورود خسارت عمده به تمامیت جسمانی افراد یا اموال عمومی و خصوصی یا سبب اشاعه فساد یا فحشا در حد وسیع گردد مفسد فی الارض محسوب و به اعدام محکوم می گردد. تبصره ـ هرگاه دادگاه از مجموع ادله و شواهد قصد اخلال گسترده در نظم عمومی ایجاد ناامنی ایراد خسارت عمده و یا اشاعه فساد یا فحشا در حد وسیع و یا علم به موثر بودن اقدامات انجام شده را احراز نکند و جرم ارتکابی مشمول مجازات قانونی دیگری نباشد با توجه به میزان نتایج زیانبار جرم مرتکب به حبس تعزیری درجه پنج یا شش محکوم می شود.

مشاهده ماده 286 قانون مجازات اسلامی

ماده 639 ـ افراد زیر به حبس از یک تا ده سال محکوم می شوند و در مورد بند " الف" علاوه بر مجازات مقرر محل مربوطه به طور موقت با نظر دادگاه بسته خواهد شد: الف ـ کسی که مرکز فساد یا فحشا دایر یا اداره کند ب ـ کسی که مردم را به فساد یا فحشا تشویق نموده یا موجبات آن را فراهم نماید. تبصره ـ هر گاه بر عمل فوق عنوان قوادی صدق نماید علاوه بر مجازات مذکور به حد قوادی نیز محکوم می گردد.

مشاهده ماده 639 کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی ـ تعزیرات

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM