نشست قضایی شماره 1398-6537

نشست قضایی شماره 1398-6537

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6537


کد نشست:
1398-6537

تاریخ برگزاری:
1397/05/04

برگزار شده توسط:
استان قزوین/ شهر قزوین

موضوع:
زمان احراز تمکن محکوم به پرداخت خسارت تاخیر تادیه

پرسش:
با توجه به شرایط محکومیت مدیون به پرداخت خسارت تاخیر تادیه مطابق ماده 522 قانون آیین دادرسی مدنی و با لحاظ اینکه شرایط متعددی در این ماده ذکر شده است که یکی از آن ها تمکن مدیون است؛ آیا تمکن مدیون بایستی هنگام صدور رای احراز شود و یا هنگام اجرا و یا زمان تقدیم دادخواست اعسار از پرداخت محکوم به؟ و اساسا درچه مرحله ایی از دادرسی لحاظ می گردد؟

نظر هیئت عالی:
تمکن مدیون در زمان مطالبه ملاک است که البته باید تا زمان صدور حکم استمرار داشته باشد و مدعی عدم تمکن باید آن را اثبات کند و طبق ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی ادعای اعسار نیاز به اثبات دارد و در صورت احراز عدم تمکن مالی (اعسار) مدیون احتساب خسارت تاخیر تادیه نسبت به زمان آتی قطع شده و تاثیر آن از تاریخ قطعیت حکم می باشد؛ لیکن اثری نسبت به وضعیت گذشته مدیون و احتساب خسارت تاخیر تادیه قبلی ندارد.

نظر اکثریت:
یکی از شرایط محکومیت مدیون به پرداخت خسارت تاخیر تادیه مطابق ماده 522 قانون آیین دادرسی مدنی احراز تمکن مدیون است و چون خسارت تاخیر تادیه جزء خواسته محسوب می گردد باید دادگاه حین صدور حکم نفیا یا اثباتا اظهار نظر و رای صادر کند و پس از ثبوت اعسار مدیون احتساب خسارت تاخیر تادیه نسبت به آتیه قطع می گردد لیکن عطف به سبق نمی گردد و تاثیر آن از تاریخ قطعیت حکم خواهد بود و در قالب دفاع نیز می توان به تمکن یا عدم تمکن (مدیون) رسیدگی کرد و مستلزم تقدیم دادخواست و طرح دعوای مجزا نیست.

نظر اقلیت:
تمکن مدیون باید هنگام اجرا احراز گردد اگر تمکن مالی داشت اخذ گردد چون تمکن یا عدم تمکن مدیون در حین اجرا مشخص و لحاظ می گردد.

نظر ابرازی:
عدم تمکن و اعسار دعوا محسوب می گردد و حتما باید در قالب دادخواست مطرح و اقامه گردد و این دعوا ممکن است در حین دادرسی مطرح گردد و یا ممکن است در مرحله اجرا مطرح شود و در صورتی که در مرحله دادرسی مطرح گردد تواما و یکجا رسیدگی خواهد شد.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 522 - در دعاویی که موضوع آن د ین و از نوع وجه رایج بوده و با مطالبه داین و تمکن مدیون مدیون امتناع از پرداخت نموده در صورت تغییر فاحش شاخص قیمت سالانه از زمان سررسید تا هنگام پرداخت و پس از مطالبه طلبکار دادگاه با رعایت تناسب تغییر شاخص سالانه که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می گردد محاسبه و مورد حکم قرار خواهد داد مگر این که طرفین به نحو دیگری مصالحه نمایند.

مشاهده ماده 522 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 3ـ اگر استیفای محکوم به از طرق مذکور در این قانون ممکن نگردد محکوم علیه به تقاضای محکوم له تا زمان اجرای حکم یا پذیرفته شدن ادعای اعسار او یا جلب رضایت محکوم له حبس می شود. چنانچه محکوم علیه تا سی روز پس از ابلاغ اجرائیه ضمن ارائه صورت کلیه اموال خود دعوای اعسار خویش را اقامه کرده باشد حبس نمی شود مگر اینکه دعوای اعسار مسترد یا به موجب حکم قطعی رد شود. تبصره 1ـ چنانچه محکوم علیه خارج از مهلت مقرر در این ماده ضمن ارائه صورت کلیه اموال خود دعوای اعسار خود را اقامه کند هرگاه محکوم له آزادی وی را بدون اخذ تامین بپذیرد یا محکوم علیه به تشخیص دادگاه کفیل یا وثیقه معتبر و معادل محکوم به ارائه نماید دادگاه با صدور قرار قبولی وثیقه یا کفیل تا روشن شدن وضعیت اعسار از حبس محکوم علیه خودداری و در صورت حبس او را آزاد می کند. در صورت رد دعوای اعسار به موجب حکم قطعی به کفیل یا وثیقه گذار ابلاغ می شود که ظرف مهلت بیست روز پس از ابلاغ واقعی نسبت به تسلیم محکوم علیه اقدام کند. در صورت عدم تسلیم ظرف مهلت مذکور حسب مورد به دستور دادستان یا رئیس دادگاهی که حکم تحت نظر آن اجراء می شود نسبت به استیفای محکوم به و هزینه های اجرائی از محل وثیقه یا وجه الکفاله اقدام می شود. در این مورد دستور دادگاه ظرف مهلت ده روز پس از ابلاغ واقعی قابل اعتراض در دادگاه تجدیدنظر است. نحوه صدور قرارهای تامینی مزبور مقررات اعتراض نسبت به دستور دادستان و سایر مقررات مربوط به این دستورها تابع قانون آیین دادرسی کیفری است. تبصره 2ـ مقررات راجع به تعویق و موانع اجرای مجازات حبس در خصوص کسانی که به استناد این ماده حبس می شوند نیز مجری است.

مشاهده ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM