نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1392/02/11

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر نور

موضوع:
مطالبه اجرت المثل ایام تصرف توسط مالک منافع به طرفیت متصرف بدون اذن مالک عین

پرسش:
شخص (الف) منزل مسکونی خود را به (ب) به عقد بیع منتقل می کند و در شرط ضمن عقد بیع مذکور مقرر شده است که منافع مبیع متعلق به (ج) باشد. حال اگر ملک در تصرف شخص (ب) باشد آیا (ج) مجاز است دادخواست مطالبه اجرت المثل ایام تصرف را به طرفیت (ب) طرح واقامه نماید؟

نظر هیئت عالی:
استدلال اعلام شده در اتفاق نظر صحیح بوده و مورد تایید است زیرا حق انتفاع دارای آثار و تبعاتی است که دارنده این حق می تواند نسبت به استیفای حقوق قانونی خود من الجمله مطالبه اجرت المثل اقدام نماید.

نظر اتفاقی:
علاقه اشخاص به مال به سه نحو امکان پذیر است: الف) رابطه شخص با عین اموال "حق مالکیت عینی" ب) در رابطه شخص با منافع مال "حق انتفاع" ج) حق برای شخص در ملک دیگری "حق ارتفاق". با توجه به ماده 196 قانون مدنی کسی که معامله می کند آن معامله برای خود آن شخص محسوب می گردد مگر این که در موقع عقد خلاف آن را تصریح نماید یا خلاف آن ثابت شود. مع ذلک ممکن است در ضمن معامله که شخص برای خود می کند تعهدی هم به نفع شخص ثالثی بنماید. لذا شرط مقرر در عقد بیع در راستای مواد 10 و 196 قانون مدنی فی مابین طرفین و ثالث لازم الاجرا و لازم الوفاست و در چنین فرض مالک منافع مجاز است دادخواست مطالبه اجرت المثل ایام تصرف به طرفیت متصرف بدون اذن اجازه مالک عین تقدیم نماید و دعوا قابلیت استماع دارد.

مبحث:
قانون مدنی , آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 196 - کسی که معامله می کند آن معامله برای خود آن شخص محسوب است مگر این که در موقع عقد خلاف آن را تصریح نماید یا بعد خلاف آن ثابت شود مع ذلک ممکن است در ضمن معامله که شخص برای خود می کند تعهدی هم به نفع شخص ثالثی بنماید.

مشاهده ماده 196 قانون مدنی

ماده 10 - قراردادهای خصوصی نسبت به کسانی که آن را منعقد نموده اند در صورتی که مخالف صریح قانون نباشد نافذ است.

مشاهده ماده 10 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM