نشست قضایی شماره 1398-6684

نشست قضایی شماره 1398-6684

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6684


کد نشست:
1398-6684

تاریخ برگزاری:
1398/04/20

برگزار شده توسط:
استان خراسان جنوبی/ شهر بیرجند

موضوع:
امکان طرح دعوا و صدور حکم مبنی بر حضانت و تحویل فرزند مشترک نسبت به دختر 11 ساله از سوی والدین

پرسش:
آیا امکان طرح دعوا و صدور حکم مبنی بر حضانت و تحویل فرزند مشترک نسبت به دختر 11 ساله از سوی والدین وجود دارد ؟

نظر هیئت عالی:
تحقق حق و تکلیف حضانت فرزندان و امکان طرح دعوی مربوط راجع به فرزندان تا رسیدن به سن بلوغ شرعی و قانونی است و پس از آن فرزند تحت ولایت قهری پدر و یا جد پدری قرار می گیرد و در فرض سوال چون دختر 11 ساله به سن بلوغ قانونی رسیده شخصا می تواند هر یک از والدین را برای زندگی انتخاب نماید و این منافاتی با ولایت پدر ( ولی قهری ) ندارد؛ به علاوه رای وحدت رویه شماره 30- 1364/10/3 هیات عمومی دیوان عالی کشور موید این معنا است.

نظر اکثریت:
نظر اول: اگرچه رویکردهای متفاوتی به علت تشتت رویه قضایی در این مورد وجود دارد به نحوی که برخی از محاکم چنین دعوایی را قابل پذیرش ندانسته و با وصف این که شخص پس از رسیدن به سن بلوغ از طفولیت خارج شده و توان تصمیم گیری دارد لذا دادگاه نمی تواند نفیا یا اثباتا در این مورد اظهارنظر کند و بایستی قرار رد دعوی صادر نماید و برخی نیز معتقدند که پس از بلوغ اختیار با خود طفل بوده و دادگاه بر اساس نظر طفل حکم ماهوی و این که نزد کدامیک بماند صادر خواهد کرد و برخی نیز بر اساس قاعده ی کلی که پس از 7 سال حضانت با پدر می باشد اظهار عقیده می نماید لیکن در هر حال به نظر می رسد در این خصوص با توجه به جمیع جهات و اوضاع و احوال قضیه از جمله جنسیت طفل وضعیت والدین و مصلحت طفل باید رای مقتضی صادر شود و هر مورد نیز بنا به اقتضایات پرونده مقتضی صدور رای خاص بوده و نمی توان به صورت کلی ابراز عقیده نمود.

نظر اقلیت:
اصولا چون حضانت از دعاوی غیرمالی است که به نوعی خود شخص نیز قادر به طرح آن می باشد با توجه به این که در تمام مواردی که قانون حمایت خانواده و قانون مدنی (1169) صحبت از حضانت مطرح نموده حضانت طفل را مد نظر داشته است و حضانت شخص بالغ که در مرحله ی انتخاب خود قادر به این که نزد کدامیک از والدین باشد منتفی بوده و لذا چنین ادعایی قابل طرح نبوده و چنان چه از سوی والدین نیز مطرح شود قابل رد خواهد بود.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1169 - برای حضانت و نگهداری طفلی که ابوین او جدا از یکدیگر زندگی می کنند مادر تا سن هفت سالگی اولویت دارد و پس از آن با پدر است. تبصره - بعد از هفت سالگی در صورت حدوث اختلاف حضانت طفل با رعایت مصلحت کودک به تشخیص دادگاه می باشد. (اصلاحی 80/09/1382 مجمع تشخیص نظام)

مشاهده ماده 1169 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM