نشست قضایی شماره 1400-8465

نشست قضایی شماره 1400-8465

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8465


کد نشست:
1400-8465

تاریخ برگزاری:
1399/01/27

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر شیراز

موضوع:
رفع ابهام و اجمال از رای در دیوان عالی کشور

پرسش:
حسب ماده 497 قانون آیین دادرسی کیفری رفع ابهام و اجمال از رای با دادگاه صادرکننده رای قطعی است. در مواردی که رای در دیوان عالی کشور تایید و یا در موارد موضوع ماده 477 که دیوان عالی کشور رای صادر می نماید رفع ابهام و اجمال از رای با چه مرجعی است؟

نظر هیئت عالی:
در مواردی که آرا در دیوان عالی کشور تایید می شود هرگونه رفع ابهام و اجمال با دادگاه صادرکننده رای بدوی است جز در مواردی که وفق ماده 477 دیوان عالی کشور مرجع مذکور رای ماهوی صادر می نماید که در این صورت رفع ابهام و اجمال با شعبه صادرکننده رای مذکور در دیوان عالی کشور است.

نظر اکثریت:
در مورد آرای تایید شده در دیوان عالی کشور دادگاه صادر کننده رای قطعی همان دادگاه نخستین صادر کننده رای محسوب می گردد چرا که دیوان عالی در رسیدگی فرجامی شکلی رسیدگی می نماید و رای دادگاه بدوی را ابرام یا نقض می نماید اما در موارد موضوع ماده 477 که دیوان رای ماهوی صادر می نماید رفع ابهام و اجمال با دیوان عالی کشور به عنوان مرجع صادر کننده رای است.

نظر اقلیت:
تسری عنوان دادگاه به دیوان عالی کشور صحیح نیست و رسیدگی موضوع ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری خلاف اصل و استثنا است و از شمول ماده 497 خارج است.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 497 ـ رفع ابهام و اجمال از رای با دادگاه صادرکننده رای قطعی است اما رفع اشکالات مربوط به اجرای رای با رعایت موازین شرعی و قانونی با قاضی اجرای احکام کیفری است که رای زیر نظر او اجراء می شود.

مشاهده ماده 497 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 110 ـ رفع ابهام و اجمال از قرار تامین خواسته به عهده بازپرس است و رفع اشکالات ناشی از اجرای آن توسط دادستان یا قاضی اجرای احکام به عمل می آید.

مشاهده ماده 110 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 477 ـ در صورتی که رئیس قوه قضاییه رای قطعی صادره از هریک از مراجع قضایی را خلاف شرع بین تشخیص دهد با تجویز اعاده دادرسی پرونده را به دیوان عالی کشور ارسال تا در شعبی خاص که توسط رئیس قوه قضاییه برای این امر تخصیص می یابد رسیدگی و رای قطعی صادر نماید. شعب خاص مذکور مبنیا بر خلاف شرع بین اعلام شده رای قطعی قبلی را نقض و رسیدگی مجدد اعم از شکلی و ماهوی به عمل می آورند و رای مقتضی صادر می نمایند. تبصره 1 ـ آراء قطعی مراجع قضایی (اعم از حقوقی و کیفری) شامل احکام و قرارهای دیوان عالی کشور سازمان قضایی نیروهای مسلح دادگاههای تجدید نظر و بدوی دادسراها و شوراهای حل اختلاف می باشند. تبصره 2 ـ آراء شعب دیوان عالی کشور در باب تجویز اعاده دادرسی و نیز دستورهای موقت دادگاهها اگر توسط رئیس قوه قضاییه خلاف شرع بین تشخیص داده شود مشمول احکام این ماده خواهد بود. تبصره 3 ـ درصورتی که رئیس دیوان عالی کشور دادستان کل کشور رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح و یا رئیس کل دادگستری استان در انجام وظایف قانونی خود رای قطعی اعم از حقوقی یا کیفری را خلاف شرع بین تشخیص دهند می توانند با ذکر مستندات از رئیس قوه قضاییه درخواست تجویز اعاده دادرسی نمایند. مفاد این تبصره فقط برای یک بار قابل اعمال است؛ مگر اینکه خلاف شرع بین آن به جهت دیگری باشد.

مشاهده ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM