نشست قضایی شماره 1399-7157

نشست قضایی شماره 1399-7157

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7157


کد نشست:
1399-7157

تاریخ برگزاری:
1397/07/25

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر سمیرم

موضوع:
کشف مواد مخدر در خودرو حامل مواد مخدر پس از صدور حکم قطعی و تجمیع آرا

پرسش:
شخص الف به اتهام حمل و نگهداری مقدار 139کیلوگرم حشیش محکومیت یافته است و حکم قطعی صادر شده است. با عنایت به اینکه در شهرستان دیگری نیز محکومیت قطعی به اتهام مواد مخدر داشته است پرونده جهت تجمیع احکام به شهرستان مذکور ارسال شده و حکم تلفیقی صادر شده است. پس از صدور حکم تلفیقی در خودرویی که 139 کیلوگرم حشیش کشف شده است مجددا 12 کیلو حشیش کشف می شود تکلیف دادسرا در این خصوص چیست؟

نظر هیئت عالی:
با تذکر به اینکه دادسرا نسبت به مواد مکشوفه اخیر باید رسیدگی نماید و در نهایت باتوجه به صدور احکام متعدد و وقوع اشتباه در صدور آنها نسبت به درخواست اعمال مقررات ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 وفق مقررات اقدام گردد. بنابراین نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری شهرستان سمیرم در نتیجه مورد تایید است.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه رسیدگی و صدور حکم بدون در نظر گرفتن تمامی مواد مخدر مکشوفه خلاف شرع و قانون می باشد لذا مطابق ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری موضوع از موارد اعاده دادرسی است.

نظر اقلیت:
با توجه به اینکه فرض موضوع سوال مساله ای ماهوی است لذا می بایست موضوع در دادسرا رسیدگی شده و پس از تفهیم اتهام و صدور کیفرخواست در خصوص تجمیع یا رسیدگی جداگانه اتخاذ تصمیم شود.

نظر ابرازی:
چون یک جرم واحد واقع شده است و نمی توان در خصوص یک جرم 2 بار رسیدگی نمود با توجه به مفاد ماده 474 قانون آیین دادرسی کیفری 392 می توان تقاضای اعاده دادرسی نمود و قایل شدن به این نظر که مجددا تفهیم اتهام و رسیدگی شود ملازمه با صدور قرار تامین مجدد دارد و این امر ممکن است منجر به بازداشت غیرقانونی شخص گردد.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 474 ـ درخواست اعاده دادرسی در مورد احکام محکومیت قطعی دادگاه ها اعم از آنکه حکم مذکور به اجراءگذاشته شده یا نشده باشد در موارد زیر پذیرفته می شود: الف ـ کسی به اتهام قتل شخصی محکوم شود و سپس زنده بودن وی محرز گردد. ب ـ چند نفر به اتهام ارتکاب جرمی محکوم شوند و ارتکاب آن جرم به گونه‏ای باشد که نتوان بیش از یک مرتکب برای آن قائل شد. پ ـ شخصی به علت انتساب جرمی محکوم شود و فرد دیگری نیز به موجب حکمی از مرجع قضایی به علت انتساب همان جرم محکوم شده باشد به طوری که از تعارض و تضاد مفاد دو حکم بی گناهی یکی از آنان احراز گردد. ت ـ درباره شخصی به اتهام واحد احکام متفاوتی صادر شود. ث ـ در دادگاه صالح ثابت شود که اسناد جعلی یا شهادت خلاف واقع گواهان مبنای حکم بوده است. ج ـ پس از صدور حکم قطعی واقعه جدیدی حادث و یا ظاهر یا ادله جدیدی ارائه شود که موجب اثبات بی گناهی محکوم علیه یا عدم تقصیر وی باشد. چ ـ عمل ارتکابی جرم نباشد و یا مجازات مورد حکم بیش از مجازات مقرر قانونی باشد.

مشاهده ماده 474 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 477 ـ در صورتی که رئیس قوه قضاییه رای قطعی صادره از هریک از مراجع قضایی را خلاف شرع بین تشخیص دهد با تجویز اعاده دادرسی پرونده را به دیوان عالی کشور ارسال تا در شعبی خاص که توسط رئیس قوه قضاییه برای این امر تخصیص می یابد رسیدگی و رای قطعی صادر نماید. شعب خاص مذکور مبنیا بر خلاف شرع بین اعلام شده رای قطعی قبلی را نقض و رسیدگی مجدد اعم از شکلی و ماهوی به عمل می آورند و رای مقتضی صادر می نمایند. تبصره 1 ـ آراء قطعی مراجع قضایی (اعم از حقوقی و کیفری) شامل احکام و قرارهای دیوان عالی کشور سازمان قضایی نیروهای مسلح دادگاههای تجدید نظر و بدوی دادسراها و شوراهای حل اختلاف می باشند. تبصره 2 ـ آراء شعب دیوان عالی کشور در باب تجویز اعاده دادرسی و نیز دستورهای موقت دادگاهها اگر توسط رئیس قوه قضاییه خلاف شرع بین تشخیص داده شود مشمول احکام این ماده خواهد بود. تبصره 3 ـ درصورتی که رئیس دیوان عالی کشور دادستان کل کشور رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح و یا رئیس کل دادگستری استان در انجام وظایف قانونی خود رای قطعی اعم از حقوقی یا کیفری را خلاف شرع بین تشخیص دهند می توانند با ذکر مستندات از رئیس قوه قضاییه درخواست تجویز اعاده دادرسی نمایند. مفاد این تبصره فقط برای یک بار قابل اعمال است؛ مگر اینکه خلاف شرع بین آن به جهت دیگری باشد.

مشاهده ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 478 ـ هرگاه رای دیوان عالی کشور مبنی بر تجویز اعاده دادرسی باشد یا طبق ماده (477) اعاده دادرسی پذیرفته شده باشد اجرای حکم تا صدور حکم مجدد به تعویق می افتد و چنانچه از متهم تامین اخذ نشده و یا تامین منتفی شده باشد یا متناسب نباشد دادگاهی که پس از تجویز اعاده دادرسی به موضوع رسیدگی می کند تامین لازم را اخذ می نماید. تبصره ـ در صورتی که مجازات مندرج در حکم از نوع مجازات سالب حیات یا سایر مجازات های بدنی یا قلع و قمع بنا باشد شعبه دیوان عالی کشور با وصول تقاضای اعاده دادرسی قبل از اتخاذ تصمیم درباره تقاضا دستور توقف اجرای حکم را می دهد. (اصلاحی 24/03/1394)

مشاهده ماده 478 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM