نشست قضایی شماره 1398-6573

نشست قضایی شماره 1398-6573

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6573


کد نشست:
1398-6573

تاریخ برگزاری:
1397/09/28

برگزار شده توسط:
استان مرکزی/ شهر اراک

موضوع:
وصف مجرمانه استفاده از طلسم و جادو جهت قتل

پرسش:
چنانچه شخصی به واسطه طلسم یا جادو سعی در مجنون نمودن یا فوت شخصی داشته باشد و موفق به این عمل نشود لیکن اقدامات نامبرده محرز و متهم نیز نسبت به آن اقرار داشته باشد آیا موضوع واجد وصف مجرمانه هست یا خیر و عمل ارتکابی با کدامیک از مواد قانونی قانونی قابل انطباق می باشد؟

نظر هیئت عالی:
با عنایت به مواد 122 و 123 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 هرگاه شخصی قصد ارتکاب جرمی کرده و شروع به اجرای آن نماید لیکن به واسطه عامل خارج از اراده او قصدش معلق بماند تحت عنوان شروع به جرم قابل تعقیب و مجازات است؛ اما چنانچه رفتار ارتکابی صرفا مقدمه جرم باشد و ارتباط مستقیم با جرم نداشته باشد از این حیث قابل مجازات نمی باشد؛ بنابراین با توجه به اینکه در فرض سوال اقدامی که مستقیما با قتل عمدی ارتباط داشته باشد از سوی متهم صورت نپذیرفته و صرف طلسم یا جادو نیز اقدام به قتل محسوب نمی گردد؛ بنابراین متهم از حیث شروع به قتل عمدی قابل تعقیب و مجازات نمی باشد.

نظر اتفاقی:
با توجه به اینکه اقدامات صورت گرفته منتهی به قتل نشده لذا عمل موصوف جرم نیست و فاقد وصف مجرمانه می باشد. لیکن چنانچه اقدامات صورت گرفته فی نفسه کشنده باشد مثل ریختن زهر در غذا در اینجا می توان شروع به قتل گرفت و در خصوص اقداماتی که هیچ اثری ندارد مثل سوزاندن موی حیوان که هیچ اثری ندارد موضوع فاقد وصف مجرمانه می باشد. ضمنا چنانچه اعمال صورت گرفته منتهی به زوال عقل شود متهم وفق ماده 614 قانون مجازات اسلامی (بخش تعزیرات) محکوم می گردد.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 123 ـ مجرد قصد ارتکاب جرم و یا عملیات و اقداماتی که فقط مقدمه جرم است و ارتباط مستقیم با وقوع جرم ندارد شروع به جرم نیست و از این حیث قابل مجازات نمی باشد.

مشاهده ماده 123 قانون مجازات اسلامی

ماده 122 ـ هر کس قصد ارتکاب جرمی کرده و شروع به اجرای آن نماید لکن به واسطه عامل خارج از اراده او قصدش معلق بماند به شرح زیر مجازات می شود: الف ـ در جرایمی که مجازات قانونی آنها سلب حیات حبس دائم یا حبس تعزیری درجه یک تا سه است به حبس تعزیری درجه چهار ب ـ در جرایمی که مجازات قانونی آنها قطع عضو یا حبس تعزیری درجه چهار است به حبس تعزیری درجه پنج پ ـ در جرایمی که مجازات قانونی آنها شلاق حدی یا حبس تعزیری درجه پنج است به حبس تعزیری یا شلاق یا جزای نقدی درجه شش تبصره ـ هرگاه رفتار ارتکابی ارتباط مستقیم با ارتکاب جرم داشته لکن به جهات مادی که مرتکب از آنها بی اطلاع بوده وقوع جرم غیرممکن باشد اقدام انجام شده در حکم شروع به جرم است.

مشاهده ماده 122 قانون مجازات اسلامی

ماده 614 ـ قطع و از بین بردن تمام زبان کودکی که زمان سخن گفتن او فرا نرسیده موجب دیه کامل است لکن اگر بعدا معلوم شود که لال بوده است مازاد بر یک سوم دیه مسترد می شود.

مشاهده ماده 614 قانون مجازات اسلامی

ماده 614 ـ هر کس عمدا به دیگری جرح یا ضربی وارد آورد که موجب نقصان یا شکستن یا از کار افتادن عضوی از اعضا یا منتهی به مرض دایمی یا فقدان یا نقص یکی از حواس یا منافع یا زوال عقل مجنی علیه گردد در مواردی که قصاص امکان نداشته باشد چنانچه اقدام وی موجب اخلال در نظم و صیانت و امنیت جامعه یا بیم تجری مرتکب یا دیگران گردد به دو تا پنج سال حبس محکوم خواهد شد و در صورت درخواست مجنی علیه مرتکب به پرداخت دیه نیز محکوم می شود. تبصره ـ در صورتی که جرح وارده منتهی به ضایعات فوق نشود و آلت جرح اسلحه یا چاقو و امثال آن باشد مرتکب به سه ماه تا یک سال حبس محکوم خواهد شد.

مشاهده ماده 614 کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی ـ تعزیرات

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM