نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1383/10/02

برگزار شده توسط:
استان خراسان رضوی/ شهر نیشابور

موضوع:
درخواست تقسیم منافع مشترک در فرضی که مستاجر مغازه ای دو نفرند

پرسش:
اگر مستاجر مغازه ای دو نفر باشند آیا هر دو یا یکی از آنها می¬توانند از دادگاه تقسیم منافع را کنند؟

نظر هیئت عالی:
فلسفه وضع امکان تقاضای تقسیم مال مشترک در قانون مدنی به این که هر شریک المال می¬تواند هر وقت که بخواهد تقاضای تقسیم مال مشترک را بکند مسیله قلع ماده نزاع است که این فلسفه و هدف در تقسیم منافع نیز وجود دارد. با این ترتیب امکان تقسیم منافع یک باب مغازه تجاری بین مستاجرین آن مغازه عملا وجود دارد با این تاکید که تقسیم منافع ملازمه با افزاز عین دخل و تصرف تعدی و تفریط در مورد اجاره نداشته باشد و یا این که از نظر مقررات شهرداری تبدیل یک واحد تجاری به دو واحد تلقی نشود. با این ترتیب امکان تقسیم منافع مورد اجاره مادامی که موجب تعدی و تفریط در عین نشده و با مقررات شهرداری نیز منافات نداشته باشد منع قانونی ندارد.

نظر اکثریت:
با توجه به این که تقسیم منافع با تقسیم عین ملازمه دارد و مستلزم دخل و تصرف در عین و به ضرر مالک است به نظر می رسد دعوای تقسیم منافع جایز نباشد و مستاجرین می¬توانند چنان چه حق انتقال به غیر دارند منافع را به دیگری انتقال دهند و چنان چه حق انتقال به غیر ندارد با رعایت مقررات ماده 19 قانون روابط موجر و مستاجر سال 56 انتقال منافع نسبت به سهم خود را بخواهند.

نظر اقلیت:
چنان چه مدت اجاره باقی است افراز منافع به حکم دادگاه به درخواسـت مستـاجریـن مشروط به عدم تعدی یا تقسیط نسبت به مورد اجاره مانعی ندارد و منافاتی هم با ماده 19 قانون روابط موجر و مستاجر سال 56 ندارد زیرا این ماده ناظـر بـه بـعد از عقد اجاره است و با زوال منافع موجبی برای افراز منافع نیست.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM