نشست قضایی شماره 1399-7493

نشست قضایی شماره 1399-7493

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7493


کد نشست:
1399-7493

تاریخ برگزاری:
1398/01/22

برگزار شده توسط:
استان خراسان شمالی/ شهر بجنورد

موضوع:
بررسی امکان اجرای حکم و رد مال در فرض مشخص نبودن حدود اربعه ملک

پرسش:
در پرونده ای حکم بر محکومیت متهمین به فروش مال غیر و رد مال صادر شده است. موضوع مال مورد شکایت مشاعی بوده است جهت رد مال حدود اربعه ملک در رای صادره مشخص نگردیده است بین متهمین و شاکی اختلاف نظر وجود داشته و در املاک مورد ادعای شاکی افراد مختلف حدودا 14 نفر سند مفروزی اخذ و احداث بنا نموده اند موضوع به کارشناسان (هیات 5 نفره) که در مرحله اولیه اظهار نظر نموده اند در جهت مشخص نمودن حدود اربعه ملک مذکور ارجاع شده است لکن کارشناسان مذکور اعلام نموده اند امکان مشخص نمودن حدود اربعه ملک شاکی وجود ندارد؛ در پاسخ اعلام نمایید تکلیف اجرای حکم در مورد رد مال چگونه خواهد بود؟

نظر هیئت عالی:
حکم اصداری در خصوص رد مال مبهم و کلی است و قابلیت اجرایی ندارد مگر اینکه از سوی دادگاه صادر کننده رای قطعی مشخصات و حدود اربعه ملک مشخص شود.

نظر اکثریت:
حکم اصداری در مورد رد مال قابلیت اجرا را داشته و اخذ سند مالیکت توسط اشخاص ثالث مانع اجرا حکم قطعی نمی گردد. و دارندگان سند قطعی در صورت اعتراض می بایست نسبت به تقدیم دادخواست اعتراض ثالث نسبت به رد مال به دادگاه صادر کننده حکم قطعی دادخواست تقدیم نمایند.

نظر اقلیت:
با توجه به اخذ سند رسمی توسط اشخاص ثالث حکم قابلیت اجرا را نداشته و می بایست محکوم له با تقدیم دادخواست حقوقی نسبت به ابطال سند رسمی اشخاص ثالث اقدام و پس از قطعیت حکم نسبت به اجرای حکم اولیه اقدام گردد.

نظر ابرازی:
رد مال در فرض سوال قابلیت اجرا را با توجه به سند اخذ شده توسط اشخاص ثالث را نداشته و رد مال در حکم تلف تلقی است و می بایست با اخذ نظر کارشناس نسبت به اخذ قیمت زمین موضوع حکم به نرخ روز از محکومین پرونده توسط اجرای احکام اقدام گردد.

مبحث:
قانون مدنی , قانون ثبت

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 44 ـ اگر عین محکوم به در تصرف کسی غیر از محکوم علیه باشد این امر مانع اقدامات اجرایی نیست مگر این که متصرف مدعی حقی از عین یا منافع آن بوده و دلائلی هم ارائه نماید در این صورت دادورز ( مامور اجرا) یک هفته به او مهلت می دهد تا به دادگاه صلاحیتدار مراجعه کند و در صورتی که ظرف پانزده روز از تاریخ مهلت مذکور قراری دائر به تاخیر اجرای حکم به قسمت اجرا ارائه نگردد عملیات اجرایی ادامه خواهد یافت.

مشاهده ماده 44 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 70 - سندی که مطابق قوانین به ثبت رسیده رسمی است و تمام محتویات و امضاهای مندرجه در آن معتبر خواهد بود مگر آن که مجعولیت آن ثابت شود. (اصلاحی 07/05/1312) انکار مندرجات اسناد رسمی راجع به اخذ تمام یا قسمتی از وجه یا مال و یا تعهد به تادیه وجه یا تسلیم مال مسموع نیست. مامورین قضایی یا اداری که از راه حقوقی یا جزایی انکار فوق را مورد رسیدگی قرار داده و یا به نحوی از انحاء مندرجات سند رسمی را در خصوص رسید وجه یا مال یا تعهد به تادیه وجه یا تسلیم مال معتبر ندانند به شش ماه تا یک سال انفصال موقت محکوم خواهند شد. تبصره - هر گاه کسی که به موجب سند رسمی اقرار به اخذ وجه یا مالی کرده یا تادیه وجه یا تسلیم مالی را تعهد نموده مدعی شود که اقرار یا تعهد او در مقابل سند رسمی یا عادی یا حواله یا برات یا چک یافته طلبی بوده است که طرف معامله به او داده و آن تعهد انجام نشده و یا حواله و یا برات یا چک یافته طلب پرداخت نگردیده است این دعوی قابل رسیدگی خواهد بود.

مشاهده ماده 70 قانون ثبت اسناد و املاک

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM