نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1383/10/08

برگزار شده توسط:
استان قم/ شهر قم

موضوع:
هزینه های حفظ و نگهداری اموال مورد حکم

پرسش:
اجرت المثل اموال مجهول المالک که مراجع انتظامی جمع آوری می کنند و به پارکینگ های خصوصی تحویل می دهند و سپس ستاد اجرایی فرمان امام آن ها را تحویل می گیرد حفظ و نگهداری آن ها به عهده چه کسی است؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به این که هزینه های حفظ و نگهداری اموال مورد حکم به موجب بند (2) ماده 158 قانون اجرای احکام مدنی از جمله هزینه های اجرایی است و طبق ماده 160 همان قانون پرداخت چنین هزینه هایی به عهده محکوم علیه است درخصوص مورد سوال به لحاظ مجهول المالک بودن اموال محکوم علیهی وجود ندارد؛ لذا به نظر می رسد محکوم له همان ستاد اجرایی فرمان حضرت امام محسوب می شود و مالک یا قایم مقام مالک خواهد بود و به لحاظ ذی نفع بودن در مسیله طبق قاعده «من له الغرم فعلیه الغرم» پرداخت هزینه های مارالذکر به عهده آن مرجع است. لذا نظر اتفاقی ارایه شده مورد تایید است.

نظر اتفاقی:
اموال مجهول المالک و یا بلاصاحب جزو اموالی است که در اختیار ولی فقیه است و با رعایت تشریفات قانونی حکم به تملیک این اموال به نام ستاد اجرایی فرمان امام صادر می شود. بنابراین وقتی که حکم به تملیک اموال مجهول المالک به نام ستاد اجرایی صادر می شود این حکم کاشف از این حقیقت است که مالک و یا قایم مقام مالک همان ستاد اجرایی است. بنابراین پارکینگ دارهایی که اموال مجهول المالک را حفظ و نگهداری کرده اند در صورتی که قراردادی وجود نداشته باشد مستحق دریافت اجرت المثل هستند و این اجرت المثل چه برای مدت قبل از صدور حکم به تملیک اموال مذکور به نام ستاد اجرایی و چه برای مدت بعد از صدور حکم به عهده ستاد اجرایی است و باید ستاد اجرایی اجرت المثل را پرداخت کند و در این مورد حتی اگر کسی مال دیگری را به طور فضولی نگهداری کند اصل بر عدم تبرع است و استحقاق اجرت المثل را دارد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 158 ـ هزینه های اجرایی عبارت است از: 1 ـ پنج درصد مبلغ محکوم به بابت حق اجرای حکم که بعد از اجراء وصول می شود. در دعاوی مالی که خواسته وجه نقد نیست حق اجراء به ماخذ بهای خواسته که در دادخواست تعیین و مورد حکم قرار گرفته حساب می شود مگر این که دادگاه قیمت دیگری برای خواسته معین نموده باشد. 2 ـ هزینه هایی که برای اجرای حکم ضرورت داشته باشد مانند حق الزحمه خبره و کارشناس و ارزیاب و حق حفاظت اموال و نظائر آن.

مشاهده ماده 158 قانون اجرای احکام مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM