نشست قضایی شماره 1400-7869

نشست قضایی شماره 1400-7869

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-7869


کد نشست:
1400-7869

تاریخ برگزاری:
1398/05/24

برگزار شده توسط:
استان لرستان/ شهر دورود

موضوع:
وجاهت یا عدم وجاهت قانونی در جریمه کردن راننده مقصر منجر به ایراد صدمه بدنی غیر عمدی

پرسش:
در بی احتیاطی در رانندگی منجر به ایراد صدمه بدنی غیر عمدی که راننده مقصر طبق حکم دادگاه به جنبه عمومی جرم محکوم می گردد آیا جریمه کردن وی توسط راهنمایی و رانندگی وجاهت قانونی دارد یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
اصولا در مواردی که رفتار واحد واجد دو عنوان تخلف و جرم است تعیین یک مجازات و آن هم مجازات مربوط به جرم کفایت می کند و موجبی جهت تعیین دو مجازات برای یک رفتار وجود ندارد ولیکن چنانچه مقنن به تصریح بر خلاف اصل یاد شده رفتاری را واجد دو مجازات (خلاف و جرم) بداند در این صورت گریزی از تعیین مجازاتهای جداگانه نمی باشد به هر صورت در فرض سوال با توجه به وحدت رفتار و عدم تصریح قانونی به تعیین دو مجازات تعیین مجازات به لحاظ ارتکاب جرم راننده متخلف کفایت می کند مگر اینکه رفتارها متفاوت باشد.

نظر اکثریت:
اگر تخلف به صورت جداگانه توسط راننده مانند سرعت غیر مجاز باشد نیروی انتظامی راننده متخلف را جریمه می نماید اما اگر موجب جرم بی احتیاطی در امر رانندگی باشد و آن تخلف موجب تشدید مجازات مثلا ماده 718 قانون مجازات اسلامی باشد چون مجازات اشد اعمال می شود دیگر توسط راهنمایی و رانندگی نمی توان به علت سرعت غیر مجاز وی را جریمه نمود اما آیا تخلفاتی بوده که در تشدید مجازات تاثیری نداشته هم جریمه بی احتیاطی در امر رانندگی منجر به صدمه بدنی غیر عمدی توسط محاکم قضایی اعمال و هم تخلف توسط نیروی انتظامی بایستی جریمه می شود.

نظر اقلیت:
در صورتیکه بی احتیاطی در امر رانندگی منجر به صدمه بدنی غیرعمدی همراه با تخلف راننده یا سرعت غیرمجاز و غیره باشد وفق ماده 10 قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی و تبصره 2 ماده 13 همین قانون چون دو موضوع متفاوت هستند هم در محاکم قضایی بابت بی احتیاطی مجازات خواهدشد و هم در راهنمایی و رانندگی بابت تخلف جریمه اعمال می شود.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 10ـ ماموران راهنمایی و رانندگی موضوع ماده (2) این قانون موظفند در صورت مشاهده تخلفات زیر به شرح مقرر اقدام نمایند: الف ـ چنانچه وسیله نقلیه دارای عیب و نقص فنی موثر بوده و احتمال ایجاد خطر یا وقوع تصادف وجود داشته باشد وسیله نقلیه مذکور به تعمیرگاه اعزام می گردد. ب ـ در مواردی که قرائن و شواهد حاکی از حالت مستی یا استفاده راننده از مواد مخدر و روانگردان باشد ماموران موضوع ماده (2) این قانون با استفاده از تجهیزات لازم نسبت به تشخیص این حالت اقدام می نمایند و در صورت اثبات حالت مستی و بی ارادگی حاصل از مصرف مسکرات و مواد مخدر و روانگردان از رانندگی فرد موردنظر جلوگیری و ضمن صدور قبض جریمه به مبلغ دومیلیون (2.000.000) ریال و ضبط گواهینامه به مدت شش ماه توسط نیروی انتظامی جهت اقدام قانونی به مرجع صالح قضائی معرفی می شود. ج ـ در صورتی که راننده بدون داشتن گواهینامه مبادرت به رانندگی نماید وسیله نقلیه متوقف و راننده به مرجع قضائی معرفی می گردد. د ـ هرگاه راننده به صورت همزمان مرتکب دو تخلف از تخلفات موضوع بندهای (1) (2) (3) (4) (5) و (10) جدول ماده (7) این قانون گردد وسیله نقلیه برای مدت حداکثر هفتاد و دو ساعت توقیف می شود. آیین نامه اجرائی بندهای « الف» و « ب» این ماده ظرف مدت شش ماه توسط وزارت کشور با همکاری وزارت دادگستری تهیه و به تصویب هیات وزیران خواهد رسید.

مشاهده ماده 10 قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی

ماده 718 ـ هرگاه زنی جنین خود را در هر مرحله ای که باشد به عمد شبه عمد یا خطاء از بین ببرد دیه جنین حسب مورد توسط مرتکب یا عاقله او پرداخت می شود. تبصره ـ هرگاه جنینی که بقای آن برای مادر خطر جانی دارد به منظور حفظ نفس مادر سقط شود دیه ثابت نمی شود.

مشاهده ماده 718 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM