نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1389/03/11

برگزار شده توسط:
استان بوشهر/

موضوع:
نقض حکم تخلیه پس از تخریب ملک مورد اجاره و عدم امکان اعاده به وضع سابق در فرض تجدید بنا

پرسش:
در صورتی که حکم قطعی در خصوص تخلیه مورد اجاره صادر و ملک تخلیه و تحویل مالک شود و مالک نیز پس از آن نسبت به تخریب ملک یادشده و احداث ملک جدیدی در همان محل اقدام کند چنان چه حکم تخلیه نقض شود آیا امکان اجرای ماده 39 قانون اجرای احکام مدنی در خصوص اعاده وضع به حالت سابق وجود دارد؟

نظر هیئت عالی:
نظر به این که ملک مورد اجاره به موجب حکم قطعی تخریب و سپس ملک جدیدی احداث شده است تراضی سابق بر ملک جدید جاری نبوده و تبدیل تعهد نیز به عمل نیامده است؛ فلذا بر استدلال اکثریت اشکال وارد نبوده و مورد تایید است.

نظر اکثریت:
در این خصوص امکان اعاده وضع به حالت سابق وجود ندارد؛ چون ملک مورد اجاره موجود نیست. با توجه به ماده 483 و 496 ق.م. ملک مورد اجاره تلف¬شده محسوب می¬شود و بر همین اساس عقد اجاره قبلی باطل شده و نمی¬توان دستور اعاده وضع به حالت سابق داد.

نظر اقلیت:
در ارتباط با این موضوع چون ملک جدید¬الاحداث طبق نقشه قبلی و مثل ملک سابق احداث شده است امکان اعاده وضع به حالت سابق وجود دارد و قسمت اخیر ماده 39 قانون اجرای احکام مدنی (به لحاظ وجود مثل) در اینجا حاکم خواهد بود.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 39 ـ هر گاه حکمی که به موقع اجرا گذارده شده بر اثر فسخ یا نقض یا اعاده دادرسی به موجب حکم نهایی بلااثر شود عملیات اجرایی به دستور دادگاه اجرا کننده حکم به حالت قبل از اجرا بر می گردد و در صورتی که محکوم به عین معین بوده و استرداد آن ممکن نباشد دادورز ( مامور اجرا) مثل یا قیمت آن را وصول می نماید. اعاده عملیات اجرایی به دستور دادگاه به ترتیبی که برای اجرای حکم مقرر است بدون صدور اجراییه به عمل می آید.

مشاهده ماده 39 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 483 - اگر در مدت اجاره عین مستاجره به واسطه ی حادثه کلا یا بعضا تلف شود اجاره از زمان تلف نسبت به مقدار تلف شده منفسخ می شود و در صورت تلف بعض آن مستاجر حق دارد اجاره را نسبت به بقیه فسخ کند یا فقط مطالبه ی تقلیل نسبی مال الاجاره نماید.

مشاهده ماده 483 قانون مدنی

ماده 496 - عقد اجاره به واسطه ی تلف شدن عین مستاجره از تاریخ تلف باطل می شود و نسبت به تخلف از شرایطی که بین موجر و مستاجر مقرر است خیار فسخ از تاریخ تخلف ثابت می گردد.

مشاهده ماده 496 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM