نشست قضایی شماره 1399-6896

نشست قضایی شماره 1399-6896

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6896


کد نشست:
1399-6896

تاریخ برگزاری:
1398/02/10

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر نائین

موضوع:
مبنای حکم دادگاه در رابطه با رد اموال مسروقه

پرسش:
مبنای حکم دادگاه پیرامون رد اموال مسروقه موضوع ماده 667 قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1375 چیست؟ هر آنچه که شاکی ادعا نماید یا هر آنچه که متهم اقرار کند یا طبق دلایل و مدارک موجود در پرونده؟

نظر هیئت عالی:
با تاکید بر اینکه چنانچه در مورد میزان مال یا وجوه مسروقه بین سارق و مال باخته اختلاف باشد با عنایت به اصل برایت کسی که مدعی حق یا دینی بر دیگری است باید آن را اثبات کند و در هر صورت باید به قدر متیقن اکتفا شود. نظریه اقلیت قضات محترم دادگستری شهرستان نایین استان اصفهان موجه و مورد تایید است. (ضمنا نظریه مشورتی شماره 7/95/1723 مورخ 1395/7/24 اداره کل حقوقی قوه قضاییه مستظهر این استنتاج است.)

نظر اکثریت:
رد مال در پرونده های متعدد با عنایت به نوع پرونده شکات مدارک دلایل و غیره با هم متفاوت است و یک نتیجه واحد قابل تسری در همه پرونده ها نیست؛ مورد توافق مجموع همکاران قضایی است. رویه حاضر دادسرا این است که در روز سرقت و حداکثر زمان تحقیقات مقدماتی شاکی موظف به ارایه لیست کامل اموال مشخصات مال و قیمت تقریبی آن است و پذیرش ادعای نوع اموال مسروقه با توجه به وضعیت شاکی قابل بررسی است.

نظر اقلیت:
چنانچه اقرار متهم بیش از میزان اموال اعلامی توسط شاکی باشد از آنجا که رد اموال موضوعی حقوقی است و در جرایم خاص توسط قانونگذار پیش بینی شده به نظر می باید طبق خواسته حقوقی پیرامون آن حکم تا میزان درخواست شاکی صادر شود و چنانچه اقرار متهم کمتر از میزان اموال اعلامی توسط شاکی باشد و نسبت به مازاد برآنچه ادعا گردیده است باید دلایل و بینه های کافی وجود داشته باشد. به لسان دیگر؛ متیقنا به شرح اقرار متهم حکم به رد مال داده می شود و مدرک و مبنای حکم دادگاه هرآنچه که شاکی ادعا می کند نمی باشد مگر اینکه شاکی بینه ای مبنی بر اثبات ادعای خود اقامه کند (شاهد سند و.. .) و اینکه «البینه علی المدعی والیمین علی من انکر» و نظریه مشورتی شماره 2016/7 مورخ 1382/3/5اداره کل امور حقوقی قوه قضاییه موید این نظر است. هرچند در پاره ای از موارد باید به قراین و امارات که علم قاضی را در پی دارد نیز توجه و بر اساس آن می باید اظهارنظر کرد. چنانچه متهم اقرار نکرد و اصل سرقت ثابت شد وظیفه شاکی است که میزان مال سرقت شده را اثبات کند و قاضی به وسیله دلایل و مدارک موجود در پرونده و قراین اطمینان آور از سوی شاکی حکم به رد مال صادر نماید.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 667 ـ قطع بیضه ها یا اندام تناسلی مردانه خنثای ملحق به مرد موجب دیه کامل است. قطع بیضه ها یا اندام تناسلی مردانه خنثای مشکل یا ملحق به زن موجب ارش است.  

مشاهده ماده 667 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM