نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1397/10/17

برگزار شده توسط:
استان خراسان جنوبی/ شهر بیرجند

موضوع:
قائم مقامی ادارات

پرسش:
در زمان تقدیم دادخواست مالک اراضی اداره منابع طبیعی و آبخیزداری بوده و علیه آن اداره حکم بر احیاء و کسر متراژ احیاء شده از سند دولت به نمایندگی سازمان جنگلها و مراتع صادر شده است بعد از آن ملک در حریم شهر واقع شده و برابر صورتجلسه ای حسب قوانین و مقررات اداری به اداره راه و شهرسازی انتقال یافته است اکنون محکوم له خواستار اجرای حکم است و اداره راه و شهرسازی با این استدلال که رایی نسبت به این اداره صادر نشده است حکم را متوجه خود ندانسته و سند را اصلاح نمی نماید. در این فرض راهکار چیست آیا باید اداره دوم را قایم مقام دانست و رای را اجرا کرد یا برابر اصل نسبی بودن آراء و احکام از اجرای حکم خودداری و مدعی به طرح دادخواست علیه سازمان راه و شهرسازی ارشاد شود؟

نظر هیئت عالی:
منتقل الیه ملک ( قهری یا قراردادی یا به حکم قانون) قایم مقام قانونی مالک قبلی است و هرگونه حکمی که نسبت به ملک صادر شده باشد علیه محکوم علیه یا قایم مقام او (منتقل الیه) قابل اجراء می باشد ضمنا به لحاظ تحقق اعتبار امر مختوم یا امر قضاوت شده تجدید دادرسی جایز نیست بنابراین امکان اجرای رای وجود دارد مضافا این که سند مالکیت به نام دولت می باشد و نام اداره به نمایندگی دولت در سند رسمی مالکیت درج شده است.

نظر اکثریت:
قایم مقامی در حقوق عینه متصور است؛ به این معنا که به منتقل الیه حق مالکیت انتقال می یابد لیکن سایر تعهدات مربوط به ناقل به منتقل الیه انتقال نمی یابد. از سوی دیگر بویژه در فرضی که سند مالکیت در اداره ثبت اسناد و املاک بنام اداره جدید (راه شهرسازی) شده است مفاد سند رسمی می بایست مورد توجه قرار گیرد و از آن جهت که رایی علیه دارنده کنونی سند صادر نشده امکان اجرای رای وجود ندارد در واقع اجرای رای به معنی نادیده گرفتن محتویات سند ثبتی است. مضاف بر اینکه اداره راه و شهرسازی ممکن در ماهیت امر نیز به رای صادره ایراد و اعتراض داشته باشد مانند آنکه مدعی شود زمین علی رغم داشتن سابقه احیاء متعاقبا موات محسوب شده است بنابراین مدعی حقی نسبت به آن ندارد.

نظر اقلیت:
در هر حال دولت با نمایندگی اداره نخست از حقوق خویش دفاع نموده بنابراین ضرورتی به دفاع مجدد از سوی اداره دیگر ( نماینده بعدی) نیست. از سوی دیگری اساسا سند مالکیت نیز بنام دولت بوده و نام اداره اول و دوم در سند به عنوان « نمایندگی» قید شده است بنابراین تغییر نماینده ارتباطی موثر در حقوق و تکالیف موکل ( اداره متبوع) ندارد در نتیجه چون ماهیت امر مورد رسیدگی قرار گرفته قاضی اجرای احکام (قاضی دادگاه نخستین) می بایست دستور به اجرای حکم صادر نموده و سند کسر و اصلاح گردد.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 219 - عقودی که بر طبق قانون واقع شده باشد بین متعاملین و قائم مقام آن ها لازم الاتباع است مگر این که به رضای طرفین اقاله یا به علت قانونی فسخ شود.

مشاهده ماده 219 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM