نشست قضایی شماره 1398-6662

نشست قضایی شماره 1398-6662

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6662


کد نشست:
1398-6662

تاریخ برگزاری:
1397/07/12

برگزار شده توسط:
استان خراسان رضوی/ شهر طرقبه

موضوع:
تفاوت احضار و ابلاغ به وکیل در دادسرا و دادگاه

پرسش:
آیا در احضار و ابلاغ و دعوت به رسیدگی وکیل متهم در دادسرا و دادگاه کیفری تفاوت وجود دارد؟ مستند قانونی آن چیست؟

نظر هیئت عالی:
صرف نظر از ابهامی که در سوال وجود دارد؛ اصولا مقررات ابلاغ احضار و دعوت از وکیل در مرحله تحقیقات مقدماتی ( دادسرا ) و دادرسی ( دادگاه ) تفاوتی ندارد؛ بدیهی است که در مرحله تحقیقات که حضور متهم به منظور تحقیق و تفهیم اتهام و... ضرورت دارد ابلاغ اوراق قضایی مربوط به وکیل نافی ابلاغ مراتب به متهم ( موکل ) نخواهد بود.

نظر اکثریت:
اصول دادرسی کیفری با اصول دادرسی مدنی متفاوت است در برخی موارد قانون آیین دادرسی کیفری حضور متهم را ضروری می داند ( مانند تفهیم اتهام اولین جلسه دادرسی اخذ توضیح از متهم ) در این گونه موارد احضار و ابلاغ برای متهم الزامی است در بقیه موارد احضار و ابلاغ به وکیل متهم کفایت می نماید.

نظر اقلیت:
در دادسرا قبل از تفهیم اتهام به متهم با توجه به مواد 189 و 190 قانون آیین دادرسی کیفری وکالت وکیل وجهه قانونی ندارد؛ وکیل برای متهم همزمان یا بعد از تفهیم اتهام به متهم است که در این صورت پس از تفهیم اتهام ابلاغات به وکیل کفایت می نماید.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 190 ـ در صورتی که شاهد اصلی پس از اقامه شهادت به وسیله شهود فرع و پیش از صدور رای منکر شهادت شود گواهی شهود فرع از اعتبار ساقط می شود اما بر انکار پس از صدور حکم اثری مترتب نیست.

مشاهده ماده 190 قانون مجازات اسلامی

ماده 189 ـ بازپرس مکلف است بلافاصله پس از حضور یا جلب متهم تحقیقات را شروع کند و در صورت عدم امکان حداکثر ظرف بیست و چهار ساعت از زمان تحت نظر قرار گرفتن او توسط ضابطان دادگستری با رعایت ماده (98) این قانون مبادرت به تحقیق نماید. در صورت غیبت یا عذر موجه بازپرس یا امتناع وی از شروع تحقیقات به دلایل قانونی دادستان انجام تحقیقات را به بازپرس دیگر یا در صورت اقتضاء به دادرس دادگاه محول می کند. تبصره ـ تحت نظر قرار دادن متهم بیش از بیست و چهار ساعت بدون آنکه تحقیق از او شروع یا تعیین تکلیف شود بازداشت غیرقانونی محسوب و مرتکب به مجازات قانونی محکوم می شود.

مشاهده ماده 189 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 190 ـ متهم می تواند در مرحله تحقیقات مقدماتی یک نفر وکیل دادگستری همراه خود داشته باشد. این حق باید پیش از شروع تحقیق توسط بازپرس به متهم ابلاغ و تفهیم شود. چنانچه متهم احضار شود این حق در برگه احضاریه قید و به او ابلاغ می شود. وکیل متهم می تواند با کسب اطلاع از اتهام و دلایل آن مطالبی را که برای کشف حقیقت و دفاع از متهم یا اجرای قانون لازم بداند اظهار کند. اظهارات وکیل در صورتمجلس نوشته می شود. تبصره 1 ـ سلب حق همراه داشتن وکیل و عدم تفهیم این حق به متهم به ترتیب موجب مجازات انتظامی درجه 8 و 3 است. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره 2 ـ در جرایمی که مجازات آن سلب حیات یا حبس ابد است چنانچه متهم اقدام به معرفی وکیل در مرحله تحقیقات مقدماتی ننماید بازپرس برای وی وکیل تسخیری انتخاب می کند. تبصره 3 ـ درمورد این ماده و نیز چنانچه اتهام مطرح مربوط به منافی عفت باشد مفاد ماده (191) جاری است.

مشاهده ماده 190 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM