نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1379/04/15

برگزار شده توسط:
استان فارس/

موضوع:
وظیفه مدیر دفتر در صدور اخطار رفع نقص و قرار رد دادخواست

پرسش:
با توجه به اینکه در ماده 53 قانون آیین دادرسی مدنی دادگاه های عمومی و انقلاب موارد توقیف دادخواست ذکر شده است چنان چه خواهان در ارایه دادخواست به دفتر دادگاه نکات مندرج در مواد 57 تا 60 همان قانون را رعایت نکرده باشد وظیفه دفتر چیست؟

نظر هیئت عالی:
مستفاد از مجموع مقررات مواد 51 لغایت 66 قانون آیین دادرسی مدنی هرچند موارد مندرج در مواد 57 تا 60 قا نون مذکور مسامحه از جمله موارد توقیف دادخواست قلمداد نشده است با توجه به مفاد ماده 64 قانون یاد شده که در مقام بیان چگونگی جریان دادخواست است مدیر دفتر دادگاه مکلف شده که بعد از تکمیل پرونده آن را فورا در اختیار دادگاه قرار دهد تا دادگاه با ملاحظه پرونده در صورت کامل بودن آن با صدور دستور تعیین وقت پرونده را جهت ارسال و ابلاغ نسخه دوم دادخواست و ضمایم آن به دفتر عودت دهد؛ بنابراین تا زمانی که دادخواست تکمیل نشده باشد مدیر دفتر دادگاه یا جانشین او نباید پرونده را به دادگاه بفرستند و در مورد نواقص مربوط به پرونده در ارتباط با مواد 57 و 60 قانون آیین دادرسی مدنی مدیر دفتر راسا باید به خواهان اخطار رفع نقص کند و در صورت عدم رفع نقص در مهلت مقرر قرار رد دادخواست صادر نماید و در صورت اعتراض خواهان دادگاه به موضوع اعتراض رسیدگی خواهد نمود.

نظر اکثریت:
دفتر راسا وظیفه ایی ندارد جز اینکه با ذکر نواقص پرونده را به نظر دادگاه برساند در صورتی که دادگاه با وجود نواقص مذکور نتواند دادخواست را به جریان بیندازد و رسیدگی نماید به استناد ماده 66 قانون آیین دادرسی مدنی دادگاه های عمومی و انقلاب جهات نقص را در صورت جلسه قید کرده و پرونده را به دفتر اعاده می کند. دفتر با اخطار رفع نقص پرونده را تکمیل کرده و به دادگاه اعاده می نماید و در صورت عدم رفع نقص قرار رد دادخواست صادر می کند. این قرار قابل شکایت در همان دادگاه است.

نظر اقلیت:
1. دفتر دادگاه راسا اخطار رفع نقص صادر و در صورت عدم تکمیل موارد نقص توسط خواهان یا خواهان ها قرار رد دادخواست صادر می کند. این امر از ماده 64 قانون استفاده میشود زیرا در ماده 64 آمده است»« مدیر دفتر دادگاه باید پس از تکمیل پرونده آن را فورا در اختیار دادگاه قرار دهد... » بنابراین تا زمانی که پرونده تکمیل نشده باشد نباید آن را به نظر دادگاه برساند یعنی باید ابتدا آن را تکمیل و پس از آن پرونده را به نظر دادگاه برساند.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 53 - در موارد زیر دادخواست توسط دفتر دادگاه پذیرفته می شود لکن برای به جریان افتادن آن باید به شرح مواد آتی تکمیل شود: 1 - درصورتی که به دادخواست و پیوستهای آن برابر قانون تمبر الصاق نشده یا هزینه یادشده تادیه نشده باشد. 2 - وقتی که بندهای (2 3 4 5 و 6) ماده (51) این قانون رعایت نشده باشد.

مشاهده ماده 53 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 57 - خواهان باید رونوشت یا تصویر اسناد خود را پیوست دادخواست نماید. رونوشت یا تصویر باید خوانا و مطابقت آن با اصل گواهی شده باشد. مقصود از گواهی آن است که دفتر دادگاهی که دادخواست به آنجا داده می شود یا دفتر یکی از دادگاههای دیگر یا یکی از ادارات ثبت اسناد یا دفتر اسناد رسمی و در جائی که هیچیک از آنها نباشد بخشدار محل یا یکی از ادارات دولتی مطابقت آن را با اصل گواهی کرده باشد در صورتی که رونوشت یا تصویر سند در خارج از کشور تهیه شده باید مطابقت آن با اصل در دفتر یکی از سفارت خانه ها و یا کنسولگری های ایران گواهی شده باشد. هرگاه اسنادی از قبیل دفاتر بازرگانی یا اساسنامه شرکت و امثال آنها مفصل باشد قسمت هایی که مدرک ادعاست خارج نویس شده پیوست دادخواست می گردد. علاوه بر اشخاص و مقامات فوق وکلای اصحاب دعوا نیز می توانند مطابقت رونوشت های تقدیمی خود را با اصل تصدیق کرده پس از الصاق تمبر مقرر در قانون به مرجع صالح تقدیم نمایند.

مشاهده ماده 57 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 60 - دادخواست و کلیه برگهای پیوست آن باید در دو نسخه و درصورت تعدد خوانده به تعداد آنها به علاوه یک نسخه تقدیم دادگاه شود.

مشاهده ماده 60 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 66 - درصورتی که دادخواست ناقص باشد و دادگاه نتواند رسیدگی کند جهات نقص را قید نموده پرونده را به دفتر اعاده می دهد. موارد نقص طی اخطاریه به خواهان ابلاغ می شود خواهان مکلف است ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ نواقص اعلام شده را تکمیل نماید وگرنه دفتر دادگاه به موجب صدور قرار دادخواست را رد خواهد کرد. این قرار ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ قابل شکایت در همان دادگاه می باشد رای دادگاه در این خصوص قطعی است.

مشاهده ماده 66 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM