نشست قضایی شماره 1400-8153

نشست قضایی شماره 1400-8153

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8153


کد نشست:
1400-8153

تاریخ برگزاری:
1399/03/20

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر آستانه اشرفیه

موضوع:
نقش عنصر روانی در دفاع مشروع

پرسش:
در مواردی که شخصی بدون انگیزه دفاع به شخص دیگری آسیبی وارد می نماید و اتفاقا تمامی شرایط دفاع مشروع در آن شرایط موجود بوده ولی ضارب از آن بی اطلاع است و در واقع قصد ایراد ضرب و جرح داشته آیا مورد مشمول مقررات دفاع مشروع است؟

نظر هیئت عالی:
مستفاد از ماده 156 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 در بیان شرایط دفاع مشروع؛ دفاع امری عارضی است که شخص در مقام آن مبادرت به انجام اقداماتی می نماید که بر اساس قانون جرم محسوب می شود ولیکن وجود قصد دفاع با لحاظ وجود شرایط مقرر در ماده 156 قانون فوق الذکر فاقد موضوعیت است و آن چه اهمیت دارد احراز شرایط مذکور در این ماده و مدافع واقع شدن فرد مرتکب است؛ بنابراین در فرض پرسش که شرایط دفاع مشروع احراز شده است مرتکب قابل مجازات نمی باشد. باتوجه به اینکه مصدوم مهاجم بود و از باب قاعده اقدام مستحق دیه نمی باشد.

نظر اتفاقی:
در دفاع مشروع عنصر روانی ملاک و رکن اصلی این تاسیس حقوقی است. ماده 156 قانون مجازات اسلامی 92 اشعار می دارد: « هرگاه فردی در مقام دفاع از نفس.. . » که عبارت در "مقام" نشان دهنده و حاکی از این است که فرد باید با علم و اطلاع و با آگاهی و توجه مرتکب دفاع شود و در فرضی که فردی با سوء نیت و تصمیم قلبی و قبلی مترصد موقعیتی برای ایراد جنایت است و از قضا در آن لحظه همه شرایط دفاع مشروع فراهم می گردد را نمی توان جنایت را از باب دفاع دانست و آن را توجیه کرد مخصوصا اینکه تا آخرین لحظه و یا حتی بعد از ایراد جنایت هم خود فرد از این موضوع مطلع نشده است.

مبحث:
حقوق جزای عمومی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1 ـ هر کس از راه حیله و تقلب مردم را به وجود شرکتها یا تجارتخانه های یا کارخانه ها یا موسسات موهوم یا به داشتن اموال و اختیارات واهی فریب دهد یا به امور غیر واقع امیدوار نماید یا از حوادث و پیش آمدهای غیر واقع بترساند و یا اسم و یا عنوان مجعول اختیار کند و به یکی از وسایل مذکور و یا وسایل تقلبی دیگر وجوه و یا اموال یا اسناد یا حوالجات یا قبوض یا مفاصا حساب و امثال آنها تحصیل کرده و از این راه مال دیگری را ببرد کلاهبردار محسوب و علاوه بر رد اصل مال به صاحبش به حبس از یک تا 7 سال و پرداخت جزای نقدی معادل مالی که اخذ کرده است محکوم می شود. در صورتیکه شخص مرتکب بر خلاف واقع عنوان یا سمت ماموریت از طرف سازمانها و موسسات دولتی یا وابسته به دولت یا شرکتهای دولتی یا شوراها یا شهرداری ها یا نهادهای انقلابی و بطور کلی قوای سه گانه و همچنین نیروهای مسلح و نهادها و موسسات مامور به خدمت عمومی اتخاذ کرده یا اینکه جرم با استفاده از تبلیغ عامه از طریق وسائل ارتباط جمعی از قبیل رادیو تلویزیون روزنامه و مجله یا نطق در مجامع و یا انتشار آگهی چاپی یا خطی صورت گرفته باشد یا مرتکب از کارکنان دولت یا موسسات و سازمان های دولتی یا وابسته به دولت یا شهرداری ها یا نهادهای انقلابی به خدمت عمومی باشد. علاوه بر رد اصل مال به صاحبش به حبس از 2 تا ده سال و انفصال ابد از خدمت دولتی و پرداخت جزای نقدی معادل مالی که اخذ کرده است محکوم می شود. تبصره 1 ـ در کلیه موارد مذکور در این ماده در صورت وجود جهات و کیفیات مخففه دادگاه میتواند با اعمال ضوابط مربوط به تخفیف مجازات مرتکب را فقط تا حداقل مجازات مقرر در این ماده (حبس) و انفصال ابد از خدمات دولتی تقلیل دهد ولی نمی تواند به تعلیق اجرای کیفر حکم دهد. تبصره 2 ـ مجازات شروع به کلاهبرداری حسب مورد حداقل مجازات مقرر در همان مورد خواهد بود و درصورتیکه نفس عمل انجام شده نیز جرم باشد شروع کننده به مجازات آن جرم نیز محکوم می شود. مستخدمان دولتی علاوه بر مجازات مذکور چنانچه در مرتبه مدیر کل یا بالاتر یا هم طراز آنها باشند به انفصال دائم از خدمات دولتی و در صورتی که در مراتب پائین تر باشند به شش ماه تا سه سال انفصال موقت از خدمات دولتی محکوم می شوند.

مشاهده ماده 1 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء و اختلاس و کلاهبرداری

ماده 156 ـ هرگاه فردی در مقام دفاع از نفس عرض ناموس مال یا آزادی تن خود یا دیگری در برابر هرگونه تجاوز یا خطر فعلی یا قریب الوقوع با رعایت مراحل دفاع مرتکب رفتاری شود که طبق قانون جرم محسوب می شود درصورت اجتماع شرایط زیر مجازات نمی شود: الف ـ رفتار ارتکابی برای دفع تجاوز یا خطر ضرورت داشته باشد. ب ـ دفاع مستند به قرائن معقول یا خوف عقلایی باشد. پ ـ خطر و تجاوز به سبب اقدام آگاهانه یا تجاوز خود فرد و دفاع دیگری صورت نگرفته باشد. ت ـ توسل به قوای دولتی بدون فوت وقت عملا ممکن نباشد یا مداخله آنان در دفع تجاوز و خطر موثر واقع نشود. تبصره 1 ـ دفاع از نفس ناموس عرض مال و آزادی تن دیگری در صورتی جایز است که او از نزدیکان دفاع کننده بوده یا مسوولیت دفاع از وی برعهده دفاع کننده باشد یا ناتوان از دفاع بوده یا تقاضای کمک نماید یا در وضعیتی باشد که امکان استمداد نداشته باشد. تبصره 2 ـ هرگاه اصل دفاع محرز باشد ولی رعایت شرایط آن محرز نباشد اثبات عدم رعایت شرایط دفاع برعهده مهاجم است. تبصره 3 ـ در موارد دفاع مشروع دیه نیز ساقط است جز درمورد دفاع در مقابل تهاجم دیوانه که دیه از بیت المال پرداخت می شود.

مشاهده ماده 156 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM