نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1388/05/16

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر رضوانشهر

موضوع:
نحوه مطالبه و دریافت وجه الکفاله از کفیل بازنشسته

پرسش:
اگر بازنشسته به عنوان کفیل از کسی خواهان کفالت باشد آیا بر اساس تبصره 96 قانون اجرای احکام مدنی در صورت تخلف از معرفی متهم یا محکوم علیه می¬توان از حقوق وی وجه¬الکفاله را اخذ کرد؟

نظر هیئت عالی:
در مورد افرادی که بازنشسته هستند چنان چه مدیون باشند به منظور وصول دین آن ها در صورت داشتن زن یا فرزند یک چهارم والا یک سوم از حقوق و مزایای آن ها توقیف می¬شود.

نظر اکثریت:
با توجه به بحث¬های انجام شده و صرف نظر از این که اخذ کفیل اقدامی جزایی است و این اقدام جزایی باید در قالب عقد کفالت تنظیم گردد و به موجب ماده 740 قانون مدنی که اشعار داشته است: «کفیل باید مکفول را در زمان و مکانی که تعهد کرده است حاضر نماید والا باید از عهده حقی که بر عهده مکفول ثابت می¬شود برآید» ثابت می¬گردد که دین مذکور دین خود مکفول نمی باشد. با استناد به تبصره 96 قانون اجرای احکام مدنی چون دین دین بازنشسته کفیل به حساب نمی¬آید نمی¬توان از حقوق وی کسر کرد.

نظر اقلیت:
با توجه به این که در زمان اخذ کفیل از ناحیه مقام قضایی دینی بر عهده مکفول محقق نیست و مسیولیت مکفول مسیولیت جزایی می باشد نه مسیولیت مدنی؛ از طرفی برای پاسخ به این سوال باید به این نکته توجه نمود که دین دارای چه تعریفی می باشد با توجه به تعریف «دین» که عبارت است از تعهدی که بر ذمه شخصی به نفع کسی وجود دارد به نظر می¬رسد که تعهد کفیل بر له مکفول له (دادگاه) می باشد و لذا تعهد کفیل در حاضر کردن مکفول دین خود شخص کفیل می باشد. بنابراین کفیل در صورت تخلف از حاضر کردن مکفول باید نسبت به پرداخت وجه¬الکفاله اقدام نماید و اخذ آن از حقوق بازنشسته ممکن می باشد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 740 - کفیل باید مکفول را در زمان و مکانی که تعهد کرده استحضار نماید والا باید از عهده ی حقی که بر عهده مکفول ثابت می شود بر آید.

مشاهده ماده 740 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM