نشست قضایی شماره 1398-6092

نشست قضایی شماره 1398-6092

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6092


کد نشست:
1398-6092

تاریخ برگزاری:
1397/02/26

برگزار شده توسط:
استان خراسان رضوی/ شهر مشهد

موضوع:
بررسی وصف مجرمانه اخذ پورسانت توسط فرد نظامی

پرسش:
احدی از کسبه که سالها با آماد و پشتیبانی نیروی انتظامی داد و ستد داشته و با انعقاد قرارداد اجناسی را به آماد فروخته و مایحتاج آن یگان در زمینه کاری خود را تامین می کرده مبلغی را به صورت نقدی و خارج از روال قانونی ( بدون واریز به حساب نیروی انتظامی و تنظیم صورتجلسه و خارج از محیط کار) به مدیر آماد و پشتیبانی داده و مدعی است این مبلغ را برای کمک به نیروی انتظامی پرداخت کرده ام و تحت عنوان کمک های مردمی می باشد. نامبرده که فردی متمول می باشد مدعی است تاکنون بارها و بارها به ارگان ها و نهادهای مختلف کمک کرده و حتی در این خصوص مستنداتی به این شعبه ارایه داده است. پس از بررسی و بازجویی از نامبرده و بررسی محتویات پرونده قرینه و اماره ای که موید کذب بودن اظهارت غیر نظامی باشد یافت نشد و از آنجا که نفع آشکار و مشخصی از جانب مدیر آماد عاید وی نشده لذا می بایست اظهارات وی را حمل بر صحت نمود و اصل را بر کمک های مردمی دانست. نکته قابل ذکر اینجاست که فرمانده آماد مبلغ مورد نظر را برای خود برداشت کرده است. عنوان اتهامی مدیر آماد و پشتیبانی چیست؟

نظر هیئت عالی:
اطلاق عبارت " هرگونه هدیه " در ماده 109 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح مصوب 1382 شامل فرض سوال نیز می گردد. بنابراین نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری مشهد مورد تایید است.

نظر اکثریت:
آنچه دریافت شده است نوعی هدیه و امتیاز است که در رابطه با معاملات نیروهای مسلح پرداخت گردیده و پورسانت می باشد که در ماده 109 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح این عنوان اتهامی را آورده اند.

نظر اقلیت:
تحویل وجوه خارج از محل کار و بصورت نقد و با توجه به معاملات فرد پرداخت کننده با نیروی انتظامی نشانگر این است که وجه پرداخت شده به عنوان رشوه بوده است زیرا در اخذ پورسانت هدیه و یا مبلغی بطور علنی و برابر روال از سوی فروشنده به تمام خریداران اعطاء می گردد لیکن در مورد سوال نحوه اقدام به گونه ای است که به موضوع پرداخت رشوه و اخذ آن نزدیک تر است.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 109 ـ قبول هرگونه هدیه یا امتیاز یا درصدانه از قبیل وجه مال سند پرداخت وجه یا تسلیم مال تحت هر عنوان به طور مستقیم یا غیرمستقیم در رابطه با معاملات و قراردادهای خارجی و داخلی توسط نظامیان ممنوع است. مرتکب مذکور علاوه بر رد هدیه یا امتیاز یا درصدانه یا معادل آن به دولت به حبس تعزیری از دو تا ده سال و جزای نقدی برابر هدیه یا امتیاز یا درصدانه محکوم می گردد. تبصره 1 ـ مجازات شروع به این جرم حداقل مجازات حبس مقرر در این ماده است. تبصره 2 ـ در صورتی که شخص حقیقی یا حقوقی خارجی طرف معامله درصدانه می پردازد موضوع قبلا به اطلاع مسئول مربوط رسانیده می شود و وجوه مزبور دریافت و تماما به حساب خزانه واریز می گردد. در این صورت اقدام کننده مشمول این ماده نخواهد بود.

مشاهده ماده 109 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM