نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1388/11/14

برگزار شده توسط:
استان همدان/ شهر همدان

موضوع:
تکلیف اجرای احکام در مورد حکمی که به موقع اجرا گذاشته شده و با درخواست اعاده دادرسی از سوی محکوم علیه نقض شده است

پرسش:
در پرونده ای خواهان دادخواستی به طرفیت خوانده به خواسته مطالبه وجه و الزام به فروش ملک تقدیم کرده است. دادگاه خوانده را به پرداخت وجه و فروش ملک مورد نظر محکوم کرده است. پس از قطعیت حکم به مرحله اجرا درآمده و در حین اجرای حکم طرفین سازش نموده اند و محکوم علیه مبلغی به محکوم له پرداخته است. در این بین محکوم علیه تقاضای اعاده دادرسی کرده و دادگاه پس از قبول اعاده دادرسی حکم قبلی را نقض نموده است. آیا اجرای احکام تکلیفی نسبت به اعاده به وضع سابق دارد؟

نظر هیئت عالی:
در فرض این که با قطعیت حکم و در جریان اجرای حکم طرفین سازش نموده و میزان پرداختی محکوم علیه در پرونده اجرایی مشخص و پرداخت نیز از طریق اجرای حکم صورت گرفته باشد به هر تقدیر با نقض و بلااثر شدن حکم با توجه به ماده 39 قانون اجرای احکام مدنی به دستور دادگاه اجراکننده حکم باید وضع به حالت سابق اعاده گردد. ولی چنان چه سازش در خارج از دادگاه و اجرای احکام مدنی واقع شده و مراتب نحوه اجرای حکم از طریق سازش و میزان پرداختی محکوم علیه در پرونده اجرایی منعکس نباشد به لحاظ وجود اختلاف ابطال سازش نامه و استرداد هرگونه وجهی نیازمند رسیدگی قضایی می باشد و با عدم انعکاس آن در پرونده اجرایی و عدم دخالت اجرای احکام مدنی در خصوص موضوع دادگاه اجراکننده حکم مواجه با تکلیفی نیست. بنابراین از حیث نتیجه نظر اکثریت با رعایت مراتب فوق تایید می شود.

نظر اکثریت:
برابر ماده 39 قانون اجرای احکام مدنی اگر اجرای احکام حکمی را اجرا نماید سپس حکم صادره بر اثر فسخ یا نقض با اعاده دادرسی به موجب حکم نهایی بلااثر شود عملیات اجرایی به دستور دادگاه اجراکننده حکم به حالت قبل از اجرا برمی گردد. در ماده 754 قانون مدنی تصریح شده است که: «هر صلح نافذ است جز صلح بر امری که غیرمشروع باشد» و در ماده 760 قانون مذکور آمده است: «صلح عقد لازم است اگرچه در مقام عقود جایزه واقع شده باشد و برهم نمی خورد مگر در موارد فسخ به خیار یا اقاله». در مانحن فیه اولا: حکم صادره اجرا نگردیده تا اعاده به وضع سابق شود بلکه طرفین در خارج از دادگاه و بدون دخالت دادگاه و اجرای احکام با هم توافق و صلح کرده اند و بر اساس صلح خود از اجرای احکام تقاضای مختومه شدن پرونده را نموده اند.

نظر اقلیت:
با عنایت به ماده 39 قانون اجرای احکام مدنی در صورت فسخ یا نقض یا بلااثر شدن حکم صادره به موجب حکم نهایی عملیات اجرایی با دستور دادگاه اجراکننده حکم به حالت قبل از اجرا برمی گردد و با توجه به این که در مانحن فیه توافق و صلح حاصله بین طرفین در راستای حکم صادره بوده و دادگاه پس از اعاده دادرسی حکم صادره را نقض و دستور اعاده به وضع سابق داده است و در ماده 765 قانون مدنی تصریح شده است که: «صلح دعوا مبتنی بر معامله باطله باطل است»؛ چون حکم صادره نقض و باطل شده صلح مبتنی بر آن حکم نیز باطل است و اجرای احکام مکلف است اعاده به وضع سابق نماید.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 39 ـ هر گاه حکمی که به موقع اجرا گذارده شده بر اثر فسخ یا نقض یا اعاده دادرسی به موجب حکم نهایی بلااثر شود عملیات اجرایی به دستور دادگاه اجرا کننده حکم به حالت قبل از اجرا بر می گردد و در صورتی که محکوم به عین معین بوده و استرداد آن ممکن نباشد دادورز ( مامور اجرا) مثل یا قیمت آن را وصول می نماید. اعاده عملیات اجرایی به دستور دادگاه به ترتیبی که برای اجرای حکم مقرر است بدون صدور اجراییه به عمل می آید.

مشاهده ماده 39 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 754 - هر صلح نافذ است جز صلح بر امری که غیر مشروع باشد.

مشاهده ماده 754 قانون مدنی

ماده 765 - صلح دعوی مبتنی بر معامله ی باطله باطل است ولی صلح دعوی ناشی از بطلان معامله صحیح است.

مشاهده ماده 765 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM