نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1386/09/25

برگزار شده توسط:
استان قم/

موضوع:
تادیه مهر اجرت المثل و نحله در طلاق

پرسش:
مجمع تشخیص مصلحت نظام به موجب ماده واحده موضوع استفساریه مصوب 1373 اجرای صیغه طلاق و ثبت آن را در دفتر موکول به تادیه حقوق شرعی و قانونی زوجه نموده است. هرگاه دادگاه بدون تعیین تکلیف راجع به مهر یا اجرت المثل و نحله مبادرت به صدور گواهی عدم امکان سازش نماید و زوجه به رای اعتراض کند آیا دادگاه تجدیدنظر می تواند راسا نسبت به تعیین اجرت المثل و سایر حقوق قانونی زوجه اقدام نماید بدون این که در مرحله بدوی نسبت به آن تصمیمی اتخاذ شده باشد؟

نظر هیئت عالی:
به موجب ماده واحده اصلاح مقررات مربوط به طلاق مصوب آبان ماه 1371 مجمع تشخیص مصلحت نظام زوج هایی که قصد طلاق و جدایی دارند باید برای رسیدگی به اختلاف خود به دادگاه مدنی خاص مراجعه و اقامه دعوا نمایند. چنان چه اختلافات فی مابین از طریق دادگاه و حکمین حل و فصل نشود دادگاه گواهی عدم امکان سازش صادر و گواهی مذکور را به دفتر رسمی طلاق خواهد فرستاد.

نظر اکثریت:
نظر به این که درخواست طلاق توسط زوج یا زوجه یک خواسته است که دارای فروعات و شرایطی است و حسب مقررات باید به امور مالی طرفین نیز رسیدگی شود چنان چه زوجه امور مالی خود را از دادگاه تقاضا کند دادگاه مکلف است به امور مالی نیز رسیدگی و اعلام نظر نماید. حال چنان چه دادگاه بدوی رسیدگی خود را کاملا انجام ندهد و گواهی صادره ناقص باشد دادگاه تجدیدنظر باید اقدام مقتضی نموده و رسیدگی را کامل کرده و به موضوعات مزبور رسیدگی و تعیین تکلیف نماید. البته اگر زوجه در طول دادرسی نسبت به امور مالی تقاضایی نکرد و در جواب سوال دادگاه نیز ساکت بود دادگاه بدوی و تجدیدنظر مواجه با تکلیف نیست و فقط گواهی عدم امکان سازش را صادر می نماید و امور مالی را مسکوت می گذارد.

نظر اقلیت:
دادگاه تجدیدنظر می تواند رسیدگی را کامل کرده و در امور مالی اعلام نظر کند و همچنین حق دارد پرونده را به دادگاه بدوی جهت تکمیل برگرداند.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM