نشست قضایی شماره 1400-8051

نشست قضایی شماره 1400-8051

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8051


کد نشست:
1400-8051

تاریخ برگزاری:
1398/10/30

برگزار شده توسط:
استان سمنان/ شهر بسطام

موضوع:
قلم خوردگی چک

پرسش:
شخصی که یک فقره چک نزد وی امانت بوده است با تغییر در ارقام چک و ارایه آن به بانک اقدام به دریافت گواهی عدم پرداخت نموده و علیه صادرکننده چک طرح دعوی نموده است. بر فرض ثبوت چه اتهاماتی متوجه دارنده چک می باشد؟

نظر هیئت عالی:
متهم مرتکب جعل و استفاده از سند مجعول و خیانت در امانت شده است اما استفاده از سند مجعول و خیانت در امانت از مصادیق تعدد معنوی محسوب می گردد.

نظر اکثریت:
دارنده چک مرتکب بزه های خیانت در امانت جعل و استفاده از سند مجعول شده است و برای هر یک از جرایم حداکثر مجازات در نظر گرفته می شود و مجازات بزه خیانت در امانت (سه سال حبس) به عنوان مجازات اشد قابل اجرا خواهد بود.

نظر ابرازی:
با توجه به اینکه بزه خیانت در امانت به عنوان مقدمه جرایم جعل و استفاده از سند مجعول محسوب می گردد لذا به عنوان جرمی مستقل محسوب نمی گردد و مجازاتی برای آن در نظر گرفته نمی شود و متهم به حداکثر مجازات بزه جعل و استفاده از سند مجعول محکوم می گردد که یکی از مجازات ها به عنوان مجازات اشد قابل اجرا خواهد بود.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 674 ـ هرگاه در مهلتی که به طریق معتبری برای بازگشت منفعت زائل یا ناقص شده تعیین گردیده عضوی که منفعت قائم به آن است از بین برود به عنوان مثال چشمی که بینایی آن به طور موقت از بین رفته است از حدقه بیرون بیاید مرتکب فقط ضامن ارش زوال موقت آن منفعت است و چنانچه از بین رفتن آن عضو به سبب جنایت شخص دیگر باشد مرتکب دوم ضامن دیه کامل آن عضو میباشد.

مشاهده ماده 674 قانون مجازات اسلامی

ماده 134 ـ در جرایم موجب تعزیر هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد دادگاه برای هر یک از آن جرایم حداکثر مجازات مقرر را حکم می کند و هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد مجازات هر یک را بیش از حداکثر مجازات مقرر قانونی مشروط به اینکه از حداکثر به اضافه نصف آن تجاوز نکند تعیین می نماید. در هر یک از موارد فوق فقط مجازات اشد قابل اجراء است و اگر مجازات اشد به یکی از علل قانونی تقلیل یابد یا تبدیل یا غیرقابل اجراء شود مجازات اشد بعدی اجراء می گردد. در هر مورد که مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد تا یک چهارم و اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد تا نصف مجازات مقرر قانونی به اصل آن اضافه می گردد. تبصره 1 ـ در صورتیکه از رفتار مجرمانه واحد نتایج مجرمانه متعدد حاصل شود طبق مقررات فوق عمل می شود. تبصره 2 ـ در صورتی که مجموع جرایم ارتکابی در قانون عنوان مجرمانه خاصی داشته باشد مقررات تعدد جرم اعمال نمی شود و مرتکب به مجازات مقرر در قانون محکوم می گردد. تبصره 3 ـ در تعدد جرم در صورت وجود جهات تخفیف دادگاه می تواند مجازات مرتکب را تا میانگین حداقل و حداکثر و چنانچه مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد تا نصف آن تقلیل دهد. تبصره 4 ـ مقررات تعدد جرم در مورد جرایم تعزیری درجه های هفت و هشت اجراء نمی شود. این مجازات ها با هم و نیز با مجازات های تعزیری درجه یک تا شش جمع می گردد.

مشاهده ماده 134 قانون مجازات اسلامی

ماده 536 ـ هرگاه در مورد ماده (535) این قانون عمل یکی از دو نفر غیرمجاز و عمل دیگری مجاز باشد مانند آنکه شخصی وسیله یا چیزی را در کنار معبر عمومی که مجاز است قرار دهد و دیگری کنار آن چاهی حفر کند که مجاز نیست شخصی که عملش غیرمجاز بوده ضامن است. اگر عمل شخصی پس از عمل نفر اول و با توجه به اینکه ایجاد آن سبب در کنار سبب اول موجب صدمه زدن به دیگران می شود انجام گرفته باشد نفر دوم ضامن است.

مشاهده ماده 536 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM