نشست قضایی شماره 1400-8059

نشست قضایی شماره 1400-8059

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8059


کد نشست:
1400-8059

تاریخ برگزاری:
1398/09/12

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر گراش

موضوع:
جرایم در حکم محاربه

پرسش:
طرح یک پرونده: بازپرس در مرحله تحقیقات مقدماتی یک موضوع را محاربه تشخیص داده است و با صدور قرار جلب به دادرسی و متعاقب آن صدور کیفرخواست جهت رسیدگی به دادگاه انقلاب با تعدد قاضی ارسال شده است دادگاه انقلاب در خصوص بزه محاربه حکم بر برایت صادر کرده است و همچنین قید نموده است که پرونده جهت رسیدگی به بزه تهدید با اسلحه و حمل سلاح غیرمجاز به دادگاه کیفری 2 ارسال شود. 1- آیا صرف درج شدن این مطلب ذیل رای دادگاه انقلاب برای دادگاه کیفری 2 یا دادسرا تکلیف به رسیدگی ایجاد می کند؟ 2- با توجه به اینکه دادسرا یک مرتبه به موضوع رسیدگی کرده است و آن را مصداق محاربه دانسته آیا می تواند به بزه تهدید با اسلحه رسیدگی کند؟

نظر هیئت عالی:
در فرض پرسش با لحاظ اینکه در خصوص رفتار ارتکابی از سوی دادسرا ( ولو با تشخیص محاربه) کیفر خواست صادر شده است و دادگاه انقلاب در تعیین عنوان اتهام با لحاظ ماده 280 قانون آیین دادرسی کیفری مقید به تشخیص دادسرا نمی باشد بنابراین با تلقی تصمیم دادگاه یاد شده به صدور قرار عدم صلاحیت به جهت اعتقاد به حدوث جرم حمل سلاح غیر مجاز و تهدید با سلاح پرونده باید در دادگاه کیفری دو مطرح شود.

نظر اکثریت:
ذکر این موضوع نوعی گزارش محسوب می شود و با توجه به اینکه سابقا نسبت به این جرایم رسیدگی صورت نگرفته است فلذا دادسرا باید به موضوع رسیدگی کند. علی رغم اینکه یک مرتبه به موضوع رسیدگی شده است لیکن با عنایت به اینکه وقوع بزه تهدید با اسلحه و محاربه تعدد معنوی محسوب می گردد و در خصوص محاربه برایت صادر شده است فلذا باید به جرم تهدید رسیدگی شود و در صلاحیت ذاتی دادگاه انقلاب نمی باشد بنابراین باید با صدور کیفرخواست در دادگاه کیفری 2 رسیدگی شود و در خصوص بزه حمل سلاح غیرمجاز نیز جرمی است که به وقوع پیوسته لکن از ابتدا رسیدگی نشده است و طبق این گزارش باید شروع به رسیدگی شود.

نظر اقلیت:
هر چند دادگاه انقلاب مرجع عالی محسوب می شود اما صرف قید این موضوع ذیل رای برای دادسرا و دادگاه کیفری 2 تکلیف به رسیدگی ایجاد نمی کند زیرا یک مرتبه در خصوص موضوع رسیدگی شده است و آن را از مصادیق محاربه دانسته اند.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 279 ـ محاربه عبارت از کشیدن سلاح به قصد جان مال یا ناموس مردم یا ارعاب آنها است به نحوی که موجب ناامنی در محیط گردد. هرگاه کسی با انگیزه شخصی به سوی یک یا چند شخص خاص سلاح بکشد و عمل او جنبه عمومی نداشته باشد و نیز کسی که به روی مردم سلاح بکشد ولی در اثر ناتوانی موجب سلب امنیت نشود محارب محسوب نمی شود.

مشاهده ماده 279 قانون مجازات اسلامی

ماده 280 ـ عنوان اتهامی که در کیفرخواست ذکر می شود مانع از تعیین عنوان صحیح قانونی توسط دادگاه نیست. در صورتیکه مجموع اعمال ارتکابی متهم در نتیجه تحقیقات دادسرا روشن باشد و دادگاه فقط عنوان اتهام را نادرست تشخیص دهد مکلف است اتهام جدید را به متهم تفهیم تا از اتهام انتسابی مطابق مقررات دفاع کند و سپس مبادرت به صدور رای نماید.

مشاهده ماده 280 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM