نشست قضایی شماره 1397-4355

نشست قضایی شماره 1397-4355

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-4355


کد نشست:
1397-4355

تاریخ برگزاری:
1397/01/23

برگزار شده توسط:
استان اردبیل/ شهر پارس آباد

موضوع:
مصادیق حدوث لوث و اجرای قسامه

پرسش:
چنانچه در پرونده کیفری بازپرس موضوع را از مصادیق حدوث لوث و اجرای قسامه تشخیص دهد تکلیف قانونی چیست؟ آیا پرونده با صدور کیفرخواست به دادگاه ارسال خواهد شد یا بازپرس با صدور دستور پرونده را جهت احراز لوث و ادامه رسیدگی به دادگاه ارسال می نماید.

نظر هیئت عالی:
در موارد لوث بیش از 50% ادله علیه متهم وجود دارد ولی این ادله با اجرای قسامه در دادگاه تکمیل می شود و چون اصل در شروع رسیدگی در دادگاه با صدور کیفرخواست دادسرا می باشد لذا در موارد لوث دادسرا با توجه با ادله موجود قرار جلب به دادرسی و کیفرخواست باید صادر کند و دادگاه در این صورت مجوز رسیدگی به موضوع را پیدا خواهد کرد.

نظر اکثریت:
به محض احراز لوث و تقاضای قسامه از سوی شاکی با توجه به اینکه قسامه جزء ادله و امارات ظنی محسوب می شود و تا زمانیکه اجرا نشده است به عنوان دلیل محسوب نمی شود تا قابلیت تفهیم اتهام داشته باشد و با توجه به اینکه اجرای قسامه صرفا با دادگاه است و با عنایت به اینکه از مواد 314 و 315 قانون مجازات اسلامی چنین استنباط می شود که تفهیم اتهام و اخذ تامین از متهم توسط دادگاه انجام می شود و با وحدت ملاک از ماده 85 قانون آ.د.ک که پرونده بدون کیفرخواست به دادگاه ارسال می شود پرونده مستقیما و بدون کیفرخواست جهت ادامه رسیدگی به دادگاه ارسال می شود. مضافا اینکه نظریات مشورتی ذیل موید این نظر می باشند.

نظر اقلیت:
با توجه به ماده 318 قانون آ.د.ک دادسرا صلاحیت رسیدگی به تمام ادله را دارد و قسامه نیز دلیل محسوب می شود و با توجه به اینکه رسیدگی در دادگاه مستلزم صدور کیفرخواست می باشد بنابراین تفهیم اتهام صورت می گیرد و پرونده با کیفرخواست به دادگاه ارسال می شود لیکن اجرای قسامه صرفا در دادگاه به عمل می آید.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 314 ـ لوث عبارت از وجود قرائن و اماراتی است که موجب ظن قاضی به ارتکاب جنایت یا نحوه ارتکاب از جانب متهم می شود.

مشاهده ماده 314 قانون مجازات اسلامی

ماده 313 ـ قسامه عبارت از سوگندهایی است که در صورت فقدان ادله دیگر غیر از سوگند منکر و وجود لوث شاکی برای اثبات جنایت عمدی یا غیرعمدی یا خصوصیات آن و متهم برای دفع اتهام از خود اقامه می کند.

مشاهده ماده 313 قانون مجازات اسلامی

ماده 339 ـ در قسامه همه شرایط مقرر در کتاب اول «کلیات» این قانون که برای اتیان سوگند ذکر شده است رعایت می شود.

مشاهده ماده 339 قانون مجازات اسلامی

ماده 315 ـ فقدان قرائن و امارات موجب ظن و صرف حضور فرد در محل وقوع جنایت از مصادیق لوث محسوب نمی شود و او با ادای یک سوگند تبرئه می گردد.

مشاهده ماده 315 قانون مجازات اسلامی

ماده 85 ـ در مواردی که دیه باید از بیت ‏المال پرداخت شود پس از اتخاذ تصمیم قانونی راجع به سایر جهات پرونده به دستور دادستان برای صدور حکم مقتضی به دادگاه ارسال می شود. تبصره 1 ـ حکم این ماده در مواردی که پرونده با قرار موقوفی تعقیب یا با هر تصمیم دیگری در دادسرا مختومه می شود اما باید نسبت به پرداخت دیه تعیین تکلیف شود نیز جاری است. (الحاقی 24/03/1394) تبصره 2 ـ در مواردی که مسئولیت پرداخت دیه متوجه عاقله است در صورت وجود دلیل کافی و با رعایت مقررات مربوط به احضار به وی اخطار می شود برای دفاع از خود حضور یابد پس از حضور موضوع برای وی تبیین و اظهارات او اخذ می شود. هیچ یک از الزامات و محدودیتهای مربوط به متهم در مورد عاقله قابل اعمال نیست. عدم حضور عاقله مانع از رسیدگی نیست. (الحاقی 24/03/1394)

مشاهده ماده 85 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM