نشست قضایی شماره 1398-5993

نشست قضایی شماره 1398-5993

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5993


کد نشست:
1398-5993

تاریخ برگزاری:
1397/07/03

برگزار شده توسط:
استان تهران/ شهر تهران

موضوع:
بررسی اعتبار اقرار نزد بازپرس و دادیار

پرسش:
آیا اقرار نزد بازپرس یا دادیار دلیل اثبات دعوی محسوب می گردد و یا اینکه اقرار تنها نزد دادرس معتبر است؟

نظر هیئت عالی:
در مواردی که اقرار موضوعیت دارد و مستند حکم قرار می گیرد مقربه باید نزد حاکم دادگاه ابراز شده باشد. مراد از حاکم دادگاه قاضی من بیده الحکم است.

نظر اکثریت:
بازپرس و دادیار نیز مقام قضایی و قاضی هستند. اقرار نزد قاضی با وجود سایر شرایط دلیل اثبات دعوی محسوب می گردد. تنها در خصوص حدود اقرار نزد دادرس دادگاه حجیت دارد. تنها در تبصره 2 ماده 218 قانون مجازات اسلامی (ذیل بخش مواد عمومی کتاب حدود) آمده است: « تبصره2- اقراردرصورتی اعتبارشرعی داردکه نزد قاضی درمحکمه انجام گیرد.» صدر ماده 218 نیز عبارت «درجرایم موجب حد» آمده است. فلذا؛ در حدود اقرار نزد قاضی محکمه (یعنی دادرس دادگاه) ضروری است و اقرار نزد بازپرس و دادیار کفایت نمی کند. ذکر حکم خاص برای حدود به معنی عمومیت داشتن احکام اقرار در غیر از حدود است. اگر تبصره 2 ماده 218 مربوط به تمامی جرایم بود در فصل اول یا دوم از بخش پنجم کتاب اول قانون مجازات اسلامی (بخش ادله اثبات در امور کیفری) می آمد نه ذیل مواد عمومی حدود. اضافه کردن این تبصره نیز به خاطر ایراد شورای نگهبان در مورد حدود بود و شورای نگهبان متعرض جرایم تعزیری و حتی قصاص نشده بود. فلذا؛ اقرار در غیر از حدود نزد بازپرس و دادیار حجیت دارد و انکار بعد از آن مسموع نیست. اینکه تبصره 2 ماده 119 قانون آیین دادرسی کیفری بیان داشته: « در مواردی که اقرار متهم و یا شهادت شاهد و یا شهادت بر شهادت شاهد مستند رای دادگاه باشد استماع آن توسط قاضی صادرکننده رای الزامی است.» نیز در باب « نیابت قضایی » آمده است و ارتباطی با حجیت اقرار نزد بازپرس و دادیار ندارد. چه اینکه اگر انجام نیابت توسط دادرس نیز انجام گرفته باشد کماکان استماع آن توسط قاضی صادرکننده رای الزامی است. حتی؛ این ماده در خصوص بازپرس و دادیار نیز هست. چرا که قرار نهایی نیز «رای» محسوب می گردد و چنانچه قرار باشد اقرار به عنوان دلیل در کیفرخواست ذکر گردد تا دادگاه آن را مستند حکم خود قرار دهد ضروری است بازپرس نیز قبل از صدور قرار نهایی اقرار انجام شده در نیابت قضایی را خود شخصا استماع نماید. در هر صورت (داشتن نظر مخالف) این ماده دلیلی بر عدم حجیت اقرار در غیر حدود نزد بازپرس و دادیار نیست و صرفا در موضوع نیابت قضایی اجرا می شود. حتی این ماده بر شهادت نیز اشاره نموده حال آنکه کسی استماع مجدد شهادت نزد دادرس (در صورتی که شهادت نزد بازپرس ادا شده باشد) را ضروری نمی داند.

نظر اقلیت:
انکار بعد از اقرار نزد بازپرس یا دادیار ممکن است و تبصره 2 ماده 218 در مورد تمامی جرایم است.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 119 ـ هرگاه تحقیق از متهم استماع شهادت شهود و مطلع معاینه محل بازرسی از منازل و اماکن و اشیاء جمع‏آوری آلات جرم و به طور کلی هر اقدام دیگری خارج از حوزه قضایی محل ماموریت بازپرس لازم شود وی با صدور قرار نیابت قضایی مطابق مقررات قانونی و ارسال اصل یا تصویر اوراق مورد نیاز پرونده و تصریح موارد انجام آنها را از بازپرس محل تقاضا می کند. این بازپرس در حدود مفاد نیابت اعطائی موضوع نیابت را انجام می دهد و اوراق تنظیمی را پس از امضاء به همراه سایر مدارک به دست آمده نزد مرجع نیابت دهنده می‏فرستد و در صورتی که اجرای تمام یا بخشی از مفاد نیابت مربوط به حوزه قضایی دیگری باشد اوراق را برای اجرای نیابت به مرجع مزبور ارسال و مراتب را به بازپرس نیابت دهنده اعلام می دارد. تبصره 1 ـ انجام نیابت قضایی در حوزه قضایی بخش به عهده رئیس یا دادرس علی‏البدل دادگاه آن محل است. تبصره 2 ـ در مواردی که اقرار متهم و یا شهادت شاهد و یا شهادت بر شهادت شاهد مستند رای دادگاه باشد استماع آن توسط قاضی صادرکننده رای الزامی است.

مشاهده ماده 119 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 218 ـ در جرایم موجب حد هرگاه متهم ادعای فقدان علم یا قصد یا وجود یکی از موانع مسوولیت کیفری را در زمان ارتکاب جرم نماید در صورتی که احتمال صدق گفتار وی داده شود و اگر ادعاء کند که اقرار او با تهدید و ارعاب یا شکنجه گرفته شده است ادعای مذکور بدون نیاز به بینه و سوگند پذیرفته می شود. تبصره 1 ـ در جرایم محاربه و افساد فی الارض و جرایم منافی عفت با عنف اکراه ربایش یا اغفال صرف ادعاء مسقط حد نیست و دادگاه موظف به بررسی و تحقیق است. تبصره 2 ـ اقرار در صورتی اعتبار شرعی دارد که نزد قاضی در محکمه انجام گیرد.

مشاهده ماده 218 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM