نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1391/02/01

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر نور

موضوع:
بطلان مزایده و دستور تملیک در صورت عدم حضور نماینده دادستان در جلسه مزایده

پرسش:
آیا عدم حضور نماینده دادستان در جلسه مزایده از موجبات ابطال مزایده خواهد بود؟ چنان چه محکوم علیه یا وکیل وی پس از صدور دستور تملیک به نام محکوم له یا خریدار مال مورد مزایده ادعای بطلان مزایده و دستور تملیک را به لحاظ عدم حضور نماینده دادستان در جلسه مزایده کند آیا دعوا مسموع است؟

نظر هیئت عالی:
نشست قضایی (5) مدنی: 1. به صراحت بند 3 ماده قانون اجرای احکام مدنی عدم حضور نماینده دادستان در جلسه مزایده از موجبات ابطال مزایده خواهد بود.

نظر اکثریت:
اولا ـ برابر مفاد ماده 125 قانون اجرای احکام مدنی فروش با حضور دادورز (مامور اجرا) و نماینده دادسرا به عمل می آید و صورت مجلس فروش به امضای آن ها می رسد و برابر بند 3 ماده 136 همان قانون در صورتی که مزایده بدون حضور نماینده دادسرا باشد فروش از درجه اعتبار ساقط و مزایده تجدید می شود لذا عدم حضور نماینده دادستان در جلسه مزایده و فروش از موجبات بطلان مزایده و فروش است و مزایده تجدید خواهد شد. ثانیا ـ برابر مفاد ماده 142 قانون اجرای احکام مدنی چنان چه شخصی از تنظیم صورت ملک ارزیابی آن تخلف از مقررات مزایده و سایر اقدامات داد ورز (مامور اجرا) شکایت (اعتراض) داشته باشد لزوما باید ظرف یک هفته از تاریخ وقوع تخلف به دادگاهی که دادورز (مامور اجرا) در آنجا ماموریت دارد مراجعه و شکایت (اعتراض) خود را تقدیم نماید و مدلول ماده مذکور دلالت دارد به این که شکایت موضوع ماده 142 از هر شخص ذی نفع قابل پذیرش است و نمی توان حق شکایت را به محکوم له و محکوم علیه منحصر نمود. بنابراین ملاک پذیرش برای رسیدگی ذی نفع بودن شخص است اعم از این که محکوم له یا محکوم علیه یا شخص ثالث اعم از حافظ و ارزیاب و.. . باشد. چون موعد یک هفته از مواعد قانونی موضوع صدر ماده 442 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379 می باشد و در ماده 142 قانون اجرای احکام مدنی قانونگذار برای رسیدگی به شکایت و اعتراض راجع به مقررات مزایده و ارزیابی و غیره موعد یک هفته ای تعیین کرده غیرقابل تمدید و تجدید و اعطا می باشد. از این رو دعوای طرح شده برابر مواد مذکور وهمچنین ماده 2 و بند 11 ماده 84 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379 به لحاظ این که دعوا برابر قانون در خاج از موعد قانونی اقامه و طرح شده قرار رد دعوا صادر و اعلام می گردد.

نظر اقلیت:
*

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 125 ـ فروش با حضور دادورز ( مامور اجرا) و نماینده دادسرا به عمل می آید و صورت مجلس فروش به امضاء آنها می رسد.

مشاهده ماده 125 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 142 ـ شکایت راجع به تنظیم صورت ملک و ارزیابی آن و تخلف از مقررات مزایده و سایر اقدامات دادورز ( مامور اجرا) ظرف یک هفته از تاریخ وقوع به دادگاهی که دادورز ( مامور اجرا) در آنجا ماموریت دارد داده می شود دادگاه در وقت فوق العاده به موضوع شکایت رسیدگی و در صورتی که شکایت را وارد و موثر دانست اقدامی را که بر خلاف مقررات شده است ابطال و دستور مقتضی صادر خواهد نمود. قبل از این که دادگاه در موضوع شکایت اظهار نظر نماید سند انتقال داده نمی شود.

مشاهده ماده 142 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 442 - مواعدی را که قانون تعیین نکرده است دادگاه معین خواهد کرد. موعد دادگاه باید به مقداری باشد که انجام امر مورد نظر در آن امکان داشته باشد. موعد به سال یا ماه یا هفته و یا روز تعیین خواهد شد.

مشاهده ماده 442 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 84 - در موارد زیر خوانده می تواند ضمن پاسخ نسبت به ماهیت دعوا ایراد کند: 1 - دادگاه صلاحیت نداشته باشد. 2 - دعوا بین همان اشخاص در همان دادگاه یا دادگاه هم عرض دیگری قبلا" اقامه شده و تحت رسیدگی باشد و یا اگر همان دعوا نیست دعوایی باشد که با ادعای خواهان ارتباط کامل دارد. 3 - خواهان به جهتی ازجهات قانونی از قبیل صغر عدم رشد جنون یا ممنوعیت از تصرف دراموال در نتیجه حکم ورشکستگی اهلیت قانونی برای اقامه دعوا نداشته باشد. 4 - ادعا متوجه شخص خوانده نباشد. 5 - کسی که به عنوان نمایندگی اقامه دعوا کرده از قبیل وکالت یا ولایت یا قیمومت و سمت او محرز نباشد. 6 - دعوای طرح شده سابقا بین همان اشخاص یا اشخاصی که اصحاب دعوا قائم مقام آنان هستند رسیدگی شده نسبت به آن حکم قطعی صادر شده باشد. 7 - دعوا بر فرض ثبوت اثر قانونی نداشته باشد از قبیل وقف و هبه بدون قبض. 8 - مورد دعوا مشروع نباشد. 9 - دعوا جزمی نبوده بلکه ظنی یا احتمالی باشد. 10 - خواهان در دعوای مطروحه ذی نفع نباشد. 11 - دعوا خارج از موعد قانونی اقامه شده باشد.

مشاهده ماده 84 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM