نشست قضایی شماره 1398-6255

نشست قضایی شماره 1398-6255

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6255


کد نشست:
1398-6255

تاریخ برگزاری:
1397/03/24

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر آزاد شهر

موضوع:
صدور سفته به نام دیگری و محکومیت غیابی امضاکننده

پرسش:
شخصی سفته ای را صادر می کند ولی نام خود را به اشتباه و عمدا شخص دیگری می نویسد و دارنده سفته دادخواستی را طرح می کند و حکم به نفع وی صادر و پرونده به اجرای احکام مدنی ارسال و اجراییه صادر و محکوم علیه (که محکوم له از وی سفته را گرفته یعنی خود امضاء کننده نه شخصی که اسم وی در سفته قید شده) جلب می گردد؛ حال تکلیف چیست؟ (در صورتی که رای غیابی باشد.)

نظر هیئت عالی:
در فرضی که دادخواست مطالبه وجه سفته به طرفیت امضا کننده سفته طرح شده باشد ولو این که نام و مشخصات متعهد سفته به عمد یا بنابر اشتباه در سفته کس دیگری درج شده و پس از رسیدگی شخص امضاءکننده محکوم به پرداخت وجه سفته گردیده باشد اجراییه نیز بر همان مبنا صادر خواهد شد و اگر رای غیابی باشد در صورت صدور قرار قبولی واخواهی اجرای رای متوقف خواهد شد و مجلوب نیز آزاد می گردد چنانچه در مرحله رسیدگی واخواهی ثابت شود امضاءکننده سفته همان شخص واخواه است با رد واخواهی وی دادنامه واخواسته با اصلاح مشخصات سجلی و هویتی محکوم علیه تایید خواهد شد و نیازی به طرح دعوی مجدد علیه امضاء کننده سفته با نام و مشخصات دقیق هویتی وی نیست.

نظر اکثریت:
سند تجاری دارای آثار حقوقی خودش می باشد که سفته هم سند تجاری می باشد و این سند تجاری بر علیه شخصی دارای آثار حقوقی است که اسمش در سند تجاری آمده است و اگر اسم موجود در سفته و مجلوب یکی نباشد باید فورا آزاد گردد؛ چرا که سند رسمی و تجاری می بایست اوصاف خاص خود را داشته باشد که یکی از شرایط منتسب به شخص بودن است و فرد محکوم له می بایست مجددا دادخواست دهد و در مقام واخواهی دیگر نمی شود در مقام اصلاح اسم محکوم علیه بر آید؛ چرا که در سند تجاری اسم شخص دیگر می باشد و می بایست از باب سند عادی مجددا دادخواست دهد.

نظر اقلیت:
چون در سند تجاری آنچه که مهم است امضاء کننده سند تجاری می باشد نه نام موجود در سند تجاری؛ چرا که در قانون تجارت ماده 309 آنچه بیان شده امضاء کننده می باشد که امضاء کننده خود مجلوب می باشد که در مقام واخواهی می بایست به اصلاح نام محکوم علیه برآید و اینکه نام صادر کننده سفته مجلوب نمی باشد مانع از محسوب شدن سند تجاری نیست و نمی شود گفت سند عادی می باشد.

مبحث:
قانون مدنی , قانون تجارت

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 309 ـ تمام مقررات راجع به بروات تجارتی ( از مبحث چهارم الی آخر فصل اول این باب) در مورد فته طلب نیز لازم الرعایه است.

مشاهده ماده 309 قانون تجارت

ماده 3ـ اگر استیفای محکوم به از طرق مذکور در این قانون ممکن نگردد محکوم علیه به تقاضای محکوم له تا زمان اجرای حکم یا پذیرفته شدن ادعای اعسار او یا جلب رضایت محکوم له حبس می شود. چنانچه محکوم علیه تا سی روز پس از ابلاغ اجرائیه ضمن ارائه صورت کلیه اموال خود دعوای اعسار خویش را اقامه کرده باشد حبس نمی شود مگر اینکه دعوای اعسار مسترد یا به موجب حکم قطعی رد شود. تبصره 1ـ چنانچه محکوم علیه خارج از مهلت مقرر در این ماده ضمن ارائه صورت کلیه اموال خود دعوای اعسار خود را اقامه کند هرگاه محکوم له آزادی وی را بدون اخذ تامین بپذیرد یا محکوم علیه به تشخیص دادگاه کفیل یا وثیقه معتبر و معادل محکوم به ارائه نماید دادگاه با صدور قرار قبولی وثیقه یا کفیل تا روشن شدن وضعیت اعسار از حبس محکوم علیه خودداری و در صورت حبس او را آزاد می کند. در صورت رد دعوای اعسار به موجب حکم قطعی به کفیل یا وثیقه گذار ابلاغ می شود که ظرف مهلت بیست روز پس از ابلاغ واقعی نسبت به تسلیم محکوم علیه اقدام کند. در صورت عدم تسلیم ظرف مهلت مذکور حسب مورد به دستور دادستان یا رئیس دادگاهی که حکم تحت نظر آن اجراء می شود نسبت به استیفای محکوم به و هزینه های اجرائی از محل وثیقه یا وجه الکفاله اقدام می شود. در این مورد دستور دادگاه ظرف مهلت ده روز پس از ابلاغ واقعی قابل اعتراض در دادگاه تجدیدنظر است. نحوه صدور قرارهای تامینی مزبور مقررات اعتراض نسبت به دستور دادستان و سایر مقررات مربوط به این دستورها تابع قانون آیین دادرسی کیفری است. تبصره 2ـ مقررات راجع به تعویق و موانع اجرای مجازات حبس در خصوص کسانی که به استناد این ماده حبس می شوند نیز مجری است.

مشاهده ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM