نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1395/02/23

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر گلپایگان

موضوع:
ایراد صدمه بدنی غیر عمدی

پرسش:
چنانچه در اثر رانندگی و نهایتا تصادف لیفتراک و یا جرثقیل مستقر در کارگاه با احد از کارگران موضوع منتهی به قتل و یا ایراد صدمه بدنی غیرعمدی شود آیا می توان در جهت تشخیص میزان تقصیر از کارشناس ( بازرس اداره کار ) و کاردان فنی بصورت توامان استفاده نمود؟ در فرض مثبت بودن پاسخ و حدوث اختلاف بین دو دسته از کارشناسان راهکار قانونی چیست؟

نظر هیئت عالی:
حوادث ناشی از ماشین آلات منظور در آیین نامه ایمنی کار مصوب 91/5/10 مشمول ماده 4 قانون کار و حوادث ناشی از آن محسوب می شود لهذا بررسی موضوع بر عهده ی بازرسین و کارشناسان اداره کار خواهد بود که قاضی پرونده می تواند اظهارنظر آنان را لدی الاقتضاء مطالبه کند. نتیجتا نظریه اقلیت در حد این استنتاج مورد تایید است.

نظر اکثریت:
اولا با عنایت به مفاد مواد 60 قانون تامین اجتماعی و 95 قانون کار در تعریف حوادث ناشی از کار و مسولیت کارفرما در این حوادث و توجه به اینکه در فرض سوال حادثه تصادف در کارگاه اتفاق افتاده لزوما باید نقض یا عدم نقض قوانین و مقررات مربوط به راهنمایی و رانندگی و همچنین مقررات مربوط به قانون کار و آیین نامه های مربوطه مورد بررسی کارشناسانه قرار گیرد تا میزان تقصیر کارفرما راننده و حتی شخص مقتول ( یا مجروح ) توسط کارشناسان تصادف و حوادث ناشی از کار مشخص شود. البته بدیهی است باید بین نقض نظامات و نتیجه حادثه ( جرح یا فوت ) رابطه علیت و سببیت باشد و از سویی دیگر تقصیر راننده ( در نقص مقررات راهنمایی و رانندگی ) به گونه ای نباشد که رابطه علیت بین عدم رعایت نظامات قانون کار با حادثه را قطع کرده باشد در خصوص ارجاع امر به کارشناس نیز بدیهی است در مرحله اول باید موضوع به یک هیات دو نفره مرکب از کارشناس تصادفات و کارشناس حوادث ناشی از کار ارجاع شود و سپس در صورت اعتراض به نظریه کارشناسی بدوی موضوع باید به هیات بالاتر به گونه ای که عدد کارشناسان فرد باشد ارجاع گردد.

نظر اقلیت:
با عنایت به تقسیم بندی انواع ماشین ها در " آیین نامه ایمنی کار با ماشین آلات عمرانی مصوب 91/5/10 " که مطابق با آن ماشین آلات به سه دسته 1- ماشین بی سرنشین 2 - ماشین کنترل از راه دور 3- ماشین با سرنشین تقسیم شده اند و ماشین های موضوع مساله با مورد اخیر در تطابق است. لهذا موضوع مشمول حادثه ناشی از ماشین آلات در محیط کار و تابع قانون کار است. در ثانی در آیین نامه فوق الذکر وظایف متعددی را در مورد اقدامات و کارکردهای ماشین آلات مزبور همچون عدم ورود و عدم بکارگیری افراد غیر مسوول و غیر متخصص اتخاذ تدابیری همانند نصب علایم هشدار دهنده در مسیر حرکت عدم بکارگیری ماشین آالات در سراشیبی و.. . برای کارفرما در نظر گرفته شده است که بررسی این امور تنها در صلاحیت بازرسین و کارشناسان اداره کار است نه کاردان فنی تصادفات. همچنین صرف نظر از آیین نامه مزبور مطابق با مواد 95 و91 و 89 و2 قانون کار ( بعنوان قانون موضوعه خاص ) قانونگذار مجددا وظایف متعددی را برای کارفرما در فرض مساله پیش بینی کرده است که حکایت از این دارد که قانونگذار نظر بر شمول قانون کار حتی در مورد حوادث ناشی از تصدی اینگونه وسایل (که در آیین نامه مزبور احصا شده است ) را دارد. بعلاوه این دسته از حوادث هرچند بوسیله جرثقیل و لیفتراک و... روی می دهند اما چون در محیط کارگاه روی می دهند لذا مشمول ماده 4 قانون کار و حادثه ناشی از کار می شوند. نهایتا بنظر می رسد موضوع بطور کلی از صلاحیت کارشناسان راهنمایی و رانندگی خارج است و در صلاحیت کارشناسان و بازرسین اداره کار می باشد. لیکن اگر موضوع حادثه با وسایل نقلیه موتوری به غیر از ماشین آلات مندرج در آیین نامه موصوف همانند اتوبوس کامیون و وانت بار ولو در محیط کار روی دهد چون این وسایل نقلیه مشمول تعریف ماشین آلات مستقر در محیط کار نیستند بدیهی است موضوع مشمول حوادث رانندگی و مستلزم کارشناسی توسط کاردان فنی است که از فرض مساله خارج است و نظر اکثریت همکاران قضایی بشرح فوق الذکر در این موارد خاص مورد تایید است. بدین ترتیب فرض اختلاف بین کاردان فنی و کارشناس کار منتفی است.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی , حقوق جزای عمومی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 95 ـ مسئولیت اجرای مقررات و ضوابط فنی و بهداشت کار بر عهده کارفرما یا مسئولین واحدهای موضوع ذکر شده در ماده 85 این قانون خواهد بود. هر گاه بر اثر عدم رعایت مقررات مذکور از سوی کارفرما یا مسئولین واحد حادثه ای رخ دهد شخص کارفرما یا مسئول مذکور از نظر کیفری و حقوقی و نیز مجازاتهای مندرج در این قانون مسئول است. تبصره 1 ـ کارفرما یا مسئولان واحدهای موضوع ماده 85 این قانون موظف هستند کلیه حوادث ناشی از کار را در دفتر ویژه ای که فرم آن از طریق وزارت کار و امور اجتماعی اعلام می گردد ثبت و مراتب را سریعا به صورت کتبی به اطلاع اداره کار و امور اجتماعی محل برسانند. تبصره 2 ـ چنانچه کارفرما یا مدیران واحدهای موضوع ماده 85 این قانون برای حفاظت فنی و بهداشت کار وسایل و امکانات لازم را در اختیار کارگر قرار داده باشند و کارگر با وجود آموزشهای لازم و تذکرات قبلی بدون توجه به دستورالعمل و مقررات موجود از آنها استفاده ننماید کارفرما مسئولیتی نخواهد داشت. در صورت بروز اختلاف رای هیات حل اختلاف نافذ خواهد بود.

مشاهده ماده 95 قانون کار

ماده 4 ـ کارگاه محلی است که کارگر به درخواست کارفرما یا نماینده او در آن جا کار می کند از قبیل موسسات صنعتی کشاورزی معدنی ساختمانی ترابری مسافربری خدماتی تجاری تولیدی امکان عمومی و امثال آنها. کلیه تاسیساتی که به اقتضای کار متعلق به کارگاه اند از قبیل نمازخانه ناهارخوری تعاونیها شیرخوارگاه مهد کودک درمانگاه حمام آموزشگاه حرفه ای قرائت خانه کلاسهای سوادآموزی و سایر مراکز آموزشی و اماکن مربوط به شورا و انجمن اسلامی و بسیج کارگران ورزشگاه و وسایل ایاب و ذهاب و نظایر آنها جزء کارگاه می باشند.

مشاهده ماده 4 قانون کار

ماده 91 ـ کارفرمایان و مسئولان کلیه واحدهای موضوع ماده 85 این قانون مکلف هستند بر اساس مصوبات شورای عالی حفاظت فنی برای تامین حفاظت و سلامت و بهداشت کارگران در محیط کار وسایل و امکانات لازم را تهیه و در اختیار آنان قرار داده و چگونگی کاربرد وسایل فوق الذکر را به آنان بیاموزند و در خصوص رعایت مقررات حفاظتی و بهداشتی نظارت نمایند. افراد مذکور نیز ملزم به استفاده و نگهداری از وسایل حفاظتی و بهداشتی فردی و اجرای دستورالعملهای مربوطه کارگاه می باشند.

مشاهده ماده 91 قانون کار

ماده 89 ـ کارفرمایان مکلف هستند پیش از بهره برداری از ماشینها دستگاه ها ابزار و لوازمی که آزمایش آنها مطابق آیین نامه های مصوب شورای عالی حفاظت فنی ضروری شناخته شده است آزمایشهای لازم را توسط آزمایشگاه ها و مراکز مورد تایید شورای عالی حفاظت فنی انجام داده و مدارک مربوط را حفظ و یک نسخه از آنها را برای اطلاع به وزارت کار و امور اجتماعی ارسال نمایند.

مشاهده ماده 89 قانون کار

ماده 2 ـ کارگر از لحاظ این قانون کسی است که به هر عنوان در مقابل دریافت حق السعی اعم از مزد حقوق سهم سود و سایر مزایا به درخواست کارفرما کار می کند.

مشاهده ماده 2 قانون کار

ماده 60 ـ حوادث ناشی از کار حوادثی است که در حین انجام وظیفه و به سبب آن برای بیمه شده اتفاق می افتد. مقصود از حین انجام وظیفه تمام اوقاتی است که بیمه شده در کارگاه یا موسسات وابسته یا ساختمانها و محوطه آن مشغول کار باشد و یا به دستور کارفرما در خارج از محوطه کارگاه عهده دار انجام ماموریتی باشد. اوقات مراجعه به درمانگاه و یا بیمارستان و یا برای معالجات درمانی و توانبخشی و اوقات رفت و برگشت بیمه شده از منزل به کارگاه جزء اوقات انجام وظیفه محسوب می گردد مشروط بر اینکه حادثه در زمان عادی رفت و برگشت به کارگاه اتفاق افتاده باشد حوادثی که برای بیمه شده حین اقدام برای نجات سایر بیمه شدگان و مساعدت به آنان اتفاق می افتد حادثه ناشی از کار محسوب می شود.

مشاهده ماده 60 قانون تامین اجتماعی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM