نشست قضایی شماره 1398-6452

نشست قضایی شماره 1398-6452

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6452


کد نشست:
1398-6452

تاریخ برگزاری:
1397/12/02

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر شیراز

موضوع:
بررسی میزان اعتبار اعلام گذشت شفاهی و تلفنی

پرسش:
آیا می توان به اعلام گذشت شفاهی و تلفنی نزد مرجع انتظامی ترتیب اثر داد؟

نظر هیئت عالی:
مستفاد از ماده 101 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 و ماده 12 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 گذشت شاکی خصوصی در جرایم قابل گذشت از موارد صدور قرار موقوفی تعقیب است؛ ولکن برای گذشت شاکی ترتیبات و تشریفات خاصی پیش بینی نشده است و آنچه موضوعیت دارد احراز گذشت منجز و قطعی شاکی است و لذا در فرض پرسش مقام قضایی به هر طریقی که محل اطمینان و وثوق باشد گذشت شاکی را احراز نماید به آن ترتیب اثر قرار خواهد داد. بدیهی است که چنانچه گذشت شاکی محل تردید باشد نظیر مواردی که وثوق گزارش ضابطان محل شبهه باشد یا احراز هویت اعلام کننده رضایت تلفنی صحیحا صورت نپذیرفته قاضی باید نسبت به تحقیق در خصوص مورد و برای صحت یا سقم آن اقدام نماید.

نظر اکثریت:
می بایست به اعلام گذشت شفاهی و تلفنی ترتیب اثر داد؛ ماده 69 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 شکایت شفاهی را پذیرفته و مقرر داشته شکایت شفاهی در صورتمجلس قید و به امضاء یا اثر انگشت شاکی می رسد.

نظر اقلیت:
در مورد شکایت قانون صراحتا به شکایت شفاهی اشاره نموده در حالیکه در مورد گذشت این طور نیست؛ پس نمی توان به اعلام گذشت شفاهی و تلفنی نزد مرجع انتظامی ترتیب اثر داد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 13 ـ تعقیب امر کیفری که طبق قانون شروع شده است و همچنین اجرای مجازات موقوف نمی شود مگر در موارد زیر: الف ـ فوت متهم یا محکوم علیه ب ـ گذشت شاکی یا مدعی خصوصی در جرایم قابل گذشت پ ـ شمول عفو ت ـ نسخ مجازات قانونی ث ـ شمول مرور زمان در موارد پیش بینی شده در قانون ج ـ توبه متهم در موارد پیشبینی شده در قانون چ ـ اعتبار امر مختوم تبصره 1 ـ درباره دیه مطابق قانون مجازات اسلامی عمل می گردد. تبصره 2 ـ هرگاه مرتکب جرم پیش از صدور حکم قطعی مبتلا به جنون شود تا زمان افاقه تعقیب و دادرسی متوقف می شود. مگر آنکه در جرایم حق الناسی شرایط اثبات جرم به نحوی باشد که فرد مجنون یا فاقد هوشیاری در فرض افاقه نیز نتواند از خود رفع اتهام کند. در این صورت به ولی قیم یا سرپرست قانونی وی ابلاغ می شود که ظرف مهلت پنج روز نسبت به معرفی وکیل اقدام نماید. درصورت عدم معرفی صرف نظر از نوع جرم ارتکابی و میزان مجازات آن وفق مقررات برای وی وکیل تسخیری تعیین می شود و تعقیب و دادرسی ادامه می یابد. (اصلاحی 24/03/1394)

مشاهده ماده 13 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 12 ـ تعقیب متهم در جرایم قابل گذشت فقط با شکایت شاکی شروع و در صورت گذشت او موقوف می شود. تبصره ـ تعیین جرایم قابل گذشت به موجب قانون است.

مشاهده ماده 12 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 69 ـ دادستان مکلف است شکایت کتبی و شفاهی را همه وقت قبول کند. شکایت شفاهی در صورت مجلس قید و به امضاء یا اثر انگشت شاکی می رسد. هرگاه شاکی سواد نداشته باشد مراتب در صورتمجلس قید و انطباق شکایت با مندرجات صورتمجلس تصدیق می شود.

مشاهده ماده 69 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 101 ـ گذشت باید منجز باشد و به گذشت مشروط و معلق در صورتی ترتیب اثر داده می شود که آن شرط یا معلق علیه تحقق یافته باشد. همچنین عدول از گذشت مسموع نیست. تبصره 1 ـ گذشت مشروط یا معلق مانع تعقیب رسیدگی و صدور حکم نیست ولی اجرای مجازات در جرایم قابل گذشت منوط به عدم تحقق شرط یا معلق علیه است. در این صورت محکوم علیه با قرار تامین مناسب آزاد می شود. تبصره 2 ـ تاثیر گذشت قیم اتفاقی منوط به تایید دادستان است.

مشاهده ماده 101 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM