دستور رفع توقیف نسبت به مازاد بر میزان خواسته اصلی
پرسش:
چنان چه خواهان از خوانده عینی را که ماهیتا مالی است مطالبه کند مثل سکه طلا و قبل از طرح دعوای اصلی دادخواست تامین خواسته بدهد و خواسته را به قیمت بالایی تقویم کند و اموال خوانده را توقیف کند الف) آیا در هنگام طرح دعوای اصلی می باید خواسته را به همان میزان تقویم کند یا می تواند کمتر از آن تقویم کند؟ ب) چنان چه کمتر از دادخواست تامین خواسته تقویم کرد خوانده می تواند از دادگاه بخواهد نسبت به مازاد بر میزان خواسته اصلی دستور رفع توقیف اموال را بدهد یا خیر؟
نظر هیئت عالی:
اولا در مواردی که موضوع دعوا مطالبه عین مال است در درخواست تامین خواسته تقویم آن موردی ندارد و اثری بر آن مترتب نیست زیرا مامور اجرا ممکن است در هنگام اجرای قرار در مر حله اول عین اموال مورد ادعا را توقیف کند و در صورتی که دسترسی به عین نباشد و یا خوانده از تسلیم آن امتناع کند معادل قیمت روز آن طبق نظر ارزیاب از اموال بلامعارض خوانده توقیف خواهد کر د. بنابراین با توجه به مطالب ذکر شده در فرض تقویم عین توسط متقاضی تامین تابع تقویم وی نیست و باید قیمت اموال را به نرخ روز محاسبه کند. در این صورت چه بسا کمتر یا بیشتر از تقویم ذکر شده باشد. ثانیا تقویم خوانده در دعوای اصلی به دو جهت است :
نظر اکثریت:
درخصوص بند (الف) به اتفاق نظر منع قانونی وجود نداشته و تقویم به عهده خواها ن است و درخصوص بند (ب) با عنایت به ماده 112 قانون آیین دادرسی مدنی چون موضوع خواسته با تقویم خواسته فرق دارد و تقویم مربوط به امکان تجدیدنظر خواهی است و ربطی به موضوع خواسته ندارد و فلسفه تقویم در تامین خواسته با فلسفه آن در دادخواست اصلی متفاوت است. لذا وجهی برای رفع توقیف نبوده فقط خوانده می تواند به تقویم خواسته اعتراض کند.
نظر اقلیت:
دادخواست تامین مرتبط با دادخواست اصلی و در واقع تابع آن است و وفق ماده 112 قانون آیین دادرسی مدنی با درخواست خوانده قابل لغو است و تقویم خواسته امری جدا از موضوع دادخواست
ماده 112 - درصورتی که درخواست کننده تامین تا ده روز از تاریخ صدور قرار تامین نسبت به اصل دعوا دادخواست ندهد دادگاه به درخواست خوانده قرار تامین را لغو می نماید.