نشست قضایی شماره 1398-5940

نشست قضایی شماره 1398-5940

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5940


کد نشست:
1398-5940

تاریخ برگزاری:
1397/06/21

برگزار شده توسط:
استان ایلام/ شهر مهران

موضوع:
شرایط اختصاصی دادرس دادگاه اطفال و نوجوانان

پرسش:
آیا شرایط و ویژگی های مندرج در ماده 409 از قانون آیین دادرسی کیفری از جمله سابقه قضایی پنج سال گذراندن آموزش های لازم تاهل و... برای قضات دادگاهی که به قایم مقامی از دادگاه اطفال و نوجوانان نسبت به رسیدگی برای جرایم اطفال انجام وظیفه می کند لازم و ضروری است؟

نظر هیئت عالی:
شرایط و اوصاف قضات ماده 409 قانون آیین دادرسی کیفری صرفا ناظر به قضات دادگاه اطفال و نوجوانان است که از جمله انواع دادگاه های کیفری محسوب می گردد. بالنتیجه نظریه اتفاقی مورد تایید است.

نظر اتفاقی:
در صورت تشکیل دادگاه اطفال و نوجوانان شرایط مصرحه در ماده 409 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 از جمله – سابقه قضایی پنج ساله – گذران دوره آموزشی – تاهل و... برای قضات این محاکم ضروری است لکن در مواردی که دادگاه اطفال و نوجوانان تشکیل نشده است از نظر قانونی دادگاه کیفری دو (بدون اینکه در این خصوص ابلاغی نیز در جهت رسیدگی به اتهامات اطفال و نوجوانان صادر شده باشد) به قایم مقامی از دادگاه اطفال و نوجوانان انجام وظیفه می کند و داشتن شرایط تصریح شده در قانون موصوف ضروری نیست. زیرا همچنان که در ماده مارالذکر تصریح شده است این شرایط اختصاص به قضات دادگاه و دادسرای اطفال و نوجوانان دارد نه سایر قضات.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 409 ـ قضات دادگاه و دادسرای اطفال و نوجوانان را رئیس قوه قضاییه از بین قضاتی که حداقل پنج سال سابقه خدمت قضایی دارند و شایستگی آنان را برای این امر با رعایت سن و جهات دیگر از قبیل تاهل گذراندن دوره آموزشی و ترجیحا داشتن فرزند محرز بداند انتخاب می کند.

مشاهده ماده 409 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 406 ـ در تمام جرایم به استثنای جرایمی که فقط جنبه حق اللهی دارند هرگاه متهم یا وکیل او در هیچیک از جلسات دادگاه حاضر نشود یا لایحه دفاعیه نفرستاده باشد دادگاه پس از رسیدگی رای غیابی صادر می کند. در اینصورت چنانچه رای دادگاه مبنی بر محکومیت متهم باشد ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ واقعی قابل واخواهی در همان دادگاه است و پس از انقضای مهلت واخواهی برابر مقررات حسب مورد قابل تجدید نظر یا فرجام است. مهلت واخواهی برای اشخاص مقیم خارج از کشور دو ماه است. تبصره 1 ـ هرگاه متهم در جلسه رسیدگی حاضر و در فاصله تنفس یا هنگام دادرسی بدون عذر موجه غائب شود دادگاه رسیدگی را ادامه می دهد. در اینصورت حکمی که صادر می شود حضوری است. تبصره 2 ـ حکم غیابی که ظرف مهلت مقرر از آن واخواهی نشود پس از انقضای مهلت های واخواهی و تجدید نظر یا فرجام به اجراء گذاشته می شود. هرگاه حکم دادگاه ابلاغ واقعی نشده باشد محکوم علیه می تواند ظرف بیست روز از تاریخ اطلاع واخواهی کند که در این صورت اجرای رای متوقف و متهم تحت الحفظ به همراه پرونده به دادگاه صادرکننده حکم اعزام می شود. این دادگاه در صورت اقتضاء نسبت به اخذ تامین یا تجدید نظر در تامین قبلی اقدام می کند. تبصره 3 ـ در جرایمی که فقط جنبه حق اللهی دارند هرگاه محتویات پرونده مجرمیت متهم را اثبات نکند و تحقیق از متهم ضروری نباشد دادگاه می تواند بدون حضور متهم رای بر برائت او صادر کند.

مشاهده ماده 406 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM