نشست قضایی شماره 1399-6731

نشست قضایی شماره 1399-6731

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6731


کد نشست:
1399-6731

تاریخ برگزاری:
1397/09/21

برگزار شده توسط:
استان خراسان رضوی/ شهر طرقبه

موضوع:
ملاک تشخیص ولوج روح در جنین

پرسش:
با توجه به بند «ث» و بند «ج» ماده 716 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 نحوه احراز اینکه روح در جنین دمیده شده است یا خیر( ولوج روح ) چگونه خواهد بود؟

نظر هیئت عالی:
ماده واحده قانون سقط درمانی ولوج روح را چهارماهگی جنین دانسته است لذا نظریه اکثریت در حد این استنتاج تایید می گردد.

نظر اکثریت:
گرچه قانون در این خصوص ساکت است و در فتاوای فقها سه نظریه متفاوت وجود دارد : عده ای معتقدند باید چهارماهگی تمام شود و وارد ماه پنجم شود و عده ای دیگر معتقدند باید اعضا و جوارح جنین کامل شده باشد و بعد روح در آن دمیده می شود و عده ای نیز معتقدند زمان خاصی ندارد بستگی به تکمیل جسم دارد امکان دارد چهار ماه و یا کمتر از چهار ماه و یا بیشتر از چهار ماه باشد. ( ملاک احراز آن است ) با توجه به فتاوی موجود و ترتیب مقرر در آیه 14 سوره مومنون که ولوج روح را بعد از شکل گیری استخوان و روییدن گوشت بر آن ذکر کرده است و نظریه های پزشکی نیز دلالت بر ولوج روح بعد از تکمیل جسم دارد به نظر می رسد برای احراز ولوج روح دو شرط لازم است 1. تکمیل جسم از نظر ظاهری ( نه اعضاء و جوارح داخلی ) 2. کامل شدن چهار ماه. در صورت عدم وجود دو شرط با توجه به شک در ولوج روح و اصل استصحاب و اصل عدم عدم ولوج روح ملاک قرار می گیرد.

نظر اقلیت:
با توجه به سکوت قانون و اینکه موضوع دارای آثار شرعی می باشد در خصوص این قبیل موضوعات باید از مراجع تقلید استفتاء و بر اساس استفتاء اقدام گردد.

نظر ابرازی:
چون احادیث چهار ماه کامل را از زمان انعقاد نطفه ذکر کرده اند و از طرفی زمان انعقاد نطفه ده روز بعد از آخرین قاعدگی است لذا چهارماه و ده روز ملاک ولوج روح است.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 716 ـ دیه سقط جنین به ترتیب ذیل است: الف ـ نطفه ای که در رحم مستقر شده است دو صدم دیه کامل ب ـ علقه که در آن جنین به صورت خون بسته درمی آید چهار صدم دیه کامل پ ـ مضغه که در آن جنین به صورت توده گوشتی در میآید شش صدم دیه کامل ت ـ عظام که در آن جنین به صورت استخوان درآمده لکن هنوز گوشت روییده نشده است هشت صدم دیه کامل ث ـ جنینی که گوشت و استخوان بندی آن تمام شده ولی روح در آن دمیده نشده است یک دهم دیه کامل ج ـ دیه جنینی که روح در آن دمیده شده است اگر پسر باشد دیه کامل و اگر دختر باشد نصف آن و اگر مشتبه باشد سه چهارم دیه کامل

مشاهده ماده 716 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM