نشست قضایی شماره 1400-8394

نشست قضایی شماره 1400-8394

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8394


کد نشست:
1400-8394

تاریخ برگزاری:
1398/09/06

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر رشت

موضوع:
صدق عنوان جرم «آدم ربایی» بر عمل ربایش اقارب

پرسش:
پرونده ای تحت عنوان آدم ربایی در دادگاه کیفری 1 مطرح رسیدگی است. زوجه مدعی است با توجه به تشکیل زندگی مشترک با متهم مدتی با هم زندگی کرده به علت حدوث اختلاف ناگزیر به ترک منزل مشترک شده است. متهم با وسیله نقلیه زوجه (همسرش) را در مسیر رفتن به منزل پدری خود سوار ماشین کرده و از محل متواری شده است پس از تصادف و واژگون شدن وسیله نقلیه وی از محل حادثه سریعا خارج و خود را به منزل پدرش رسانده است. متعاقبا مبادرت به شکایت آدم ربایی و ایراد ضرب و جرح عمدی و تهدید با چاقو علیه شوهرش نموده است در مرحله دادسرا نسبت به سایر اتهامات به غیر از آدم ربایی قرار منع تعقیب صادر و قطعی شده است متهم به دفاع از اتهام انتسابی (آدم ربایی) اظهار داشته قصد آدم ربایی را نداشته و جهت مذاکره و گفتگو با همسرش در خصوص رفع اختلافات حاصله وی را سوار ماشین خود نموده است که به علت واژگونی خورو شاکیه به منزل پدری خود رفته است؛

نظر هیئت عالی:
1و2- صرف وجود رابطه زوجیت بزه آدم ربایی موضوع ماده 621 قانون مجازات اسلامی مصوب 1375 (تعزیرات) را نفی نمی نماید ولیکن تشخیص موضوع و انطباق آن حسب شرایط حاکم بر پرونده و اقتضایات عرفی و چگونگی رفتار مرتکب به عهده مرجع قضایی رسیدگی کننده است.

نظر اکثریت:
قطع نظر از رابطه زوجیت بین طرفین با توجه به مفاد ماده 621 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات « متهم با هر قصدی شخصا یا توسط دیگری شخصی را برباید.. . » بنابراین زوج مرتکب عمل آدم ربایی گردیده و چنانچه این عمل موجب آسیب جسمی شود مرتکب به حداکثر مجازات محکوم خواهد شد. البته این مجازات قابل تخفیف می باشد لیکن قابل تعلیق نیست و انگیزه مرتکب نیز تاثیری در انتساب بزه به وی ندارد. اما در خصوص اینکه عمل ارتکابی وی رابطه نامشروع موضوع ماده 637 قانون مجازات اسلامی بوده یا خیر با توجه به وجود علقه زوجیت بین طرفین هر چند به عنف انجام شده باشد مشمول عنوان مجرمانه ماده اخیرالذکر نمی باشد و در صورت ایجاد صدمه تعرض جنسی فقط زوجه می تواند مطالبه دیه نماید.

نظر اقلیت:
با توجه به وجود علقه زوجیت بین طرفین اساسا جرم آدم ربایی و رابطه نامشروع منتفی بوده و عقیده بر برایت زوج دارند.

نظر ابرازی:
با توجه به مفاد لایحه قانونی تامین امنیت زنان در برابر خشونت (که در حال حاضر در مجلس شورای اسلامی است) هر گونه رفتاری که سلامت روحی و روانی زن را به خطر اندازد مشمول مجازات مقرر در ماده 25 لایحه قانونی خواهد بود و در فرض سوال رابطه زوجیت این حق را به زوج جهت ربایش زن و تعرض به وی با خشونت را نخواهد داد. طبق مواد 1085 و 1115 قانون مدنی زن می تواند تا زمانی که مهر به وی تسلیم نشده از ایفاء وظایف زناشویی در مقابل شوهر امتناع نماید و ایضا چنانچه بودن زن با شوهر در یک منزل متضمن خوف ضرر بدنی مالی یا شرافتی برای زن باشد زن می تواند مسکن علی حده اختیار نماید.. . با توجه به مواد مذکور زوجه قانونا مجاز به عدم تمکین بوده و از طرفی تعرض به زوجه ء دوشیزه (باکره) امتیازات قانونی زوجه را زایل می نماید. با توجه به جمیع جهات معنونه عمل ارتکابی زوج مصداق بارز آدم ربایی بوده و در صورت تعرض جنسی فرد رباینده به حداکثر مجازات قانونی محکوم خواهد شد و در صورت ازاله بکارت نیز زوجه مستحق دریافت ارش البکاره می باشد.

مبحث:
قانون مدنی , آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 38 ـ جهات تخفیف عبارتند از: الف ـ گذشت شاکی یا مدعی خصوصی ب ـ همکاری موثر متهم در شناسایی شرکاء یا معاونان تحصیل ادله یا کشف اموال و اشیاء حاصله از جرم یا به کار رفته برای ارتکاب آن پ ـ اوضاع و احوال خاص موثر در ارتکاب جرم از قبیل رفتار یا گفتار تحریک آمیز بزه دیده یا وجود انگیزه شرافتمندانه در ارتکاب جرم ت ـ اعلام متهم قبل از تعقیب یا اقرار موثر وی در حین تحقیق و رسیدگی ث ـ ندامت حسن سابقه و یا وضع خاص متهم از قبیل کهولت یا بیماری ج ـ کوشش متهم به منظور تخفیف آثار جرم یا اقدام وی برای جبران زیان ناشی از آن چ ـ خفیف بودن زیان وارده به بزه دیده یا نتایج زیانبار جرم ح ـ مداخله ضعیف شریک یا معاون در وقوع جرم تبصره 1 ـ دادگاه مکلف است جهات تخفیف مجازات را در حکم خود قید کند. تبصره 2 ـ هرگاه نظیر جهات مندرج در این ماده در مواد خاصی پیش بینی شده باشد دادگاه نمی تواند به موجب همان جهات مجازات را دوباره تخفیف دهد.

مشاهده ماده 38 قانون مجازات اسلامی

ماده 637 ـ قطع کردن و یا از بین بردن کف دستی که به هر علت دارای انگشت نمیباشد موجب ارش است. تبصره ـ در قطع کردن و یا از بین بردن کف دستی که کمتر از پنج انگشت دارد علاوه بر دیه آن انگشتان نسبتی از ارش کف دست نیز ثابت است بدین ترتیب که اگر مچ دست دارای یک انگشت باشد علاوه بر دیه یک انگشت چهار پنجم ارش کف دست و اگر دارای دو انگشت باشد علاوه بر دیه دو انگشت سه پنجم ارش کف دست و اگر دارای سه انگشت باشد علاوه بر دیه سه انگشت دو پنجم ارش کف دست و اگر دارای چهار انگشت باشد علاوه بر دیه چهار انگشت یک پنجم ارش کف دست نیز پرداخت می شود.

مشاهده ماده 637 قانون مجازات اسلامی

ماده 621 ـ کندن دندان لق یا ترک خورده که منفعت آن باقی است موجب دیه همان دندان و در غیر این صورت موجب ارش است.

مشاهده ماده 621 قانون مجازات اسلامی

ماده 1085 - زن می تواند تا مهر به او تسلیم نشده از ایفای وظایفی که در مقابل شوهر دارد امتناع کند مشروط بر این که مهر او حال باشد و این امتناع مسقط حق نفقه نخواهد بود.

مشاهده ماده 1085 قانون مدنی

ماده 1115 - اگر بودن زن با شوهر در یک منزل متضمن خوف ضرر بدنی یا مالی یا شرافتی برای زن باشد زن می تواند مسکن علیحده اختیار کند و در صورت ثبوت مظنه ی ضرر مزبور محکمه حکم بازگشت به منزل شوهر نخواهد داد و مادام که زن در بازگشتن به منزل مزبور معذور است نفقه بر عهده ی شوهر خواهد بود.

مشاهده ماده 1115 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM