نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1394/07/23

برگزار شده توسط:
استان کردستان/ شهر بیجار

موضوع:
مرجع صالح رسیدگی به جرائم قاچاق کالا وارز موضوع ماده 27 قانون مبارزه با قاچاق کالا وارز

پرسش:
رسیدگی به جرایم موضوع ماده 27 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مصوب 1392 در صلاحیت کدام مرجع می باشد؟

نظر هیئت عالی:
باتوجه به صراحت بند الف ماده 27 قانون مبارزه با کالای قاچاق و ارز مصوب سال 92 و اصلاحی 94 که مقرر داشته قاچاق مواد و فراورده های دارویی مکمل ها ملزومات و تجهیزات پزشکی و فراورده های زیستی مشمول مجازات قاچاق کالاهای ممنوع موضوع ماده 22 قانون می باشد نتیجتا باتوجه به ارزش کالا در صورتی که ارزش کالا تا یک صد میلیون ریال بود تخلف محسوب و در صلاحیت سازمان تعزیرات حکومتی است و چنان چه ارزش کالای واجد ارزش بیش از یک صد میلیون ریال با توجه به نوع مجازات که مستلزم حبس و جزای نقدی است دادگاه انقلاب صالح به رسیدگی می باشد.

نظر اکثریت:
اولا ماده 44 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مصوب 1392 صرفا رسیدگی به قاچاق کالا و ارز سازمان یافته و حرفه ای قاچاق کالاهای ممنوع و قاچاق کالا و ارز مستلزم حبس و یا انفصال از خدمات دولتی را بر عهده دادسرا نهاده است و سایر پرونده های قاچاق را تخلف محسوب و رسیدگی به آنها را در صلاحیت سازمان تعزیرات حکومتی قرار داده است نکته قابل توجه این است که اقلام و کالاهای موضوع ماده 27 ماهیتا ممنوع نبوده و این ماده صرفا قاچاق این اقلام را مشمول مجازات قاچاق کالای ممنوع دانسته نه اینکه ماهیت این کالاها را ممنوع قلمداد کرده باشد بدیهی است با توجه به سیاق ماده 44 قاچاق این کالاها تخلف بوده و رسیدگی با سازمان تعزیرات حکومتی است لیکن با توجه به اینکه مجازات پیش بینی شده برای قاچاق کالا موضوع ماده 27 همان مجازات قاچاق کالای ممنوع است و از جهتی بند های پ و ت از ماده 22 مستلزم مجازات حبس می باشد لذا چنانچه ارزش کالای مکشوفه موضوع ماده 27 با بندهای پ و ت ماده 22 مطابقت داشت به جهت اینکه مستلزم مجازات حبس می باشد – نه از جهت ممنوع بودن- با توجه به تصریح ماده 44 مبنی بر رسیدگی به قاچاق کالا و ارز مستلزم حبس در دادسرا صلاحیت رسیدگی با دادسرا خواهد بود و در سایر موارد (بند های الف و ب ماده 22 که ارزش کالای مکشوفه از یکصد میلیون ریال کمتر بوده و صرفا مستلزم جزای نقدی است) رسیدگی به عهده سازمان تعزیرات حکومتی است.

نظر اقلیت:
با توجه به بند الف ماده 27 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مصوب 1392 که مجازات قاچاق کالای ممنوع موضوع ماده 22 این قانون را در نظر گرفته مطابق ماده 44 از این قانون رسیدگی به جرایم قاچاق کالا های ممنوع در صلاحیت دادسرا و دادگاه انقلاب است.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 27ـ هر شخص حقیقی یا حقوقی که اقدام به واردات و صادرات دارو مکملها ملزومات و تجهیزات پزشکی مواد و فرآورده های خوراکی آشامیدنی آرایشی و بهداشتی بدون انجام تشریفات قانونی نماید به مجازات کالاهای قاچاق به شرح زیر محکوم می شود. این مجازات مانع از پرداخت دیه و خسارت های وارده نیست: الف ـ قاچاق مواد و فرآورده های دارویی فرآورده های زیستی (بیولوژیک) مکملها ملزومات و تجهیزات پزشکی مشمول مجازات قاچاق کالاهای ممنوع موضوع ماده (22) این قانون می باشد. (اصلاحی 21/07/1394) ب ـ در صورتی که کالای قاچاق مکشوفه شامل مواد و فرآورده های خوراکی آشامیدنی آرایشی و بهداشتی باشد مرجع رسیدگی کننده مکلف است نسبت به استعلام مجوز مصرف انسانی کالاهای مذکور اقدام و وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی موظف است ظرف ده روز به این استعلام پاسخ دهد. هرگاه کالای مکشوفه مذکور موفق به اخذ مجوزهای بهداشتی و درمانی در خصوص مصرف انسانی گردد جرم قاچاق مشمول مجازات مندرج در بند(ب) ماده (18) این قانون خواهد شد و در غیر این صورت کالای مکشوفه کالای تقلبی فاسد تاریخ مصرف گذشته و یا مضر به سلامت مردم شناخته شده و مشمول مجازات قاچاق کالاهای ممنوع می باشد. تبصره 1ـ ساخت حمل نگهداری عرضه یا فروش محصولات فوق نیز مشمول مجازات ها و احکام مقرر در این ماده می باشد. (اصلاحی 21/07/1394) تبصره 2ـ آئین نامه اجرائی این ماده درمورد چگونگی اجراء و میزان لازم از کالا برای استعلام مجوز مصرف انسانی با پیشنهاد وزارتخانه های بهداشت درمان و آموزش پزشکی صنعت معدن و تجارت و ستاد تهیه می شود و حداکثر ظرف سه ماه از تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون به تصویب هیات وزیران می رسد.

مشاهده ماده 27 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز

ماده 44ـ رسیدگی به جرائم قاچاق کالا و ارز سازمان یافته و حرفه‏ای قاچاق کالاهای ممنوع و قاچاق کالا و ارز مستلزم حبس و یا انفصال از خدمات دولتی در صلاحیت دادسرا و دادگاه انقلاب است. سایر پرونده‏های قاچاق کالا و ارز تخلف محسوب و رسیدگی به آن در صلاحیت سازمان تعزیرات حکومتی است. چنانچه پرونده ای متهمان متعدد داشته و رسیدگی به اتهام یکی از آنان در صلاحیت مرجع قضائی باشد به اتهامات سایر اشخاص نیز در این مراجع رسیدگی می­شود. تبصره ـ در صورتی که پس از ارجاع پرونده به سازمان تعزیرات حکومتی و انجام تحقیقات محرز شود رسیدگی به جرم ارتکابی در صلاحیت مرجع قضائی است شعبه مرجوع الیه مکلف است بلافاصله قرار عدم صلاحیت خود را صادر کند. این قرار پس از تایید مقام مافوق شعبه در سازمان تعزیرات حکومتی و یا در صورت عدم اعلام نظر آن مقام ظرف مدت یک هفته قطعی است و پرونده مستقیما به مرجع قضائی ذی صلاح ارسال می شود. همچنین در مواردی که پرونده به تشخیص مرجع قضائی در صلاحیت تعزیرات حکومتی است پرونده مستقیما به مرجع مذکور ارسال می گردد و شعب سازمان تعزیرات حکومتی مکلف به رسیدگی می باشند. مقررات این تبصره از شمول ماده (28) قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب (در امور مدنی) مصوب 21/1/1379 مستثنی است. (اصلاحی 21/07/1394)

مشاهده ماده 44 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM