نشست قضایی شماره 1398-5901

نشست قضایی شماره 1398-5901

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5901


کد نشست:
1398-5901

تاریخ برگزاری:
1396/10/04

برگزار شده توسط:
استان قزوین/ شهر الوند

موضوع:
تعارض بین مواد 31 و 42 و تبصره 2 ماده 285 قانون آیین دادرسی کیفری

پرسش:
آیا بین مواد 31 و 42 و تبصره 2 ماده 285 از قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 4/12/92 تعارض وجود دارد؟ در صورت وجود تعارض راه حل رفع تعارض چیست؟

نظر هیئت عالی:
با هدف جمع بین ماده 42 و تبصره ماده 285 قانون آیین دادرسی کیفری باید مصادیق ماده 42 را ناظر به افراد غیر متهم دانست؛ نتیجتا نظریه اکثریت مورد تایید اعضاء هیات عالی می باشد.

نظر اکثریت:
ماده 42 قانون آیین دادرسی کیفری شامل افراد نابالغ غیر متهم (اطفال بزه دیده مطلع و شاهد) می باشد؛ درحالی که تبصره های ماده 285 از قانون مرقوم ناظر به طفل یا نوجوان متهم به ارتکاب جرم است.

نظر اقلیت:
با توجه به اینکه طبق ماده 22 قانون آیین دادرسی کیفری تحقیقات اولیه در راستای کشف جرم حفظ ادله و جلوگیری از فرار متهم از وظایف ذاتی دادستان و دادسرا می باشد که این امر طبق ماده 28 و 31 قانون آیین دادرسی کیفری در حدود قانون قابل تفویض به ضابطین دادگستری می باشد؛ بنابراین مفاد مقررات ماده 31 و 42 ناظر بر این موضوع است و صرفا بازجویی و تحقیقات اولیه را شامل می شود.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 285 ـ در معیت دادگاه اطفال و نوجوانان و در محل آن شعبه ای از دادسرای عمومی و انقلاب با عنوان دادسرای ویژه نوجوانان به سرپرستی یکی از معاونان دادستان و با حضور یک یا چند بازپرس تشکیل می شود. تحقیقات مقدماتی جرایم افراد پانزده تا هجده سال به جز جرایم موضوع مواد (306) و (340) این قانون که به طور مستقیم از سوی دادگاه صورت می گیرد در این دادسرا به عمل می آید. تبصره 1 ـ تحقیقات مقدماتی تمامی جرایم افراد زیر پانزده سال به طور مستقیم در دادگاه اطفال و نوجوانان به عمل می آید و دادگاه مذکور کلیه وظایفی را که طبق قانون بر عهده ضابطان دادگستری و دادسرا است انجام می دهد. تبصره 2 ـ در جرایم مشهود هرگاه مرتکب طفل یا نوجوان باشد ضابطان دادگستری مکلفند نسبت به حفظ آلات ادوات آثار علائم و دلایل جرم اقدام نمایند لکن اجازه تحقیقات مقدماتی از طفل یا نوجوان را ندارند و در صورت دستگیری وی موظفند متهم را حسب مورد فوری به دادسرا یا دادگاه اطفال و نوجوانان تحویل دهند. انقضاء وقت اداری و نیز ایام تعطیل مانع از رجوع به دادسرا یا دادگاه اطفال و نوجوانان نیست.

مشاهده ماده 285 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 42 ـ بازجویی و تحقیقات از زنان و افراد نابالغ درصورت امکان باید توسط ضابطان آموزش دیده زن و با رعایت موازین شرعی انجام شود.

مشاهده ماده 42 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 22 ـ به منظور کشف جرم تعقیب متهم انجام تحقیقات حفظ حقوق عمومی و اقامه دعوای لازم در این مورد اجرای احکام کیفری انجام امور حسبی و سایر وظایف قانونی در حوزه قضایی هر شهرستان و در معیت دادگاه های آن حوزه دادسرای عمومی و انقلاب و همچنین در معیت دادگاههای نظامی استان دادسرای نظامی تشکیل می شود

مشاهده ماده 22 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 28 ـ ضابطان دادگستری مامورانی هستند که تحت نظارت و تعلیمات دادستان در کشف جرم حفظ آثار و علائم و جمعآوری ادله وقوع جرم شناسایی یافتن و جلوگیری از فرار و مخفی شدن متهم تحقیقات مقدماتی ابلاغ اوراق و اجرای تصمیمات قضایی به موجب قانون اقدام می کنند.

مشاهده ماده 28 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 31 ـ به منظور حسن اجرای وظایف ضابطان در مورد اطفال و نوجوانان پلیس ویژه اطفال و نوجوانان در نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران تشکیل می شود. وظایف و حدود اختیارات آن به موجب لایحه ای است که توسط رئیس قوه قضاییه تهیه می شود.

مشاهده ماده 31 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM