نشست قضایی شماره 1397-5292

نشست قضایی شماره 1397-5292

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-5292


کد نشست:
1397-5292

تاریخ برگزاری:
1381/05/17

برگزار شده توسط:
استان آذربایجان شرقی/ شهر تبریز

موضوع:
تودیع وجه نقد یا اوراق بهادار از سوی شخص ثالث به جای خوانده و به عوض مال توقیف شده

پرسش:
آیا شخص ثالث (غیر از خوانده) می تواند به استناد ماده 124 قانون آیین دادرسی مدنی عوض مالی که دادگاه توقیف کرده یا می خواهد توقیف بکند وجه نقد یا اوراق بهادر به میزان همان مال در صندوق دادگستری یا یکی از بانک ها ودیعه بگذارد و نیز حق تبدیل مال توقیف شده به مال دیگر را درخواست کند؟

نظر هیئت عالی:
« نظر به اینکه به صراحت مفاد ماده 267 قانون مدنی ایفای دین از جانب غیر مدیون هم جایز شمرده شده است با عنایت به اینکه برابر تبصره ذیل ماده 34 قانون اجرای احکام مدنی مصوب سال 56 شخص ثالث هم برای استیفای حقوق محکوم له می تواند به جای محکوم علیه مالی معرفی کند و از آنجا که اذن در شیء اذن در لوازم و لواحق آن هم می باشد شخص ثالث هم می تواند تبدیل مال توقیف شده خود را همانند محکوم علیه از دادگاه توقیف کننده مال درخواست کند.

نظر اتفاقی:
با توجه به اطلاق قسمت صدر ماده 108 قانون آیین دادرسی مدنی دادگاه های عمومی و انقلاب و لحاظ اینکه خواسته عین معین بوده خواهان می تواند از طریق درخواست صدور قرار تامین خواسته اقدام نماید. ضمنا در صورت فو ریت امر با توجه به مواد 310 و 316 از همان قانون خواهان می تواند درخواست صدور دستور موقت کند که در هر صورت انتخاب با خواهان است و دادگاه وفق درخواست خواهان اعم از صدور قرار تامین یا دستور موقت با رعایت شرایط هر یک از آنها به حسب درخواست اقدام خواهد کرد.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 124 - خوانده می تواند به عوض مالی که دادگاه می خواهد توقیف کند و یا توقیف کرده است وجه نقد یا اوراق بهادار به میزان همان مال در صندوق دادگستری یا یکی از بانکها ودیعه بگذارد. همچنین می تواند درخواست تبدیل مالی را که توقیف شده است به مال دیگر بنماید مشروط به این که مال پیشنهاد شده از نظر قیمت و سهولت فروش از مالی که قبلا" توقیف شده است کمتر نباشد. در مواردی که عین خواسته توقیف شده باشد تبدیل مال منوط به رضایت خواهان است.

مشاهده ماده 124 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 108 - خواهان می تواند قبل از تقدیم دادخواست یا ضمن دادخواست راجع به اصل دعوا یا در جریان دادرسی تا وقتی که حکم قطعی صادر نشده است در موارد زیر از دادگاه درخواست تامین خواسته نماید و دادگاه مکلف به قبول آن است: الف - دعوا مستند به سند رسمی باشد. ب - خواسته در معرض تضییع یا تفریط باشد. ج - در مواردی از قبیل اوراق تجاری واخواست شده که به موجب قانون دادگاه مکلف به قبول درخواست تامین باشد. د - خواهان خساراتی را که ممکن است به طرف مقابل وارد آید نقدا به صندوق دادگستری بپردازد. تبصره- تعیین میزان خسارت احتمالی با درنظر گرفتن میزان خواسته به نظر دادگاهی است که درخواست تامین را می پذیرد. صدور قرار تامین موکول به ایداع خسارت خواهد بود.

مشاهده ماده 108 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 34 ـ همین که اجراییه به محکوم علیه ابلاغ شد محکوم علیه مکلف است ظرف ده روز مفاد آن را به موقع اجرا بگذارد یا ترتیبی برای پرداخت محکوم به بدهد یا مالی معرفی کند که اجرای حکم و استیفاء محکوم به از آن میسر باشد و در صورتی که خود را قادر به اجرای مفاد اجراییه نداند باید ظرف مهلت مزبور جامع دارایی خود را به قسمت اجرا تسلیم کند و اگر مالی ندارد صریحا اعلام نماید هر گاه ظرف سه سال بعد از انقضاء مهلت مذکور معلوم شود که محکوم علیه قادر به اجرای حکم و پرداخت محکوم به بوده لیکن برای فرار از آن اموال خود را معرفی نکرده یا صورت خلاف واقع از دارایی خود داده به نحوی که اجرای تمام یا قسمتی از مفاد اجراییه متعسر گردیده باشد به حبس جنحه ای از شصت و یک روز تا شش ماه محکوم خواهد شد. تبصره ـ شخص ثالث نیز می تواند به جای محکوم علیه برای استیفای محکوم به مالی معرفی کند.

مشاهده ماده 34 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 267 - ایفای دین از جانب غیر مدیون هم جایز است اگر چه از طرف مدیون اجازه نداشته باشد ولیکن کسی که دین دیگری را ادا می کند اگر با اذن باشد حق مراجعه به او دارد والا حق رجوع ندارد.

مشاهده ماده 267 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM