نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1387/05/04

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر ساری

موضوع:
دریافت سود توسط موسسات قرض الحسنه در قالب وجوه پیش پرداخت

پرسش:
بسیاری از پرونده های محاکم حقوقی را دعاوی موسسات قرض الحسنه های مختلف تشکیل می¬دهد. این موسسات هنگام اعطای وام (به عنوان مثال به مبلغ بیست میلیون ریال) در قالب فروش اقساطی به گیرنده وام تکلیف می¬کنند تا وجه معینی (مثلا ده میلیون ریال) را به حساب خویش در موسسه واریز کند. سپس مجموع دو مبلغ یاد شده را به عنوان تسهیلات اعطایی در برگ قرارداد قید می کنند. در صورت امتناع گیرنده از پرداخت اقساط به هنگام طرح دعوا در دادخواست کل مبلغ اعم از آنچه موسسه پرداخت کرده و آنچه گیرنده خود به حسابش واریز کرده است مورد مطالبه قرار می گیرد. با توجه به مراتب چون اخذ سود توسط موسسات قرض الحسنه فاقد مبنای شرعی و قانونی است تکلیف دادگاه در مواجهه با چنین پرونده¬ای چیست؟

نظر هیئت عالی:
نشست قضایی (5) مدنی: با توجه به این که گیرنده وام در موقع تنظیم قرارداد از مفاد آن مطلع بوده و سپس آن را امضا کرده و از آثار آن هم اطلاع داشته است بنابراین توافق به عمل آمده در قالب قرارداد ایجاد الزام کرده و به استناد اصل حاکمیت اراده و لزوم قراردادها و ماده 10 قانون مدنی لازم الوفا می باشد.

نظر اکثریت:
در صورتی که قرارداد فی مابین طرفین باشد با توجه به اصل لزوم و اصل حاکمیت اراده و حدیث «المومن عند شروطهم» موضوع تابع قرارداد بوده و دادگاه مکلف است بر اساس قرارداد و با اعتبار دادن به آن رسیدگی کند و بر اساس قانون و ماده 10 قانون مدنی مکلفین باید بر اساس قرارداد عمل کنند و قرارداد فروش اقساطی نیز در حکومت اسلامی امضا شده است.

نظر اقلیت:
1ـ در هر صورت دادگاه مکلف است بر اساس قانون دنبال واقع و کشف آن باشد و با توجه به این که موسسات قرض الحسنه حق دریافت سود را ندارند دادگاه مکلف است احراز کند که آیا آنچه در قرارداد قید شده در واقع بدان عمل شده است یا خیر.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 10 - قراردادهای خصوصی نسبت به کسانی که آن را منعقد نموده اند در صورتی که مخالف صریح قانون نباشد نافذ است.

مشاهده ماده 10 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM