نشست قضایی شماره 1400-7797

نشست قضایی شماره 1400-7797

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-7797


کد نشست:
1400-7797

تاریخ برگزاری:
1398/03/19

برگزار شده توسط:
استان یزد/ شهر یزد

موضوع:
خسارت تاخیر تادیه و خسارات دادرسی ضامنین اسناد تجاری

پرسش:
آیا خسارت تاخیر تادیه و خسارات دادرسی علاوه بر صادرکننده به ضامنین اسناد تجاری نیز تعلق می گیرد؟

نظر هیئت عالی:
ضامنین اسناد تجاری در پرداخت وجه دارای مسیولیت مستقل بوده و در صورت تاخیر در پرداخت می توان نسبت به مطالبه خسارت تاخیر اقدام نمود؛ اما در مورد صادرکننده چک بنا به تصریح تبصره الحاقی به ماده 2 قانون چک و نظریه استفساری مجمع تشخیص مصلحت نظام خسارت تاخیر تادیه از تاریخ سررسید چک می باشد؛ لیکن در مورد سایر اسناد تجارتی مطابق شرایط مندرج در ماده 522 ق.آ.د.م از زمان مطالبه قابل وصول می باشد.

نظر اکثریت:
با توجه به ماده 249 قانون تجارت در خصوص تضامنی بودن مسیولیت امضاء کنندگان اسناد تجاری و نیز مواد 309 و 314 قانون فوق مقررات راجع به ضمانت و ظهرنویسی نسبت به سفته و چک را به مقررات حاکم بر برات ارجاع داده است و نیز با عنایت به نظر مشورتی شماره 8881/7 مورخ 83/11/26 مطالبه خسارت تاخیر تادیه از ضامن و ظهرنویس سند تجاری موجه می باشد و در خصوص زمان احتساب آن حسب نظر اکثریت مراجع به سفته و برات و سایر اسناد تجاری به غیر از چک مطابق ماده 304 قانون تجارت و ماده 522 قانون آیین دادرسی مدنی از تاریخ مطالبه قابل وصول می باشد و نسبت به چک با توجه به تصریح تبصره الحاقی به ماده 2 قانون چک و نظریه استسفاری مجمع تشخیص مصلحت نظام خسارت تاخیر تادیه قابل وصول از تاریخ سررسید می باشد و حسب نظریه اقلیت هر چند ضامن و ظهرنویس اسناد تجاری مسیول پرداخت خسارت تاخیر تادیه می باشند ولیکن از آنجایی که تبصره الحاقی صرفا ناظر به صادرکننده است لذا ضامن و ظهرنویس از حکم تبصره الحاقی خارج بوده و مقررات عام ماده 522 با احراز شرایط نسبت به آنان جاری است.

نظر اقلیت:
با توجه به اینکه تبصره الحاقی تصریح به صادرکننده دارد و با توجه به استثنایی بودن مطالبه خسارت تاخیر تادیه ضامن و ظهرنویس مسیول پرداخت خسارت تاخیر تادیه نمی باشند.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی , قانون تجارت

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 304 ـ خسارت تاخیر تادیه مبلغ اصلی برات که به واسطه عدم تادیه اعتراض شده است از روز اعتراض و خسارت تاخیر تادیه مخارج اعتراض و مخارج برات رجوعی فقط از روز اقامه دعوی محسوب می شود.

مشاهده ماده 304 قانون تجارت

ماده 314 ـ صدور چک ولو اینکه از محلی به محل دیگر باشد ذاتا عمل تجارتی محسوب نیست لیکن مقررات این قانون از ضمانت صادرکننده و ظهرنویسها و اعتراض و اقامه دعوی ضمان و مفقود شدن راجع به بروات شامل چک نیز خواهد بود.

مشاهده ماده 314 قانون تجارت

ماده 249 ـ برات دهنده کسی که برات را قبول کرده و ظهرنویسها در مقابل دارنده برات مسئولیت تضامنی دارند. دارنده برات در صورت عدم تادیه و اعتراض می تواند به هر کدام از آنها که بخواهد منفردا یا به چند نفر یا به تمام آنها مجتمعا رجوع نماید. همین حق را هر یک از ظهرنویسها نسبت به برات دهنده و ظهرنویسهای ماقبل خود دارد. اقامه دعوی بر علیه یک یا چند نفر از مسئولین موجب اسقاط حق رجوع به سایر مسئولیت برات نیست. اقامه کننده دعوی ملزم نیست ترتیب ظهرنویسی را از حیث تاریخ رعایت کند. ضامنی که ضمانت برات دهنده یا محال علیه یا ظهرنویسی را کرده فقط با کسی مسئولیت تضامنی دارد که از او ضمانت نموده است.

مشاهده ماده 249 قانون تجارت

ماده 522 - در دعاویی که موضوع آن د ین و از نوع وجه رایج بوده و با مطالبه داین و تمکن مدیون مدیون امتناع از پرداخت نموده در صورت تغییر فاحش شاخص قیمت سالانه از زمان سررسید تا هنگام پرداخت و پس از مطالبه طلبکار دادگاه با رعایت تناسب تغییر شاخص سالانه که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می گردد محاسبه و مورد حکم قرار خواهد داد مگر این که طرفین به نحو دیگری مصالحه نمایند.

مشاهده ماده 522 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM