نشست قضایی شماره 1397-3411

نشست قضایی شماره 1397-3411

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-3411


کد نشست:
1397-3411

تاریخ برگزاری:
1396/10/21

برگزار شده توسط:
استان اردبیل/ شهر پارس آباد

موضوع:
اعتبار امر مختومه

پرسش:
1- شخص الف بعنوان احدی از وراث به شکایتی علیه ب دایر بر بی احتیاطی در امر رانندگی منتهی به قتل غیرعمدی مطرح می نماید که پس از اعلام نظر هیات سه نفره کارشناسی مبنی بر تقصیر صددرصدی متوفی در وقوع حادثه پرونده منتهی به قرار منع تعقیب قطعی می گردد. سپس شخص ج وارث دیگر متوفی ضمن طرح شکایت مجدد تقاضای ارجاع امر به هیات 5 نفره کارشناسی را می نماید. آیا موضوع مشمول امر مختومه می باشد ؟

نظر هیئت عالی:
رسیدگی نسبت به رفتار مجرمانه صورت می پذیرد و نه صرفا عناوین مجرمانه اعلام شده از سوی شاکی راجع به آن رفتار؛ بنابراین در فرض سوال باتوجه به اینکه نسبت به رفتار اعلام شده قبلی توسط شاکی که تحت عنوان خیانت در امانت مطرح شده است و منتهی به صدور قرار قطعیت یافته منع پیگرد شده است طرح شکایت مجدد توسط شاکی نسبت به همان رفتار مجرمانه با عنوان دیگر (سرقت) موجب به جریان افتادن مجدد تعقیب کیفری نبوده و از موانع تعقیب کیفری می باشد و لذا دادسرا باید با توضیح مطلب نسبت به صدور قرار موقوفی تعقیب به اعتبار حاکمیت امر مختومه به استناد بند چ ماده 13 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 اقدام نماید.

نظر اکثریت:
آنچه مورد رسیدگی قرار می گیرد رفتار و عمل ارتکابی متهم است و قاضی کیفری محصور در عنوان مجرمانه نمی باشد و زمانی که به عمل وی رسیدگی شد فارغ از اینکه تحت چه عنوانی رسیدگی شده است یا شاکی پرونده چه کسی بوده است موضوع شامل اعتبار امر مختومه است و اصول حقوق کیفری نیز ایجاب می نماید متهم بیش از یک مرتبه تحت تعقیب قرار نگیرد.

نظر اقلیت:
بایستی میان جرایم دارای جنبه خصوصی قایل به تفکیک شد و در جرایم قابل گذشت مشمول اعتبار امر مختومه نمی شود و در سوال اول بایستی مشمول اعتبار امر مختومه ندانست و در سوال دوم نیز چنانچه جرایم همگن باشد مشمول اعتبار امر مختومه است.

نظر ابرازی:
بایستی پرونده اول مورد بررسی و مطالعه قرار گیرد و چنانچه در خصوص ارکان اتهام انتسابی دوم تحقیق شده است و در نهایت جرمی احراز نشده است در آن صورت مشمول اعتبار امر مختومه است در غیر اینصورت باید مجددا رسیدگی کرد.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 13 ـ تعقیب امر کیفری که طبق قانون شروع شده است و همچنین اجرای مجازات موقوف نمی شود مگر در موارد زیر: الف ـ فوت متهم یا محکوم علیه ب ـ گذشت شاکی یا مدعی خصوصی در جرایم قابل گذشت پ ـ شمول عفو ت ـ نسخ مجازات قانونی ث ـ شمول مرور زمان در موارد پیش بینی شده در قانون ج ـ توبه متهم در موارد پیشبینی شده در قانون چ ـ اعتبار امر مختوم تبصره 1 ـ درباره دیه مطابق قانون مجازات اسلامی عمل می گردد. تبصره 2 ـ هرگاه مرتکب جرم پیش از صدور حکم قطعی مبتلا به جنون شود تا زمان افاقه تعقیب و دادرسی متوقف می شود. مگر آنکه در جرایم حق الناسی شرایط اثبات جرم به نحوی باشد که فرد مجنون یا فاقد هوشیاری در فرض افاقه نیز نتواند از خود رفع اتهام کند. در این صورت به ولی قیم یا سرپرست قانونی وی ابلاغ می شود که ظرف مهلت پنج روز نسبت به معرفی وکیل اقدام نماید. درصورت عدم معرفی صرف نظر از نوع جرم ارتکابی و میزان مجازات آن وفق مقررات برای وی وکیل تسخیری تعیین می شود و تعقیب و دادرسی ادامه می یابد. (اصلاحی 24/03/1394)

مشاهده ماده 13 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM