نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1381/05/18

برگزار شده توسط:
استان ایلام/ شهر ایلام

موضوع:
نقض رای به لحاظ تلقینی و بی ارزش بودن شهادت شهود

پرسش:
در صورتی که مستند رای دادگاه گواهی گواهان باشد و یکی از جهات تجدید نظـر خـواهی ایراد به شهادت شهود باشد آیا دادگاه تجدید نظر میتواند به لحاظ تلقینی دانستن گـواهی گواهان بدون ذکر سبب و دلیل رای صادره را نقض کند؟

نظر هیئت عالی:
دادگاه تجدیدنظر باید دلایل و اسباب نقـض رای بـدوی و مبانی صدور آن را موجها در حکم خود متذکر شود و اصل 166 قانون اساسـی و بند (4) ماده 296 قانون آیین دادرسی مدنی مشعر بر همین مراتب است.

نظر اکثریت:
نظر به اینکه به دلالت ماده 241 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقـلاب در امـور مدنی تشخیص ارزش و تاثیر گواهی با دادگاه است و ایـن مقـررات بـه اسـتناد مـاده 356 همین قانون در دادگاههای تجدیدنظر نیز لازم الرعایه است و به اسـتناد بنـدهای (الـف) و (ب) ماده 348 همین قانون دو مورد از جهات تجدید نظر ادعـای عـدم اعتبـار مسـتندات دادگاه و فقدان شرایط قانونی شهادت شهود است دادگاه تجدیـد نظـر نیـز اجـازه بررسـی شهادت شـهود را دارد و در صـورتی کـه شـهادت شـهود را فاقـد ارزش تشـخیص دهـد میتواند شهادت شهود را از عداد دلایل خارج دانسته و در صورتی که دلیل دیگری نباشـد رای صادره را نقض نماید. البته لازم است که دادگاه تجدید نظر دلایل تلقینـی بـودن و یـا عدم ارزش را قید کند.

نظر اقلیت:
تلقینی بودن یا دانستن شهادت شهود از جمله شرایط شهود است و نه از مواردی که محکوم له حق ایراد داشته باشد و تشخیص ارزش گواهی نیز با دادگاه بدوی است و دادگاه تجدیـد نظـر نمیتواند شهادت شهود را به جهت تلقینی بـودن آن از عـداد دلایـل خـارج و در نتیجـه رای صادره را نقض نماید.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 296 - رای دادگاه پس از انشاء لفظی باید نوشته شده و به امضای دادرس یا دادرسان برسد و نکات زیر در آن رعایت گردد: 1 - تاریخ صدور رای. 2 - مشخصات اصحاب دعوا یا وکیل یا نمایندگان قانونی آنان با قید اقامتگاه. 3 - موضوع دعوا و درخواست طرفین. 4 - جهات دلایل مستندات اصول و مواد قانونی که رای براساس آنها صادر شده است. 5 - مشخصات و سمت دادرس یا دادرسان دادگاه.

مشاهده ماده 296 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM