نشست قضایی شماره 1399-7167

نشست قضایی شماره 1399-7167

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7167


کد نشست:
1399-7167

تاریخ برگزاری:
1397/10/26

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر رامیان

موضوع:
جرم انگاری حفر چاه آب بدون وصول نتیجه

پرسش:
اگر شخصی بدون مجوز اقدام به حفر چاه آب یا قنات نماید ولی حفر چاه منتج به نتیجه نشود آیا عمل وی جرم محسوب می شود؟

نظر هیئت عالی:
در فرصی که حافر به مقصود خود که رسیدن به منبع آب است نرسد صرف حفاری موضوع سوال فاقد وصف جزایی است نتیجتا این نظریه اقلیت مورد تایید اعضاء هییت عالی می باشد.

نظر اکثریت:
اولا؛ با توجه به علت وضع قانون توزیع عادلانه آب که مسیولیت حفظ و اجازه نظارت بر بهره برداری از منابع آبی را بر عهده دولت می داند؛ ثانیا؛ نظر به واژه «حفر» که در بنده ماده 45 قانون مارالذکر آمده است و در اصطلاح لغت به معنای کاوش و جست و جو در چیزی است و ثالثا؛ با عنایت به عبارت «مبادرت به حفر چاه» مذکور در بند مذکور قانون یاد شده؛ نیازی به منتج شدن حفر به نتیجه یا رسیدن به آب نیست و جرم حفر چاه و قنات غیر مجاز مطلق تلقی می گردد نه مقید؛ زیرا 1-هدف قانون جلوگیری از بهره برداری از منابع آبی بدون مجوز بوده و با این تفسیر این هدف بهتر محقق می گردد و 2- حفر به معنای کاوش است و کاوش برای یافتن آب کفایت می کند و نیازی به رسیدن به آب نیست و 3-عبارت مبادرت به حفر چاه کردن ظهور در عرف کندن چاه دارد و نه رسیدن به آب.

نظر اقلیت:
با توجه به اینکه صرف حفر چاه بدون رسیدن به آب جرم تلقی نمی شود و موضوع قانون توزیع عادلانه آب حفر چاه غیر مجاز بوده و منظور از چاه آب آن می باشد و صرف حفر جرم نمی باشد و مشمول مقررات شروع به جرم هم به لحاظ درجه جرم جرم تلقی نمی گردد.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 45 ـ اشخاص زیر علاوه بر اعاده وضع سابق و جبران خسارت وارده به 10 تا 50 ضربه شلاق و یا از 15 روز تا سه ماه حبس تادیبی بر حسب موارد جرم به نظر حاکم شرع محکوم می شوند. الف ـ هر کس عمدا و بدون اجازه دریچه و مقسمی را باز کند یا در تقسیم آب تغییری دهد یا دخالت غیر مجاز در وسائل اندازه گیری آب کند یا به نحوی از انحاء امر بهره برداری از تاسیسات آبی را مختل سازد. ب ـ هر کس عمدا آبی را بدون حق یا اجازه مقامات مسئول به مجاری یا شبکه آبیاری متعلق به خود منتقل کند و یا موجب گردد که آب حق دیگری به او نرسد. ج ـ هر کس عمدا به نحوی از انحاء به ضرر دیگری آبی را به هدر دهد. د ـ هر کس آب حق دیگری را بدون مجوز قانونی تصرف کند. ه ـ هر کس بدون رعایت مقررات این قانون به حفر چاه و یا قنات و یا بهره برداری از منابع آب مبادرت کند. تبصره ـ در مورد بندهای ب و ج و د با گذشت شاکی خصوصی تعقیب موقوف می شود.

مشاهده ماده 45 قانون توزیع عادلانه آب

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM