نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1386/12/07

برگزار شده توسط:
استان مرکزی/ شهر اراک

موضوع:
ممنوع المداخله شدن متولی در موقوفات خاص

پرسش:
با توجه به مقررات ماده 7 قانون تشکیلات و اختیارات سازمان اوقاف و امور خیریه و مواد 4 و 5 اصلاحی آیین نامه اجرایی قانون:اولا: آیا اداره اوقاف می تواند راسا و بدون رعایت تشریفات قانون متولی را در موقوفات خاص ممنوع المداخله نماید؟ثانیا: آیا منع متولی از دخالت در امور موقوفه مانع از پیگیری یا دفاع راجع به دعاویی که متولی به تولیت از موقوفه در مراجع قضایی مطرح نموده خواهد بود؟

نظر هیئت عالی:
نشست قضایی (1): اختیارات سازمان اوقاف و امور خیریه در ماده 1 قانون تشکیلات و اختیارات اوقاف تصریح شده است. در ماده 7 قانون وظیفه متولی و در صورت تخلف او در انجام وظیفه تکلیف اوقاف تصریح و تعیین گردیده است که پس از اثبات تعدی و تفریط متولی به موجب حکم دادگاه ممنوع المداخله خواهد شد. شعبه تحقیق اوقاف که در قانون و آیین نامه مربوط وظیفه تحقیق در عملکرد متولی دارد راسا نمی تواند او را ممنوع المداخله در امور تولیت نماید بلکه باید از طریق اداره اوقاف عزل متولی یا ممنوع المداخله شدن او را در امر تولیت یا عندالاقتضا تعیین امین منضم به تولیت خواستار شود. پس از صدور حکم قطعی محاکم قضایی تکلیف تولیت موقوفه روشن می شود.

نظر اکثریت:
اداره اوقاف نمی تواند بدون حکم دادگاه متولی را از دخالـت در امـور موقوفـه منع نمایـد. بنابر پاسـخ سوال اول سوال دوم نیز منتفی است.

نظر اقلیت:
مواد 4 و 5 اصلاحی آیین نامه در مقام بیان دو موضوع مختلف می باشند و چنان چه متولی محل وثوق نباشد اداره اوقاف می تواند با تایید نماینده محترم ولی فقیه راسا نسبت به اداره موقوفه اقدام نماید و راجع به دعاویی که متولی مطرح نموده نیز اداره اوقاف می تواند راسا دعوا را پیگیری نماید. در صورت عدم پیگیری آن اداره دادگاه تا تعیین متولی جدید یا رفع مانع از متولی قبلی وفق ماده 105 قانون آیین دادرسی مدنی قرار توقیف دادرسی صادر خواهد کرد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 7ـ دیوان می تواند به تعداد مورد نیاز کارشناسانی از رشته های مختلف که حداقل دارای ده سال سابقه کار اداری و مدرک کارشناسی یا بالاتر باشند به عنوان مشاور دیوان داشته باشد. در صورت نیاز هریک از شعب به مشاوره و کارشناسی به درخواست شعبه یا به تشخیص رئیس دیوان کارشناس مشاور توسط رئیس دیوان به شعبه معرفی می شود. در این صورت کارشناس پس از بررسی موضوع نتیجه را به طور مکتوب به شعبه ارائه می کند تا در پرونده درج شود. قاضی شعبه با ملاحظه نظر وی مبادرت به صدور رای می نماید. تبصره ـ حقوق و مزایای مشاورینی که در اجرای ماده (9) قانون دیوان عدالت اداری مصوب 25/9/1385 منصوب شده اند مطابق مقررات زمان انتصاب محاسبه و پرداخت می شود.

مشاهده ماده 7 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری

ماده 1ـ در اجرای اصل یکصد و هفتاد و سوم ( 173 ) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به منظور رسیدگی به شکایات تظلمات و اعتراضات مردم نسبت به ماموران واحدها و آیین نامه های دولتی خلاف قانون یا شرع یا خارج از حدود اختیارات مقام تصویب کننده دیوان عدالت اداری که در این قانون به اختصار «دیوان» نامیده می شود زیر نظر رئیس قوه قضائیه تشکیل می گردد.

مشاهده ماده 1 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری

ماده 105 - هرگاه یکی از اصحاب دعوا فوت نماید یا محجور شود یا سمت یکی از آنان که به موجب آن سمت داخل دادرسی شده زایل گردد دادگاه رسیدگی را به طور موقت متوقف و مراتب را به طرف دیگر اعلام می دارد. پس از تعیین جانشین و درخواست ذی نفع جریان دادرسی ادامه می یابد مگر این که فوت یا حجر یا زوال سمت یکی از اصحاب دعوا تاثیری در دادرسی نسبت به دیگران نداشته باشد که در این صورت دادرسی نسبت به دیگران ادامه خواهد یافت.

مشاهده ماده 105 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM