نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1395/10/10

برگزار شده توسط:
استان سمنان/ شهر مهدی شهر

موضوع:
تخریب نهر آب

پرسش:
شخصی اقدام به تخریب نهر آب ( عمومی و یا خصوصی ) می نماید. شاکی که از این نهر حقابه دارد شکایت تخریب نهر و ممانعت از حق به جهت مانع انتقال آب شدن و مزاحمت از حق تقدیم دادسرا می نماید. به نظر شما این اقدام متهم چه عنوان مجرمانه ای دارد؟ اگر دادسرا تشخیص دهد که اقدام متهم بزه تخریب است آیا باید در خصوص سایر موارد قرار منع تعقیب صادر نماید؟ اگر موضوع تخریب تشخیص داده شود و در این خصوص قرار جلب به دادرسی صادر شود و در مورد ممانعت از حق و مزاحمت از حق قرار منع تعقیب صادر گردد و این قرار ( قرار منع تعقیب ) به جهت عدم اعتراض شاکی در دادسرا قطعی شود و دادگاه کیفری نیز اقدام متهم را ممانعت از حق تشخیص دهد نه تخریب با توجه به صدور قرار منع تعقیب در دادسرا و قطعیت آن تکلیف دادگاه کیفری چیست ؟

نظر هیئت عالی:
تشخیص نوع اتهام با قاضی تحقیق رسیدگی کننده است که باید در مرحله تحقیق نوع آن را مشخص و اتهام را با توجه به دلایل اتهام به متهم تفهیم کند و لازم نیست در مورد یکایک عناوین ادعایی شاکی اظهار نظر قضایی نماید. بر فرض سوال دادگاه در حدود کیفرخواست مکلف به رسیدگی است و چنانچه عنوان اتهام مذکور در کیفرخواست را درست نداند طبق ماده 280 قانون آیین دادرسی کیفری عنوان صحیح را به متهم تفهیم و با تغییر ماده استنادی در کیفرخواست رای منقضی صادر می کند.

نظر اکثریت:
تشخیص عنوان مجرمانه با قاضی رسیدگی کننده به جرم می باشد؛ هر چند شاکی عناوین متعددی را اعلام نماید. اگر قاضی در فرض سوال عنوان جرم را ممانعت از حق یا تخریب تشخیص دهد باید در این خصوص اظهارنظر نماید و قاعدتا نباید در خصوص سایر موارد قرار منع تعقیب صادر نماید؛ چرا که ممکن است دادگاه مجموعه اقدامات متهم را عنوان جزایی دیگری تشخیص دهد.

نظر اقلیت:
اگر دادگاه اقدامات متهم را ممانعت از حق تشخیص دهد در راستای مقررات با تغییر عنوان جزایی از تخریب عمدی به ممانعت از حق با توجه به اینکه موضوع در دادسرا رسیدگی شده و قطعی شده قرار موقوفی تعقیب صادر می نماید. البته این تصمیم دادگاه می تواند دلیل جدید محسوب شده و حتی تجویز تعقیب متهم را با این رای دادگاه نیز خواست.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 382 ـ دادگاه کیفری یک فقط درصورت صدور کیفرخواست و در حدود آن مبادرت به رسیدگی و صدور رای می کند مگر در جرایمی که مطابق قانون لزوما به طور مستقیم در دادگاه کیفری یک مورد رسیدگی واقع می شود. در این صورت انجام تحقیقات مقدماتی مطابق مقررات برعهده دادگاه کیفری یک است.

مشاهده ماده 382 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 280 ـ عنوان اتهامی که در کیفرخواست ذکر می شود مانع از تعیین عنوان صحیح قانونی توسط دادگاه نیست. در صورتیکه مجموع اعمال ارتکابی متهم در نتیجه تحقیقات دادسرا روشن باشد و دادگاه فقط عنوان اتهام را نادرست تشخیص دهد مکلف است اتهام جدید را به متهم تفهیم تا از اتهام انتسابی مطابق مقررات دفاع کند و سپس مبادرت به صدور رای نماید.

مشاهده ماده 280 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM