نشست قضایی شماره 1398-6508

نشست قضایی شماره 1398-6508

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6508


کد نشست:
1398-6508

تاریخ برگزاری:
1397/09/07

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر کرد کوی

موضوع:
ارتکاب زنا توسط زوج و امکان استفاده از ماده 630 قانون مجازات اسلامی توسط زوجه

پرسش:
اگر زنی همسر خویش را در حال زنا با زن نامحرم مشاهده نماید و سپس اقدام به کشتن همسر خویش بنماید و برای رهایی از قصاص متمسک به ماده ی 630 از قانون مجازات اسلامی (قاعده فراش) شود؛ حال به نظر همکاران محترم آیا می توان از این ماده وحدت ملاک گرفت و برای رهایی از قصاص زن بهره جست؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری شهرستان کردکوی استان گلستان موجه و مورد تایید است. ضمنا چنانچه ثابت شود که زوجه به اشتباه با چنین عقیده ای (مهدور الدم بودن مجنی علیه) مرتکب جنایت شده و مجنی علیه نیز از افراد مشمول ماده 302 قانون مجازات اسلامی 1392 نباشد به تصریح بند ب ماده 291 قانون مذکور قتل از نوع شبه عمد محسوب می شود و موضوع مشمول قسمت اخیر ماده 303 است و تعزیر مرتکب مطابق ماده 616 قانون مجازات اسلامی قانون مجازات اسلامی 1375 تعیین می شود.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه ماده ی 630 مبنای روایی دارد و از کتاب تحریرالوسیله حضرت امام (ره) اخذ شده است نمی توان دایره شمول آن را گسترش داد و اصل تفسیر مضیق در قوانین جزایی لازمه ی آن می باشد که از تفسیر موسع ماده ی 630 از قانون مجازات اسلامی خودداری گردد و صرفا در فرض خود ماده عمل و از وحدت ملاک آن خودداری نمود (به نوعی ماده ی 630 خلاف اصل می باشد.) اصل در مصداق زنا این می باشد که می بایست با شهادت شهود ثابت بشود و این فرض ماده ی 630 که خلاف اصل می باشد می بایست از تفسیر موسع آن خودداری و به قدر متیقن اکتفاء نمود.

نظر اقلیت:
در این فرض زن قصاص نمی شود چرا که زن شوهر خویش را کشته است و شوهر مهدور الدم مطلق بوده است و زن شوهر خویش را در حال زنای محصنه مشاهده نموده است و به استناد ماده ی 302 از قانون مجازات اسلامی : بند الف) مرتکب جرم حدی که مستوجب سلب حیات است. مرتکب به قصاص و دیه محکوم نمی شود و یکی از جرایم حدی که مستوجب سلب حیات است زنای مرد محصن می باشد که مستوجب رجم می باشد. زن قصاص نمی گردد و بر اساس ماده ی 302 زن محکوم به پرداخت دیه می گردد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 630 ـ دیه فک مستقل از دیه دندان و سایر اعضاء است و اگر با فک دندان یا غیر آن از بین برود یا آسیب ببیند هر کدام دیه یا ارش جداگانه دارد.

مشاهده ماده 630 قانون مجازات اسلامی

ماده 302 ـ در صورتی که مجنی علیه دارای یکی از حالات زیر باشد مرتکب به قصاص و پرداخت دیه محکوم نمی شود: الف ـ مرتکب جرم حدی که مستوجب سلب حیات است. ب ـ مرتکب جرم حدی که مستوجب قطع عضو است مشروط بر اینکه جنایت وارد شده بیش از مجازات حدی او نباشد در غیر این صورت مقدار اضافه بر حد حسب مورد دارای قصاص و یا دیه و تعزیر است. پ ـ مستحق قصاص نفس یا عضو فقط نسبت به صاحب حق قصاص و به مقدار آن قصاص نمی شود. ت ـ متجاوز و کسی که تجاوز او قریب الوقوع است و در دفاع مشروع به شرح مقرر در ماده (156) این قانون جنایتی بر او وارد شود. ث ـ زانی و زانیه در حال زنا نسبت به شوهر زانیه در غیر موارد اکراه و اضطرار به شرحی که در قانون مقرر است. تبصره 1 ـ اقدام در مورد بندهای (الف) (ب) و (پ) این ماده بدون اجازه دادگاه جرم است و مرتکب به تعزیر مقرر در کتاب پنجم «تعزیرات» محکوم می شود. تبصره 2 ـ در مورد بند (ت) چنانچه نفس دفاع صدق کند ولی از مراتب آن تجاوز شود قصاص منتفی است لکن مرتکب به شرح مقرر در قانون به دیه و مجازات تعزیری محکوم می شود.

مشاهده ماده 302 قانون مجازات اسلامی

ماده 616 ـ از بین بردن تمام دندان های دائم بیست و هشتگانه دیه کامل دارد که به ترتیب زیر توزیع می شود: الف ـ دندان های جلو که عبارتند از: پیش چهارتایی و نیش که از هر کدام دو عدد در بالا و دو عدد در پایین میروید و جمعا دوازده عدد است هر کدام یک بیستم دیه کامل دارد. ب ـ دندان های عقب که در چهار سمت پایانی از بالا و پایین در هر کدام یک ضاحک و سه ضرس قرار دارد و جمعا شانزده عدد است هر کدام یک چهلم دیه کامل دارد.

مشاهده ماده 616 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM