نشست قضایی شماره 1399-6975

نشست قضایی شماره 1399-6975

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6975


کد نشست:
1399-6975

تاریخ برگزاری:
1397/10/18

برگزار شده توسط:
استان سمنان/ شهر سمنان

موضوع:
نحوه اجرا و محاسبه ایام بازداشت قبل از حکم قطعی در اجرای احکام کیفری برای شلاق و جزای نقدی

پرسش:
آیا طبق ماده 27 قانون مجازات اسلامی نحوه استهلاک مدت بازداشت با جزای نقدی و شلاق در احکام محکومیتی که حبس برای مجرم در نظر گرفته نشده است نیز رعایت ترتیب این ماده برای محاسبه ایام بازداشت قبلی لازم است یا می توان با تقاضای زندانی ابتدا شلاق سپس جزای نقدی از ایام بازداشت مستهلک شود؟ (چرا که در صورت منفی بودن پاسخ زندانی بیشتر در زندان می ماند تا به علت عدم توانایی در پرداخت جزای نقدی با حبس مستهلک شود ولی اگر شلاق اجرا و جزای نقدی نیز با ایام بازداشت قبلی مستهلک شود زندانی فورا آزاد خواهد شد.)

نظر هیئت عالی:
در صورت محکومیت های متعدد تعزیری رعایت ترتیب مقرر در ماده 27 قانون مجازات اسلامی لازم و ضروری است و با رضایت محکوم اقدامی خلاف آن ممکن نمی باشد.

نظر اکثریت:
با توجه به صدر ماده 27 قانون مجازات اسلامی رعایت این ترتیب برای احکامی لازم است که برای مجرم مجازات حبس به همراه شلاق یا جزای نقدی در نظر گرفته شده است. بنابراین؛ در مواردی که فردی به تحمل شلاق و جزای نقدی (بدون تحمل حبس) محکوم می شود و محکوم علیه تمایل به اجرای شلاق در ابتدا و احتساب ایام بازداشت قبلی برای جزای نقدی را داشته باشد مانعی در اجرای حکم به این ترتیب وجود ندارد خصوصا آن که اجرای حکم به این طریق موجب کاهش جمعیت کیفری زندان ها نیز می شود. با این حال دادگاه می تواند مطابق 498 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 نحوه اجرای حکم را در این موارد مشخص کند تا اشکالاتی نظیر مسایل فوق در مرحله اجرا پیش نیاید.

نظر اقلیت:
نظر به آن که در قسمت اخیر ماده 27 قانون مجازات اسلامی مصوب 1/2/1392 نحوه و ترتیب محاسبه ایام بازداشت قبلی برای تمامی احکامی که مجازات های متعددی دارند بیان شده است اجرای احکام کیفری حتی با تمایل محکوم علیه نمی تواند شلاق را ابتدا اجرا کرده و جزای نقدی را با ایام بازداشت قبلی محاسبه و مستهلک نماید؛ خصوصا این که مقررات نحوه اجرای حکم از جمله قواعد شکلی و آمره است و عمل بر خلاف آن جایز نیست و حتی در ماده 498 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 که اختیار نحوه اجرای مجازات را به دادگاه داده است دادگاه نمی تواند بدون رعایت ترتیب مقرر در قسمت اخیر ماده 27 قانون مجازات اسلامی به کیفیتی دیگر نحوه اجرای حکم (نحوه استهلاک ایام بازداشت قبلی) را تعیین کند.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 27 ـ مدت حبس از روزی آغاز می شود که محکوم به موجب حکم قطعی لازم الاجراء حبس می گردد. در صورتی که فرد پیش از صدور حکم به علت اتهام یا اتهاماتی که در پرونده مطرح بوده بازداشت شده باشد مدت بازداشت قبلی در حکم محاسبه می شود. در صورتی که مجازات مورد حکم شلاق تعزیری یا جزای نقدی باشد هر روز بازداشت معادل سه ضربه شلاق یا سیصد هزار (300.000) ریال است. چنانچه مجازات متعدد باشد به ترتیب نسبت به حبس شلاق و جزای نقدی محاسبه می گردد.

مشاهده ماده 27 قانون مجازات اسلامی

ماده 498 ـ هرگاه شیوه اجرای رای در دادنامه تعیین گردد به همان ترتیب اجراء می شود و در صورت عدم تعیین شیوه اجراء قاضی اجرای احکام کیفری مطابق مقررات قانونی رای را اجراء می کند.

مشاهده ماده 498 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM