نشست قضایی شماره 1399-7662

نشست قضایی شماره 1399-7662

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7662


کد نشست:
1399-7662

تاریخ برگزاری:
1398/09/19

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر شفت

موضوع:
طرح مجدد موضوع پس از صدور قرار منع تعقیب دادرس

پرسش:
چنانچه دادرس اعم از دادیار یا بازپرس یا رییس شعبه به یک موضوع کیفری رسیدگی و قرار منع تعقیب صادر شود و مجددا همان موضوع کیفری نزد همان دادرس مطرح گردد مورد از موارد امتناع از رسیدگی به دلیل اظهار نظر ماهوی محسوب و باید قرار امتناع از رسیدگی صادر گردد یا به دلیل اعتبار امر مختومه یا قضاوت شده قرار موقوفی تعقیب صادر گردد؟

نظر هیئت عالی:
نظریه شماره 2470/ 97/ 7 – 97/9/18 اداره حقوقی قوه قضاییه به شرح زیر مورد تایید اعضاء هیات عالی است:

نظر اکثریت:
قرار امتناع از رسیدگی صادر می شود: زیرا با توجه به اینکه زمانی دادرس می تواند هر نوع اظهار نظری در خصوص موضوع مطروحه بنماید که اولا صلاحیت داشته باشد دوما مورد از موارد امتناع از رسیدگی نباشد زمانی که دادرس قبلا اظهار نظر ماهوی کرده مورد از موارد امتناع از رسیدگی است و دادرس نمی تواند در خصوص موضوع هیچ گونه اظهار نظر اعم از ماهوی یا شکلی نماید و فلسفه قانونگذاری در این خصوص رفع هر گونه شایبه و تایید رای و نظر قبلی توسط دادرس است.این مورد همانند موردی است که دادرس هم صلاحیت ندارد و هم مورد از موارد امتناع از رسیدگی است که در این مورد باید قرار امتناع از رسیدگی صادر شود نه قرار عدم صلاحیت.بنابراین در فرض مطروحه چون دادرس قبلا اظهار نظر ماهوی کرده باید قرار امتناع از رسیدگی صادر نماید و وارد رسیدگی نشود.مضافا اینکه تشخیض این موضوع که مورد از موارد اعتبار امر مختوم می باشد یا خیر خود یک امر قضایی و رسیدگی محسوب می شود در حالی که در صورت وجود موارد امتناع از رسیدگی دادرس از رسیدگی منع شده است.

نظر ابرازی:
اگر جرم مستمر باشد چون از اعتبار امر مختوم برخوردار نیست دادرس باید به موضوع رسیدگی نماید و اگر غیر ان باشد و وحدت موضوع و سبب و اصحاب دعوی وجود داشته باشد چون هر دو قرار شکلی هستند قرار موقوفی تعقیب صادر می کنیم چون قابل اعتراض است و اگر اعتراض شد و نقض شد یا در دادسرا مورد تایید دادستان واقع نشد دادرس باید قرار امتناع از رسیدگی به دلیل اینکه سابقا در همان موضوع اظهار نظر ماهوی کرده است صادر نماید.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 421 ـ دادرس در موارد زیر باید از رسیدگی امتناع کند و طرفین دعوی نیز می توانند در این موارد ایراد رد دادرس کنند: الف ـ قرابت نسبی یا سببی تا درجه سوم از هر طبقه بین دادرس و یکی از طرفین دعوی یا شریک یا معاون جرم؛ وجود داشته باشد. ب ـ دادرس قیم یا مخدوم یکی از طرفین دعوی باشد یا یکی از طرفین مباشر امور دادرس یا امور همسر وی باشد. پ ـ دادرس همسر و یا فرزند او وارث یکی از طرفین دعوی یا شریک یا معاون جرم باشند. ت ـ دادرس در همان امر کیفری قبلا تحت هر عنوان یا سمتی اظهارنظر ماهوی کرده یا شاهد یکی از طرفین بوده باشد. ث ـ بین دادرس پدر و مادر همسر و یا فرزند او و یکی از طرفین دعوی یا پدر و مادر همسر و یا فرزند او دعوای حقوقی یا کیفری مطرح باشد یا در سابق مطرح بوده و از تاریخ صدور رای قطعی بیش از دو سال نگذشته باشد. ج ـ دادرس همسر و یا فرزند او نفع شخصی در موضوع مطروحه داشته باشند. تبصره ـ شکایت انتظامی از جهات رد دادرس محسوب نمی شود.

مشاهده ماده 421 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM